به گزارش همشهری آنلاین، پلوهای مخلوط با عشق و علاقه و با استفاده از تازهترین و سالمترین مواد اولیه درست میشوند. پایه همه آنها از برنج است، اما مواد غذایی دیگر با برنج مخلوط میشوند تا یک غذای به اصطلاح شناسنامهدار را ایجاد کند. در این بررسی از وبسایت «همشهری آنلاین» به معرفی انواع پلو مخلوط میپردازیم.
جایگاه پلو در فرهنگ ایرانی
برنج یکی از مواد غذایی پایه در نام گذاری انواع پلو مخلوط است. پولو در فرهنگ ایرانیان از اهمیت تاریخی برخوردار است، زیرا قرنها جزء سنتهای آشپزی ایرانی در میان مردم بوده است. این غذای دوست داشتنی با فرهنگ کشور پیوند خورده است و در اکثر مناطق ایران و در فرهنگهای مختلف به شکلهای گوناگون تهیه میشود. علاوه بر این، پولو یک ماده غذایی همه کاره است که میتواند پایه بسیاری از غذاها را شکل دهد. ایرانیان از انواع پلو مخلوط برای استفاده روزمره، مهمانی و مجالس مختلف استفاده میکنند. در حقیقت، ردپای پلو را میتواند در هر مکانی مشاهده کرد.
بیشتر بخوانید: لیست کامل غذاهای ایرانی که با بادمجان تهیه میشوند.
لیست پلوهای مخلوط ایرانی
تنوع زیادی در انواع پلو مخلوط وجود دارد که هر کدام را میتوانید بسته به ذائقه و نیازهای خود در خانه تهیه کنید. در ادامه به این پلو مخلوط ایرانی اشاره میکنیم:
طرز تهیه پلو مرغ
پلو مرغ یک غذای محبوب ایرانی است که در مجالس خانوادگی و مناسبتهای خاص از آن لذت میبرند. ترکیب برنج معطر و مرغ، این غذا به یک وعده کامل و مغذی تبدیل کرده است. این غذا همه کاره است و میتوان آن را با طعمها و ادویههای مختلف در مراسم گوناگون تهیه کرد. برای درست کردن پلو مرغ، برنج باسماتی را آب پز کرده و با زعفران دم میکنند تا رنگ طلایی به خود بگیرد.
مرغ را به طور جداگانه با پیاز، زردچوبه و ادویههایی مانند دارچین یا هل مزه دار میکنند و میپزند و گاهی برای خوش طعم شدن با رب گوجه فرنگی یا زرشک غنی میکنند. مرغ پخته شده با برنج لایه لایه میشود و اجازه میدهد طعمها در طول بخارپز با هم مخلوط شوند. برای تزیین، اغلب از پیاز سرخ شده، زرشک و بادام خلال شده استفاده میشود. غذای نهایی ترکیبی رنگارنگ و معطر از بافتها و طعمها است.
طرز تهیه باقالی پلو
لوبیا پلو یک غذای دلپذیر و محبوب ایرانی است که اغلب برای شامهای خانوادگی تهیه میشود. این برنج معطر را با لوبیا سبز و گوشت (گوشت گاو یا بره) ترکیب میکند و آن را دلچسب و رضایت بخش میکند. تهیه این پلو با برنج باسماتی نیم پز شده شروع میشود. لوبیا سبز را با پیاز، گوشت چرخ کرده، رب گوجه فرنگی و ادویههایی مانند زردچوبه، دارچین و فلفل سیاه تفت میدهند. سپس برنج را با این مخلوط در یک قابلمه میچینند و لایههای متناوب برنج و لوبیا ایجاد میکنند. روی قابلمه محکم پوشیده شده و بخارپز میشود و اجازه میدهد طعمها دم بکشد. یک ته دیگ ترد تشکیل میشود. زعفران به عنوان چاشنی برای پایانی پر جنب و جوش اضافه میشود.
