همشهری آنلاین – حسن حسنزاده: پدر ویکتوریا مسعود، اکبرمیرزا صارمالدوله، هشتمین پسر شاهزاده ظلالسلطان، و به عبارتی نوه ناصرالدینشاه قاجار بود. اکبرمیرزا صارمالدوله نام خانوادگی مسعود را برای خود انتخاب کرد و از او در تاریخ با نام اکبر مسعود هم یاد شده است.
قصههای خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
اکبر مسعود عمارت زیبای خود در دل بوستان قیطریه را به دخترش ویکتوریا بخشید. اگرچه ویکتوریا مسعود در این عمارت زیبا زندگی میکرد اما مانند پدرش به کشور فرانسه علاقه بسیار داشت. همانطور که نام ویکتوریا نیز یادگار سفرهای متعدد پدرش به فرانسه بود. ویکتوریا مسعود بیش از آنکه در این عمارت زیبا و باغ دلگشای آن زندگی کند، در شهر نیس فرانسه روزگار میگذراند. این خانه با نام ویکتوریا مسعود پیوند خورده، اما در دورهای نیز محل زندگی میزا علیاصغرخان امینالسلطان، صدراعظم مظفرالدینشاه قاجار، بود.
علیرضا زمانی، تهرانپژوه، میگوید: «میرزا علیاصغرخان اتابک ملقب به امینالسلطان در ۸ شهریور ۱۲۸۶ شمسی در جریان جنبش مشروطه به دست عباس آقاتبریزی تیر خورد. این عمارت که عمارت ییلاقی امینالسلطان بود، مدتی پس از کشته شدن او به ویکتوریا مسعود رسید و اکنون نیز به نام عمارت ویکتوریا مسعود معروف است.»
عمارت ویکتوریا مسعود از منظر معماری نیز بسیار قابل توجه است. تلفیق معماری ایرانی و فرنگی در کنار رعایت نمادهای معماری ایرانی، ظاهری مدرن به این عمارت بخشیده است. چهار ایوان این عمارت با ستونهای گچبری و نمای آجریاش به زیبایی آن افزوده و فاصله سقف شیروانی و سقف داخلی خانه فضای داخل آن را در تابستان و زمستان مطبوع نگه میدارد. از دیگر ویژگیهای معماری این عمارت، وجود حوض هشتگوشه و طراحی و اجرای اتاقهای دورتادور عمارت است که از ویژگیهای معماری ایرانی به شمار میرود.
عمارت زیبای ویکتوریا مسعود که از سال ۱۳۷۳ در اختیار شهرداری قرار گرفته با عنوان فرهنگسرای ملل فعالیت میکند و به مرکزی برای اجرای برنامههای فرهنگی و هنری تبدیل شده است. اکنون فضای داخلی عمارت که روزگاری محل زندگی ویکتوریا مسعود بود، به مرکز فرهنگی تبدیل شده و امکاناتی چون گالری، نگارخانه، کانون فرهنگ و زندگی، کتابخانه و... دارد.
نام: عمارت ویکتوریا مسعود
کاربری: فرهنگسرای ملل
دوره:
نشانی: بلوار قیطریه، خیابان روشنگر