تاریخ انتشار: ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۱۰:۲۵

یک مطالعه جدید توسط محققان «مد استار هلث» نشان می‌دهد افرادی که از سیگارهای الکترونیکی استفاده می‌کنند در مقایسه با افرادی که هرگز سیگار نکشیده‌اند، تا ۱۹ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به نارسایی قلبی هستند. به گفته محققان، حتی یکبار مصرف سیگار الکترونیک ممکن است خطر نارسایی قلبی را افزایش دهد.

همشهری آنلاینآرش نهاوندی: نتایج این تحقیق جدید در حالی انتشار یافته که مصرف ویپ (سیگار الکترونیکی) در کشور ما طرفداران زیادی پیدا کرده و بیم آن می‌رود که با گسترش مصرف این نوع سیگارها آمار بیماری‌های قلبی و به تبع آن مرگ ناشی از آن‌ها در ایران افزایش یابد.

آمارهای مختلف حاکی از سهم ۴۰ تا ۴۴ درصدی بیماری‌های قلبی در مرگ‌های سالانه در ایران است. دکتر کوروش اعتماد مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت هم در این باره گفته بیماری‌های قلبی و عروقی بار زیادی از مرگ ‌ومیرهای کشور را به خود اختصاص می‌دهند، انواع بیماری‌های قلبی در این زمینه عمدتا سکته‌های قلبی هستند و می‌توان گفت که ۴۰ درصد از مرگ‌های سالانه در کشور مربوط به بیماری‌های قلبی است.

بیش از ۶۴ میلیون نفر در سراسر جهان تحت تأثیر نارسایی قلبی هستند، نارسایی قلبی یک بیماری قلبی وعروقی است که در آن عضله قلب قادر به پمپاژ خون کافی برای بدن نیست. اگر عضله قلب در اثر عفونت، مصرف غیرقانونی مواد مخدر، فشار خون بالا، نقص مادرزادی قلب، حمله قلبی، ریتم نامنظم قلب (آریتمی)، بیماری‌های خاص از جمله دیابت و بیماری عروق کرونر و استعمال سیگار آسیب دیده باشد، نارسایی قلبی ممکن است رخ دهد.

به گزارش مدیکال نیوز، برای این مطالعه، دکتر یعقوب بن الحسن از مد استار هلث در بالتیمور و تیم همراه وی داده‌های سوابق الکترونیکی سلامت و نظرسنجی‌های بیش از ۱۷۵.۰۰۰ بزرگسال آمریکایی از مطالعه «All of Us» را که تحت نظارت مؤسسه ملی سلامت آمریکا انجام شده بود، بررسی کردند.

پس از تجزیه و تحلیل این داده‌ها، محققان دریافتند افرادی که در هر مقطعی از زندگی خود از سیگار الکترونیکی استفاده می‌کنند، ۱۹ درصد بیشتر از افرادی که هرگز از سیگار الکترونیکی استفاده نکرده‌اند، در معرض نارسایی قلبی قرار می‌گیرند.

بن الحسن گفت: این یافته‌ای چندان شگفت‌انگیز نبود، زیرا مطالعات قبلی به خطر آسیب ناشی از استفاده از سیگار الکترونیکی اشاره کرده‌اند. یک متاآنالیز (یک روش آماری است که چندین مطالعه را ترکیب می‌کند و نتایج آن‌ها را یکپارچه می‌کند) اخیر نشان داد که استفاده از سیگار الکترونیک خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی را افزایش می‌دهد. در مطالعات انجام گرفته روی حیوانات همچنین تغییراتی در قلب مشاهده شده که پس از قرار گرفتن در معرض سیگارهای الکترونیکی منجر به کاهش انقباض و آرامش قلب می‌شود. این همان تغییراتی است که در نارسایی قلبی نیز دیده می‌شود.

چرا استفاده از سیگار الکترونیکی که پیشتر ایمن تر از سیگار عادی تلقی می‌‍شد به طور بالقوه خطر نارسایی قلبی را در فرد افزایش می‌دهد؟

چنگ هان چن، پزشک متخصص قلب و عروق مداخله‌ای و مدیر پزشکی برنامه قلب ساختاری در مرکز پزشکی«مموریال کر سدلبک» (MemorialCare Saddleback Medical Center) در لاگونا هیلز، کالیفرنیا، که در این تحقیق مشارکت نداشت، گفت: معنای ایمن‌تر با ایمن یکسان نیست. ما با بررسی تحقیقات دیگر به این نتیجه رسیده‌ایم که نیکوتین خود اثرات مضری بر قلب دارد. به ویژه در سیگارهای الکترونیکی، این نیکوتین است که بر عملکرد مؤثر قلب تأثیر می گذارد و باعث احتمال بروز عوارض قلبی و عروقی می‌شود. پاسخ کوتاه این است که به دلیل وجود نیکوتین، سیگارهای الکترونیک برای سلامت قلب مضر هستند.

جنیفر وونگ، متخصص قلب و مدیر پزشکی قلب و عروق غیر تهاجمی در موسسه قلب و عروق اورنج کاست که او نیز در این مطالعه شرکت نداشت، گفت: سیگارهای الکترونیکی نیز مانند سیگارهای عادی نیکوتین دارند و سیگار کشیدن به دلیل وجود نیکوتین خطر نارسایی قلبی را افزایش می‌دهد، بنابراین منطقی است که این موضوع را با سیگارهای الکترونیکی نیز مرتبط بدانیم.

او گفت: همچنین محصولات آئروسل در سیگارهای الکترونیکی وجود دارد که می‌تواند بر عملکرد تنفسی تأثیر بگذارد و همچنین ممکن است منجر به بدتر شدن نارسایی قلبی شود.
سیگارهای الکترونیکی به التهاب و افزایش سطح لیپیدها در خون کمک می کنند. دکتر بن الحسن با بیان این مطلب افزود: اینها منجر به تصلب شرایین می‌شود که یک عامل خطر برای بسیاری از بیماری‌های قلبی عروقی از جمله نارسایی قلبی است.

بن الحسن گفت که پزشکان باید بیماران خود را از ارتباط بین استفاده از سیگار الکترونیکی و افزایش خطر نارسایی قلبی و همچنین سایر ارتباط‌های مضر شناخته شده برای سلامت آگاه کنند.

بیشتر بخوانید:

منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها