همشهری آنلاین - سعیده مرادی: امسال میتوانیم هم برای سفره هفتسینمان شیرینی تهیه کنیم همه برای افطار و سحری. به همین منظور دستور پخت چند نوع شیرینی خانگی با مواداولیه ارزان، در دسترس و مقوی را که فاطمه باقری، مدرس آشپزی و شیرینیپزی ارائه داده را مرور میکنیم، شیرینیهایی که حسابی به کارتان میآید.
لگیمات بوشهری
مدت آماده سازی: ۳ ساعت
زمان پخت: ۱ ساعت
مناسب: ۸ نفر
مواد لازم:
آرد سفید ۲ پیمانه
تخم مرغ: یک عدد
شیره خرما: یک پیمانه
روغن مایع: یک پیمانه
مایه خمیر: یک قاشق چایخوری
نشاسته ذرت: ۲ قاشق غذاخوری
آب: ۲ پیمانه
روش تهیه:
۱- آرد سفید را داخل کاسه بزرگ الک و سپس خمیرمایه را اضافه کنید. آب گرم را کم کم روی مواد بریزید و هم بزنید. در ادامه روی کاسه محتوی خمیر را با سلفون بپوشانید و بهمدت ۲ ساعت در جای گرم قرار بدهید تا بهاصطلاح خمیر ور بیاید.
۲- تخم مرغ را بشکنید و نشاسته را به آن اضافه کنید. خمیر ور آمده را به تخم مرغها بیفزایید و خوب مخلوط کنید تا خمیر نرم شود.
۳- در قابلمهای کوچک و ترجیحا با عمق زیاد روغن بریزید و اجازه دهید تا کاملا داغ شود. خمیر را داخل قیف بریزید و آن را فشار دهید تا به اندازه دلخواهتان از مایه خمیر بیرون بیاید و با قیچی آن را ببرید. لگیمات خام شما آماده است.
۴- شیره خرما را در ظرف بریزید و روی حرارت کم قرار بدهید. هنگامی که لگیماتها سرخ شدند با کفگیر آنها را از داخل روغن بیرون بیاورید و مدت ۳ دقیقه داخل شیره خرما بگذارید. سپس در ظرف مورد نظرتان بگذارید.
نکته
۱- برای داشتن لگیمات با بافت نرم میتوانید نصف فنجان ماست چکیده به مایه اضافه کنید و به جای شیره خرما هم از شربت قوام یافته و سرد شده زعفران استفاده کنید.
کوکی ارده
مدت آمادهسازی: ۱ ساعت
زمان پخت: ۲ ساعت
مناسب: ۶ نفر
مواد لازم:
آرد: یک و نیم پیمانه
جوش شیرین: سه چهارم قاشق چایخوری
نمک: یک دوم قاشق چایخوری
شکر: یک پیمانه
تخم مرغ: یک عدد
وانیل: یک قاشق چایخوری
کره، ارده و کنجد سفید: نصف پیمانه
روش تهیه:
۱- ابتدا کره را همراه شکر، وانیل و تخممرغ داخل ظرف بریزید و با دور تند همزن برقی تا ۲ دقیقه هم بزنید. سپس ارده را به آن اضافه و مخلوط کنید.
۲- آرد را به همراه جوش شیرین ۳مرتبه الک کرده و به مخلوط کره بیفزایید. در ادامه مواد را با دور کند همزن برقی در حد مخلوط شدن هم بزنید تا به خوبی با هم ترکیب شوند.
۳- حالا روی خمیر را با کیسه فریزر بپوشانید و بهمدت ۳۰ دقیقه درون یخچال قرار دهید تا استراحت کند. همزمان فر را روی حرارت ۱۷۵ درجه سانتیگراد بگذارید تا گرم شود.
۴- پس از استراحت خمیر، یک قاشق غذاخوری از آن بردارید، بهصورت گرد فرم داده و درون کنجد بغلتانید و داخل سینی بچینید. سپس سینی را در طبقه وسط فر بگذارید و اجازه دهید کوکیها در دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد بهمدت ۱۸ تا ۲۰ دقیقه بپزند.
نکته
۱- به جای کره از مارگارین هم میتوانید استفاده کنید.
شکرپاره ترکی
مدت آمادهسازی: ۴ ساعت
زمان پخت: ۳ ساعت
مناسب: ۱۲ نفر
مواد لازم:
کره: ۱۲۵گرم
روغن مایع: نصف فنجان
تخم مرغ: ۲عدد
بکینگ پودر: ۱۰گرم
وانیل: نوک قاشق چایخوری
آرد سمولینا: ۳۰گرم
پودر قند: ۵۰گرم
آرد: ۳ و نیم پیمانه
شربت بار: به مقدار لازم
مواد لازم برای روی شیرینی (رومال)
زرده تخم مرغ: یک عدد
روغن مایع: یک قاشق غذاخوری
شیره انگور (اختیاری) : یک قاشق غذاخوری
مواد لازم برای تهیه شربت
شکر: ۵۰۰ گرم
آب: ۳۵۰ میلی لیتر
هل: ۲ عدد
زعفران: یک قاشق غذا خوری
روش تهیه:
۱- ابتدا تخممرغها را همراه کره، وانیل و بکینگ پودر درون یک کاسه با همزن هم بزنید. سپس پودر قند را به مواد اضافه کنید و ورز دهید. در ادامه آرد سمولینای ۳ بار الک شده را به مواد بیفزایید و ورز دهید تا خمیری لطیف به دست آید.
