به گزارش همشهری آنلاین، منطقه۲۲ به دلیل قرارگرفتن در کوهپایه یا جنگلهای اطراف منطقه برای حضور سگها مستعد است و دهکده مهربانی باعث شده تا این مشکل تشدید شود. از این رو فراوانی آنها در این محدوده بیشتر از محلههای دیگر است. «مهرشاد رادمهر» یکی از ورزشکاران هم محلهای که برای انجام تمرینات ورزشیاش هر روز در بوستان جنگلی تردد دارد و با تعداد زیادی از اهالی در ارتباط است درباره پرسه زدنهای وقت و بیوقت و همچنین بوی نامطبوعی که به دلیل اسکلت احشام برای خوراک و فضولات سگها در هوای بوستان چیتگر از دهکده مهربانی متصاعد میشود، میگوید: «اغلب شهروندان و گردشگران برای استفاده از فضای سبز و دلپذیر بوستان جنگلی به اینجا مراجعه میکنند، اما وجود این سگها در محیطی تفریحی آرامش را از آنها ربوده است. اگر بخواهید برای ساعتی در بوستان بنشینید، حتما برای گرفتن غذا به سراغتان میآیند و با ترساندن هم نمیتوانید آنها را از آن محیط دور کرد. به همین خاطر در آخر باید بساطتان را جمع کنید و از پارک بروید. وقتی سگی به کسی حمله می کند دو راه بیشتر ندارد. یا باید دونده ماهری باشد و خود را از معرکه نجات دهند، یا دل به دریا زده و آمادگی مقابله را داشته باشند. از طرف دیگر حضور سگهای بلاصاحب در محل سکونتگاه مردم به صورت تجمعی سلامت جامعه و امنیت روانی مردم را به خطر انداخته و زمینهساز بیماریهای مختلفی شده و آسیبهای جبران ناپذیری به وجود میآورد. ای کاش مسئولان برای یکبار هم شده سری به اینجا بزنند و از نزدیک وضع محله را مشاهده کنند تا ببینند اهالی چه دردسرهایی را تحمل می کنند.»
دربست در اختیار سگها
«موسی دلبری» در محله سروآزاد،در همسایگی بوستان جنگلی چیتگر زندگی میکند، میگوید: «به دلیل قرارگرفتن دهکده مهربانی در بوستان جنگلی، برخی شهرستانهای مجاور هم سگهای ولگرد را از محدودههای خودشان جمعآوری و به بوستان جنگلی چیتگر میآورند و آنها را اینجا رها میکنند. به همین خاطر جمعیت سگها در این محدوده چندین برابر شده است. سگ ها از مردم نمیترسند و با دیدن شهروندان مثل قبل فرار نمیکنند. درواقع آنها خانه زاد شدند و اهالی باید از دست آنها کوچ کنند. روزها در سایه دراز میکشند و اغلب شبها پرسه میزنند. وقتی هوا تاریک میشود، شروع به پارس کردنهای پیدرپی میکنند که این صداها، آرامش محله را برهم میزند.»
دلبری حرفش را اینطور ادامه می دهد: «حامیانی که دهکده مهربانی را اداره میکنند برای اینکه شهروندان به این محوطه نزدیک و از وقایع و اتفاقات داخل دهکده مهربانی مطلع نشوند، فضولات سگها را دربیرون محوطه دهکده مهربانی میریزند تا فضای زشت و بدبویی در این محدوده ایجاد شود و گردشگران و اهالی به جای عبور از این مسیر ترجیح میدهند از سمت و سوی دیگری به پارک جنگلی رفت و آمد داشته باشند.»
به گفته کارشناسان محیطزیست شهرداری منطقه۲۲، دهکده المپیک، آزادشهر، سمت دانشگاه شریف و شهرک شهیدباقری از جمله کانونهای آلوده و پرازدحام سگهای ولگرد منطقه به شمار میروند. سگهای بدون صاحب برای پیداکردن غذا به محدودههای مسکونی وارد میشوند و غذادادن شهروندان باعث ازدیاد آنها میشود به همین خاطر اهالی و شهروندان نباید برای سگهای بدون صاحب در منطقه غذا بریزند تا آنها به محله ها وارد نشوند.
هشدار و تذکرات لازم داده شده است
منطقه۲۲ جزو مناطق حاشیهای تهران محسوب میشود و به دلیل هم مرز بودن با عرصههای کوهستانی شمال و همجواری با بخش بدون سکونت استان البرز، سگهای ولگرد بسیاری در آن پرسه میزنند. «گودرزی» مسئول ساماندهی سگهای بدون صاحب شرکت ساماندهی شهر تهران در این باره میگوید: «تجمع سگها در بیابانهای منطقه۲۲ و پارک جنگلی چیتگر بیش از دیگر مناطق به چشم میخورد. چون در دورهای اداره کل محیطزیست استان تهران، پارک جنگلی چیتگر را به عنوان نقطه امن سگهای ولگرد معرفی کرد و بسیاری از حامیان حیوانات، سگهای ولگرد را در این منطقه رها کردند، این مساله باعث تشدید حضور سگهای ولگرد در منطقه۲۲ شد. به همین دلیل شهرداری منطقه برای به حداقل رساندن این مشکل، از بهمن سال ۹۷ در غرب پارک جنگلی چیتگر که خود یکی از نقاط درگیر برای این معضل به شمار میرود، پناهگاهی برای نگهداری و تیمار سگهای ولگرد منطقه راهاندازی کرد. دهکده مهربانی بیش از ۱۷هزار متر وسعت دارد و مجهز به لانه و وسایل نگهداری سگها است. از سوی دیگر این منطقه به پاتوقی برای سگهای ولگرد تبدیل شده و سگهای ولگرد سایر مناطق مانند اشتهارد، نظرآباد و کرج را هم به این محدوده میآورند. در سالهای نخست راهاندازی دهکده مهربانی حدود۴۰سگ در آن پذیرش شده بودند، اما اکنون بیش از ۷۰۰سگ در آن نگهداری میشود. به همین خاطر نه میتوان آنها را جمعآوری کرد و نه مکان دیگری وجود دارد که بتوان آن را منتقل کرد. اگر رها شوند دیگر فضایی برای قدم زدن در بوستان باقی نمیماند. اکنون دهکدهمهربانی زیرنظر شرکت ساماندهی فعالیت نمیکند و توسط حامیان و خیران اداره میشود. فقط اگر واکسن بخواهند، ما دراختیارشان قرار میدهیم و دخل و تصرفی در آن نداریم. بههمین خاطر درصورت نارضایتی اهالی، شهروندان میتوانند از طریق شهرداری منطقه برای جمعآوری آن اقدام کنند.» این مطالبه شهروندان را از معاونت خدمات شهری و محیط زیست شهرداری منطقه ۲۲ پیگیری میکنیم و «علیرضا علی بخشی» در این باره میگوید: «جابه جایی و انتقال دهکده مهربانی در حال بررسی و باید مطالعات و تحقیقات کارشناسی انجام شود، اما این اتفاق در کوتاه مدت رخ نمیدهد و نیازمند زمان است. به همین دلیل برای راهکار موقتی به دنبال تغییر ساختار برای بهبود شرایط نگهداری هستیم.»