همشهری آنلاین – سمیرا باباجانپور: ارزش منابع آبی تهران و حفظ آن همیشه یکی از دغدغههای مهم کارشناسان و متصدیان حوزه آب بوده است. تهران پایتخت قناتهای پرآب و سازههای آبی جذاب و دیدنی است که میتوان از این داشتهها بهعنوان یک فرصت طلایی برای حفظ آن بهره جست. دربیست و پنجمین نشست مرکز تهران پژوهی همشهری که با عنوان حرمت و بحرانهای تاریخی آب تهران برگزار شد مهمانان برنامه طرح گردشگری آب در تهران را مطرح کردند. رئیس مرکز بینالمللی قنات و سازههای تاریخی آبی کشور با مهم دانستن منابع آبی تهران و قدمت سازههای آبی در پایتخت گفت: «تهران از ظرفیتهای آبی گستردهای برخوردار است که میتواند در حوزه گردشگری آب مورداستفاده قرار بگیرد.»
قصههای خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
دکتر «محمدمهدی جوادیانزاده» به طرح موفق گردشگری آب در استان یزد اشاره کرد و افزود: «طرح گردشگری آب برای نخستین بار در کشور در استان یزد کلید خورد. طرحی که سعی دارد حیات و زندگی در گذر منابع آبی را نشان دهد. مسیرهای گذر آب مسیرهای رونق زندگی بودهاند. بازارها، مساجد، خانهها و بسیاری از بناهای دیگر در این مسیرها ساخته شدهاند.
تهران نیز دارای ویژگیهای بسیار خاصی در حوزه آب است که میتواند بهعنوان جاذبه گردشگری این شهر مطرح شود. ازجمله این ظرفیتها قنوات هستند که یکی از شاهکارهای معماری ایرانی در حوزه آب قلمداد میشوند. گردشگران میتوانند در قالب یک تور پیادهروی علمی و بهصورت واقعی در مسیر روایتی آب تهران قراربگیرند.»
دکتر «محمد حسنلی»، مدیر تحقیق و توسعه شرکت مهندسین مشاور سامان آب سرزمین، نیز در ادامه بحث گردشگری آب تهران درباره ظرفیتهای این طرح گفت: «تهران یک موزه آب در سعدآباد و یک گنجینه ملی آب در پارک پردیسان دارد. با این حال سازههای آبی در داخل محلههای تهران میتواند روایتگر اهمیت و ارزش آب در تهران قدیم باشد. مثلاً در منطقه ۲ در محله مرزداران آسیاب معروف کهک راداریم که متأسفانه رها شده است. آسیاب محله یوسفآباد همچنین وضعیتی دارد. در کوچه مروی در کنارمسجد آقا موسی آبانبار معروف آقا موسی قرار دارد که بسیار دیدنی جذاب است. قنات سنگلج در پارک شهر قصه زندگی مردم این شهر را با خود همراه دارد.»
او افزود: «در تکتک محلههای قدیمی تهران از شمال تا جنوب قناتها، آبانبارها، حمامها و سازههای آبی خاصی وجود دارد که یقیناً برای مخاطب جوان امروزی جذاب و دیدنی خواهد بود. قصه زندگی مقنیها و میرابهای تهران شنیدنی است. اینها همگی میتواند بهعنوان ظرفیتهای گردشگری مسیر آب تهران مطرح شود. از طرفی در کنار این میتوانیم موضوع گردشگری نوین صنعت آب را با بازدید از سدهای تهران و تصفیهخانههای مدرن راه بیندازیم. خاصیت این طرح این است که مخاطب از نزدیک با منابع و داشتههای صنعت آب در قدیم و حال آشنا میشود و مسلما درک خواهد کرد که این مایع حیاتبخش زندگی تا چه اندازه مهم و باارزش است.»