همشهری آنلاین_ فاطمه عسگرینیا: پاکبانانی که در طول ۶ ماه گذشته پا به پای کادر پزشکی بهصورت شبانهروزی فعالیت کردند و با ضدعفونی معابر شهری و وسایل حملونقل عمومی اجازه ندادند سلامت شهروندان بیش از این به خطر بیفتد. آقا صفیاللهباغچقی یکی از این پاکبانان زحمتکش و جوان در محله راهآهن است که اهالی محله تصمیم گرفتند با هدیهای از این پاکبان محلی خود قدردانی کنند.
بعد از اینکه شهردار تهران پاکبانان را بهعنوان چهره مردمی انتخاب کرد و از نقش مؤثر آنها در روزهای کرونایی بر سلامت و بهداشت شهر گفت، نگاهها اندکی به سمت پاکبانان شهر جلب شد، اما در محله راهآهن ماههاست شهرداری ناحیه ۴ منطقه ۱۱ با همکاری شورایاری محله یک روز در هفته پای درددل پاکبانان مینشینند و ضمن شنیدن مسائل و مشکلات این گروه میکوشد تا از بهترین پاکبانهای محله قدردانی کنند.
همزمان با اعیاد ذی الحجه، اهالی محل تصمیم گرفتند در یک همدلی و همراهی صمیمی از آقا صفیاللهباغچقی یکی از پاکبانان جوان محله خود که از ۲ سال پیش تاکنون در محله راهآهن مشغول به کار است، قدردانی و تشکر کنند. او اصالتا بجنوردی است، اما بعد از ازدواج به همراه همسرش ساکن تهران شده است. صفیاللهمیگوید: «۱۱ سال است در تهران زندگی میکنم و قبل از اینکه در شهرداری مشغول به کار شوم بهعنوان پیک موتوری در محله فعالیت میکردم.»
وقتی صفیاللهموتورسیکلت خود را در جریان یک زورگیری از دست میدهد، به سمت پاکبانی روی میآورد. او در اینباره میگوید: «ابتدا ذهنیت خوبی نسبت به این شغل نداشتم، اما کمکم عقیده و نظرم تغییر کرد.»
صفیاللهاز شبهایی برایمان میگوید که مجبور است در خیابان وحدت اسلامی به نظافت خیابان بپردازد. او کارش را نوعی عبادت میداند و معتقد است: «کار شبانه خستگی و سختیهای خودش را دارد، اما وقتی محصول این شب زنده داری، شهری پاکیزه و تمیز است، دل ما هم آرام میشود.»
آقا صفی ۳۴ ساله و جوان دارای ۳ فرزند است و نکته قابل توجه احترام خانواده او به شغل شریف پدرخانواده است.
«اعظم امینی» همسر آقا صفی میگوید: «از روزی که همسرم لباس پاکبانی را به تن کرد، تأثیرات این شغل را کمکم در زندگی خودمان هم احساس کردیم. توجه به تفکیک از مبدأ زبالهها در خانه و توصیه به این امر به تمامی اقوام و خویشان، پرهیز از ریختن زباله در فضاهای شهری و رعایت نظافت شهری موضوعاتی است که بهطور جدی دنبال میکنیم، چرا که میدانیم پاکبانان با درآمد اندکی که دارند، چه زحماتی برای شهر و شهروندان میکشند.»
همسر این پاکبان محله راهآهن با تشکر از قدردانی اهالی محله از خدمات همسرش میگوید: «چنین رفتارهایی باعث قوت قلب خانواده پاکبانان میشود.»
- پاکبانان، رکن اصلی نگهداشت شهر
ارتباط دوستانه و صمیمی مردم محله با پاکبان محله و شهر، از قدیم در فرهنگ شهری ایرانیها وجود است و در گذشته پاکبانان امین مردم محله هم بودند. «علیاصغر فراهانی» دبیر شورایاری محله راهآهن با بیان این مطلب میگوید: «ما در تلاشیم تا پاکبان را به مردم محله، مردم محله را به شورایاری و شورایاری را به شهرداری ناحیه وصل کنیم، چراکه ایمان داریم تنها در این صورت است که میتوان امید داشت مسائل و مشکلات شهری هر محله به موقع شناسایی و حل شود.»
او با اشاره به طرح قدردانی از پاکبانان محله راهآهن در سال جاری میگوید: «از ابتدای سال تاکنون بهصورت هفتگی از پاکبانان فعال در محله راهآهن با هدایایی قدردانی کردهایم. همین برنامه را هم برای آقا صفی داشتیم که از زمان حضورش در خیابان وحدت اسلامی تا به امروز باعث تغییرات چشمگیری در نظافت این نقطه شده است. اما وقتی متوجه شدیم او قصد خرید اقساطی یک دستگاه ماشین لباسشویی را دارد، همه اهالی محله و مدیران شهری ناحیه دست به دست دادند تا این ماشین لباسشویی را برای قدردانی از زحماتش به او هدیه کنند.» فراهانی میگوید: «پاکبانان رکن اصلی شهرداری تهران هستندکه نبودشان فاجعهای بزرگ در شهر رقم خواهد زد.» او با بیان اینکه در طول ۶ ماه گذشته پاکبانان و کارگران خدمات شهری دوشادوش کادر درمان برای حفظ سلامت شهر و جامعه بیدریغ زحمت کشیدهاند، اظهار داشت: «به درستی که چهرههای منتخب مردم همین پاکبانان هستند و باید از زحمات این قشر بهطور شایسته قدردانی کرد.»
- کلافگی مشتریان و اهالی
ساکنان محله راهآهن هم معتقدند پاکبانان شهرچهره مردمی منتخب خواهند بود. «زهره اشتری» یکی از اهالی محله راهآهن میگوید: «پاکبانان زحمتکشترین اقشار جامعهاند که با درآمد کمی که دارند، بیشترین تأثیر را بر زندگی هریک از شهروندان میگذارند.» او هم معتقد است پاکبانان چهرههای منتخب مردم در شهر هستند؛ افرادی که زحماتشان کمتر دیده میشود. این شهروند ادامه میدهد: «ما اهالی محله در پویش مجازی زیستمحیطی که در محله راهآهن به راه انداختهایم، با همراهی یکدیگر میکوشیم تا به بهانههای مختلف از زحمات پاکبانان زحمتکش محله قدردانی کنیم.» پوریا یکی دیگر از اهالی محله راهآهن هم میگوید: «پاکبانی یکی از شغلهای مهم و ضروری در شهر است، اما جایگاه واقعی این شغل در جامعه ما مشخص نیست. این مسئله ریشه در نوع نگاه مدیریت شهری به پاکبانان دارد. اگر در مدیریت شهری برای زحمتکشان این حوزه امکانات معیشتی مشابه کارمندان در نظر گرفته میشد، چه بسا بسیاری از جوانان بیکار ما به سمت این شغل میرفتند. ما امروز به همان اندازه که به پزشک، مهندس و پرستار و... نیاز داریم، به پاکبانان هم نیاز داریم. کافی است یک روز پاکبانها کار را تعطیل کنند تا ضرورت و اهمیت این شغل در شهر به چشم آید.»