آیا اصطلاح «بلوز زمستانی» به گوش‌تان آشناست؟ زمستان فرا رسیده و اگر کمی احساس خستگی می‌کنید، بی حال هستید یا همیشه دراز کش روی مبل یا کاناپه افتاده‌اید، تنها نیستید.

همشهری آنلاین آرش نهاوندی: بلوز زمستانی یا افسردگی زمستانی که با نام SAD (اختلال عاطفی فصلی) نیز شناخته می‌شود، نوعی افسردگی است که با فصل می‌آید و می‌رود.
به گزارش تایمز آف ایندیا، در ماه‌های سردتر، زمانی که ساعات روز کوتاه‌تر است و به دلیل دمای سردتر، زمان کمتری در خارج از منزل سپری می‌کنید، احتمال دارد دچار اختلال عاطفی فصلی شوید. این اختلال عمدتا افراد ساکن نواحی سردسیر تر را تحت الشعاع قرار می‌دهد و در روزهای ابری بارانی و برفی هم می‌تواند افراد را تحت تاثیر خود قرار دهد.[۳ شیوه برای مقابله با افسردگی زمستانی]

بلوز زمستانی چیست؟

اختلال عاطفی فصلی (SAD) نوعی افسردگی است که با تغییرات فصل مرتبط است. افراد مبتلا به SAD تغییرات خلقی را تجربه می‌کنند و علائم اغلب با پاییز شروع می‌شود و تا ماه‌های زمستان ادامه می یابد. SAD حال و وضع روحی و روانی شما را دچار افت می‌کند و علائم آن معمولا تا ماه‌های بهار و تابستان برطرف می‌شوند.

علائم

علائم اختلال عاطفی فصلی عبارتند از: در بیشتر مواقع احساس غم و اندوه می‌کنید، کم انرژی هستید و احساس سستی و رخوت می‌کنید، بیشتر احساس خستگی دارید، علاقه به زیاد خوابیدن پیدا می‌کنید، اشتهایتان تغییر می‌کند(میل به کربوهیدرات و پرخوری می‌تواند منجر به افزایش وزن شود)، دچار وضعیتی انزوا طلبانه می‌شوید که می‌توان آن را به کناره گیری اجتماعی تعبیر کرد، احساس ناامیدی و بی لیاقتی می‌کنید.

چه چیزی باعث SAD می شود؟

اگرچه محققان هنوز در حال تعیین علت دقیق پدیده SAD هستند، مطالعات نشان می‌دهد که با کاهش قرار گرفتن در معرض نور خورشید مرتبط است. به گفته ، نظریه اصلی در پشت علت بلوز زمستانی این است که کمبود نور خورشید بر عملکرد صحیح هیپوتالاموس در مغز تاثیر می گذارد. در نتیجه تولید ملاتونین و سروتونین تحت تاثیر قرار می گیرد. ریتم شبانه روزی نیز مختل می شود. ملاتونین هورمونی است که باعث خواب آلودگی می شود. افراد مبتلا به SAD، آن را بالاتر از حد معمول تولید می کنند. سروتونین هورمون دیگری است که بر خلق و خو، اشتها و خواب شما تاثیر می گذارد. کمبود نور خورشید منجر به کاهش آن می شود.

چگونه با بلوز زمستانی مبارزه کنیم؟

نور درمانی، روان درمانی، درمان شناختی رفتاری یا مصرف مکمل‌های ویتامین D برای افزایش سروتونین برخی از درمان های موجود هستند. اگر همیشه احساس ناراحتی می‌کنید و کمبود انگیزه بر فعالیت‌های روزانه شما تاثیر می‌گذارد، باید از یک پزشک کمک بگیرید. با این حال، با برخی تغییرات در سبک زندگی، می‌توانید تا حدی از بلوز زمستانی جلوگیری کرده یا با آن مبارزه کنید.

آفتاب بگیرید: در طول زمستان که روزها کوتاه‌تر است، قرار گرفتن در معرض نور خورشید نیز کاهش می یابد. یکی از موثرترین راه‌ها برای بهبود خلق و خوی شما در زمستان، دریافت نور طبیعی تا حد امکان است. مدتی را در خارج از منزل بگذرانید حتی اگر هوا ابری باشد. در روزهای سردتر، پرده‌های خود را باز کنید و زیر نور خورشید قرار بگیرید.

رژیم غذایی متعادل داشته باشید: در طول ماه های زمستان، افراد تمایل به کربوهیدرات دارند. اطمینان حاصل کنید که رژیم غذایی شما با غذاهای غنی از مواد مغذی مانند میوه‌ها و سبزیجات، غلات کامل و پروتئین‌های بدون چربی پر شده است. از مصرف بیش از حد قند یا غذاهای فرآوری شده که می تواند منجر به کاهش انرژی شود، اجتناب کنید.

به طور منظم ورزش کنید: فعال ماندن برای شکست دادن افسردگی زمستانی بسیار مهم است. ورزش می‌تواند اندورفین را تقویت کرده و خلق و خو را بهبود بخشد. گنجاندن حداقل ۳۰ دقیقه ورزش در برنامه روزانه به مدت پنج بار در هفته مفید است. همچنین می‌توانید فعالیت‌های زمستانی مانند یوگا یا تمرینات ورزشی داخل خانه را انتخاب کنید.
با اطرافیان خود در ارتباط باشید: برای مبارزه با احساس تنهایی، زمانی را با دوستان و خانواده خود بگذرانید. با یک دوست یا فامیل خود تماس بگیرید و در فعالیت‌های زمستانی شرکت کنید.

تمرکز حواس را تمرین کنید: فعالیت هایی مانند مدیتیشن یا تمرینات تنفسی می‌توانند به شما در مدیریت استرس و تحمل احساسات طاقت فرسا کمک کنند.

بیشتر بخوانید:

منبع: همشهری آنلاین