۲- در این حین شربت را تهیه کنید. برای تهیه آن آب و شکر را با هم مخلوط کرده و روی حرارت ملایم قرار دهید. وقتی به جوش آمد، هل و زعفران را به آن اضافه کرده و بگذارید قوامآید.
۳- در ادامه سینی فر را با مقداری روغن مایع چرب کنید. از خمیر بهاندازه گردو کوچک جدا کرده و به آن شکل دهید و داخل سینی بگذارید. مواد رومال را که ترکیبی از زرده تخممرغ و روغن مایع و شیره انگور است را با برس روی شیرینیها بمالید.
۴- در نهایت سینی را داخل طبقه وسط فر و در دمای ۱۸۰درجه سانتیگراد قرار و اجازه دهید شکرپارهها بهمدت ۲۵ تا ۳۰دقیقه بپزند. سپس آنها را در ظرف مناسب بچینید و در انتها شربت را روی شیرینیها بریزید.
نکته
۱-مراقب باشید که آرد را بیش از حد نریزید تا شیرینیتان، نرم و خوشمزه شود.
نان چایی قزوین
مدت آمادهسازی: ۴۵ دقیقه
زمان پخت: ۲۵ دقیقه
مناسب: ۸ نفر
مواد لازم:
آرد: ۵۰۰ گرم
پودر قند: ۱۵۰ گرم
کره یا روغن جامد صاف شده: ۲۵۰ گرم
زرده تخم مرغ: ۲ عدد
ماست سفت: ۹۰ گرم
بیکینگ پودر: یک چهارم قاشق چایخوری
پودر هل: یک قاشق چایخوری
مواد لازم رومال شیرینی:
زرده تخم مرغ: یک عدد
زعفران غلیظ دم کرده: یک قاشق چایخوری
ماست: یک قاشق چایخوری
کنجد یا پودر پسته برای تزیین: به مقدار لازم
روش تهیه:
۱- ابتدا پودر قند و روغن را داخل یک کاسه نسبتا بزرگ بریزید و بهمدت ۴ دقیقه با همزن برقی بزنید تا مواد حجیم و کرمی رنگ شود. سپس زردههای تخم مرغ را به همراه هل به مخلوط اضافه کنید و یک تا۲ دقیقه مواد را هم بزنید.
۲- در کاسه دیگری ماست و بیکینگ پودر را مخلوط کنید. چند ثانیه صبر کنید تا ماست کمی پف کند. سپس آن را به کاسه مایه شیرینی بیفزایید و با همزن برقی هم بزنید تا مواد به خوبی با هم ترکیب شوند.
۳- در ادامه آرد الک شده را به مایه شیرینی بیفزایید و در ادامه ورز دهید تا خمیر منسجم ایجاد شود. سپس روی خمیر را بپوشانید و بهمدت نیم ساعت بگذارید تا استراحت کند.
۴-فر را روشن کنید و بگذارید در دمای ۱۷۰ درجه سانتیگراد تا گرم شود. خمیر را با وردنه تخت کنید و با کمک کاتر شیرینی برش بزنید و روی آن مواد رومال بمالید. شیرینیها را ۲۰ تا ۲۵ دقیقه در طبقه وسط فر بگذارید تا قهوهای روشن شوند.
نکته:
۱- در مواد رومال میتوانید به جای ماست از شیر یا خامه صبحانه هم استفاده کنید.
کنجدی
مدت آمادهسازی: ۳۰ دقیقه
زمان پخت: ۲ ساعت
مناسب: ۶ نفر
مواد لازم:
آرد سفید یا سبوسدار: ۵۰۰ گرم
شکر: نصف پیمانه
خمیرمایه: یک قاشق غذاخوری
پودر هل: یک دوم قاشق چایخوری
دارچین: یک چهارم قاشق چایخوری
آب: یک و نیم لیوان
روغن مایع: ۲ قاشق غذاخوری
عسل: یک قاشق غذاخوری
کنجد: یک لیوان
روش تهیه:
۱- آرد، شکر، پودر هل و دارچین را داخل ظرف بریزید و با هم مخلوط کنید. سپس یک لیوان آب را همراه ۲ قاشق غذاخوری روغن به آن افزوده و هم بزنید. بقیه آب را هم کمکم به مواد اضافه کنید تا خمیری مناسب حاصل شود.
۲- روی خمیر را با یک دستمال بپوشانید و بگذارید تا یک ساعت استراحت کند. در این حین نصف پیمانه آب را با یک قاشق غذاخوری عسل مخلوط کنید و بعد از حل شدن عسل، کنجد را به آن بیفزایید و بگذارید تا کنجدها ۱۰ تا ۱۵ دقیقه خیس بخورند.
۳- بعد از یک ساعت روی سطح صافی کمی آرد بپاشید و خمیر را روی آن ورز دهید. سپس خمیر را بهصورت لولهای درآورید و به شکل دلخواه برش بزنید. در این مرحله کنجدها را داخل یک صافی بریزید تا صاف و آب اضافی آن گرفته شود.
۴- در نهایت خمیرها را با کنجد آغشته کنید و بهمدت ۲۵ تا ۳۰ دقیقه در فر که از قبل با حرارت ۱۸۰ درجه گرم شده، قرار دهید تا بپزد.
نکته:
۱-خمیر را طوری برش بزنید که اندازه همه شیرنیها یکدست و ضخامت آنها زیاد نباشد چون ضخامت زیاد مانع پخت کامل وسط شیرینی میشود.