همشهری آنلاین -یکتا فراهانی: شکر در بسیاری از وعدههای غذایی ما نقش زیادی دارد؛ از شکر صبحانه گرفته تا انواع سسهای سفید و قرمز و کره بادام زمینی و ... در واقع شکر اضافه شده به انواع مواد غذایی را میتوان حتی در غیرمنتظرهترین محصولات نیز پیدا کرد.
بسیاری از ما در وعدههای غذایی، میان وعدهها و غذاهای سریع و فرآوری شده میزان زیادی شکر مصرف میکنیم. ضمن آنکه این محصولات اغلب حاوی شکر زیادی هستند که میتواند بخش زیادی از کالری دریافتی روزانه ما را تشکیل دهند.
هنگام دور همیها و دید و بازدیدهای نوروزی هم استفاده از انواع شیرینی؛ جزء جدایی ناپذیری از مواد غذایی مصرفی ما به حساب میآیند. به همین خاطر بهتر است آگاهی لازم را از چگونگی مصرف آنها داشته باشیم.
کارشناسان بر این باورند که مصرف شکر عامل اصلی چاقی و بسیاری از بیماریهای مزمن مانند دیابت نوع ۲ است. به همین دلیل است که دستورالعملهای غذایی پیشنهاد میکنند که کالری حاصل از مواد قندی به کمتر از ۱۰ درصد در روز برسد.
افزایش میزان چاقی
توجه داشته باشیم میزان چاقی در سراسر جهان در حال افزایش است و شواهد نیز نشان میدهند که شکر اضافه شده به ویژه با نوشیدنیهای شیرینشده با شکر، عامل اصلی اضافه وزن به حساب میآیند.
نوشیدنیهای شیرین شده با شکر مانند نوشابهها، آب میوهها و چای شیرین سرشار از فروکتوز هستند که نوعی قند ساده است. مصرف فروکتوز، گرسنگی و میل ما را به غذا بیشتر از گلوکز، نوع اصلی قند موجود در غذاهای نشاستهای افزایش میدهد. بنابراین باعث میشود بیشتر بخوریم.
مصرف شیرینی و احساس گرسنگی
مطالعات نشان میدهد که مصرف بیش از حد فروکتوز ممکن است باعث مقاومت در برابر لپتین شود؛ هورمون مهمی که گرسنگی را تنظیم میکند و به بدن شما میگوید که خوردن غذا را متوقف کند.
به عبارت دیگر، نوشیدنیهای قندی گرسنگی شما را مهار نمیکنند و مصرف سریع کالری مایع را آسان میکنند. بنابراین میتوانند منجر به افزایش وزن شوند.
همچنین نوشیدن مقدار زیادی نوشیدنیهای شیرین شده با شکر با افزایش میزان چربی در ارتباط است؛ نوعی چربی شکمی که با شرایطی مانند دیابت و بیماری قلبی مرتبط است.
ارتباط مصرف قند و بیماریهای قلبی
شواهد نشان میدهند رژیمهای غذایی با قند بالا میتوانند منجر به چاقی و التهاب و همچنین سطوح بالایتری گلیسیرید، قند خون و فشار خون شوند که همگی از عوامل خطر بیماری قلبی به شمار میروند.
علاوه بر این، مصرف بیش از حد قند، به ویژه نوشیدنیهای شیرین شده با قند، با تصلب شرایین، بیماری که با رسوبات چربی و گرفتگی عروق مشخص میشود در ارتباط است.
بیشتر بخوانید
آشنایی با دستورالعملهای ساده برای روزهداری
مهمترین راز بهبود مبتلایان به دیابت نوع ۲
این فست فودها سرطان زا هستند؛ نخورید
چطور شیرینی بخوریم که چاق نشویم؟
همه ما با وسوسه خوردن چیزهای خوشمزه خصوصاً در تعطیلات نوروزی آشنایی داریم. البته بعضی افراد هر چند وقت یک بارهم به طور غیرمنتظرهای هوس خوردن شیرینی جات، تنقلات و فست فود میکنند که در همه آنها نیز میزان زیادی شکر و قند وجود دارد. کمتر کسی هم میتواند خوردن این مواد غذایی را مثلاً با سبزیجات جایگزین کند. مثلاً خوردن خیار و سیب نمیتواند جایگزین مناسبی برای کیک شکلاتی، سیب زمینی با سس یا چیزبرگر و پیتزا باشد! پس چه کار میتوان کرد که خوردن شیرینی آسیب کمتری به ما بزند؟
اگر شیرینی میخورید به این موارد توجه کنید:
نخستین کاری که هنگام مصرف شیرینی جات و تنقلات انجام میدهید این است که در نظر داشته باشید تا حد امکان میزان آنها را کاهش دهید. مثلاً اگر هوس خوردن یک شیرینی خاص کردهاید؛ مصرف مواد غذایی حاوی قند زیاد را کاهش دهید. همچنین فعالیت بدنیتان را افزایش دهید. مصرف پروتئین و سبزیجات و نوشیدن آب زیاد را فراموش نکنید و به طور کلی موادغذایی کم کالری را انتخاب کنید.
مجبور نیستید برای کاهش وزن، شیرینیها را کنار بگذارید
فراموش نکنیم همیشه باید مراقب خوردن میزان مواد قندی باشیم. آیا میدانید شما میتوانید هر روز مقداری مواد غذایی مختلف حاوی قند را بدون اینکه بر وزنتان تأثیر زیادی داشته باشد مصرف کنید؟ بنابراین، حتی مجبور نیستید هنگام کاهش وزن، به طور کامل خوردن شیرینیها را کنار بگذارید، در واقع شما فقط باید در مورد مصرف آنها هوشمند باشید.
مهم نیست چقدر تلاش میکنید اضافه وزن خود را کنترل کنید. شما نمیتوانید قوانین فیزیک را تغییر دهید. بنابراین، اصل مهم همیشه این خواهد بود که اگر انرژی (کالری) بیشتری نسبت به مصرف انرژی خود دریافت کنید، وزنتان افزایش مییابد.
از طرف دیگر، اگر کالری کمتری نسبت به میزان مورد نیاز خود مصرف کنید، وزن کم خواهید کرد. تنها راه برای حفظ وزن متعادل آن است که کالری دریافتی خود را متعادل نگه دارید، به این معنی که شما فقط باید بهاندازه کالری مصرفی خود، کالری دریافت کنید.
دریافت کالری و مصرف آن تحت تأثیر عوامل زیادی قرار میگیرند و علاقه و اشتیاق زیاد شما برای خوردن شیرینی نیز میتواند تا حدزیادی بر میزان انرژی دریافتی شما تأثیر بگذارد.
منبع: www. healthline.com