طرز تهیه کلم پلو
کلم پلو یک غذای شیرازی است که ترکیب کلم با برنج و ادویهها برای یک غذای منحصر به فرد و معطر تهیه میشود. سادگی و ارزش غذایی آن، انواع پلو مخلوط را به یک وعده غذایی محبوب تبدیل کرده است. کلم ریز خرد شده را با پیاز، زردچوبه و فلفل سیاه تفت میدهند تا نرم شود. کوفتههای کوچک، چاشنی شده با گیاهان و ادویهها، اغلب به طور جداگانه تهیه میشوند. برنج آب پز شده را با مخلوط کلم و کوفتهها به صورت لایه لایه میچینند و سپس بخارپز میکنند تا طعمها با هم ترکیب شوند. گاهی اوقات گیاهانی مانند شوید یا ترخون برای عطر بیشتر به آن اضافه میشود. این غذا با ته دیگ و سالاد شیرازی یا ماست سرو میشود.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه کلم پلو خوشمزه | فوت و فن مجلسی شدن کلم پلو
طرز تهیه پلو لیمو
پلو لیمو یک غذای با طراوت و معطر است که به خاطر طعم و مرکباتی خود شهرت دارد. با این حال، این پلو خیلی رایج نیست، اما طرفداران مخصوص به خود را دارد. این غذا شامل برنج آب پز مخلوط شده با آب لیموترش تازه، پوست و گاهی لیمو عمانی خشک شده است. چاشنی سبک زردچوبه، نمک و زعفران طعم آن را افزایش میدهد. برای بافت بیشتر، بادام یا پسته خلال شده و پیاز سرخ شده را میتوان در برنج ریخت. این غذا معمولاً با مرغ یا ماهی کبابی ترکیب میشود تا ویژگی تند آن را تکمیل کند.
طرز تهیه پلو ارمنی
پلو ارمنی یک غذای ترکیبی لذیذ است که از جامعه ارامنه ایران الهام گرفته شده است. این غذا به دلیل طعم غنی خود شناخته میشود که اغلب از عناصر شیرین تشکیل شده است. به همین دلیل، یک غذای عالی برای مجالس است. این غذا معمولاً برنج را با مرغ یا گوشت بره، میوههای خشک مانند زردآلو، آلو خشک و کشمش همراه با مغزهایی مانند بادام یا گردو ترکیب میکند. گوشتها به طور جداگانه با پیاز و ادویههای گرم مانند دارچین و میخک پخته میشوند. برنج آب پز شده را با مخلوط گوشت و میوه به صورت لایه لایه میپوشانند، سپس به طور کامل بخارپز میکنند. در نهایت، زعفران و پسته خلال شده را برای ظاهر بهتر و مواد مغذی بیشتر به پلو اضافه میشود.
طرز تهیه پلو لپه
پلو لپه یک غذای آرامش بخش و مغذی است که با نخود فرنگی درست میشود. پلو پله از انواع پلو مخلوط است که به خاطر طعم خاکی و بافت رضایت بخشش محبوبیت دارد. لپه را تا زمانی که نرم شود میپزند. سپس با پیاز، گوشت چرخ کرده یا گوسفند و رب گوجه فرنگی مخلوط کرده و با زردچوبه، دارچین و فلفل مزه دار میکنند. برنج آب پز شده را با این مخلوط میچینند، سپس با هم دم میکنند. طعمها با پختن غذا با هم ترکیب میشوند و زعفران اغلب برای رنگ و عطر اضافه میشود. پله پلو معمولاً با ماست یا سالاد سرو میشود.
طرز تهیه رشته پلو
رشته پلو یک غذای سنتی است که اغلب به عنوان نماد خوشبختی شناخته میشود. برنج را با رشته فرنگی به سبک ایرانی ترکیب میکنند. رشتههای نازک را در روغن برشته کرده و با برنج نیم پز مخلوط میکنند. مخلوطی از پیاز کاراملی شده، کشمش و ادویههایی مانند دارچین و زردچوبه درون برنج ریخته میشود. برنج دم کرده زعفران و گاهی گوشت مانند مرغ یا بره برای غنا اضافه میشود. این غذا تا زمانی که معطر شود بخار پز میشود. رشته پلو اغلب با ماست و سالاد سرو میشود.
طرز تهیه بنه پلو
ونوشک پلو یا بنه پلو از غذاهای اصلی ایلام و کرمانشاه است. این پلو با میوه درخت بنه و گوشت چرخ کرده تهیه میشود. میوه درخت بنه یا ونوشک با نامهای دیگری مانند پسته کوهی، کولن، کولنگ و گوشنک نیز شناخته میشود و اغلب به صورت تازه یا خشک استفاده میشود. برای تهیه این غذا ابتدا پیاز را تفت میدهند. سپس مقداری زردچوبه، فلفل سیاه و نمک اضافه میکنند. ونوشک و گوشت را روی مخلوط میریزند. برنج را جداگانه تهیه میکند و سپس مخلوط را به صورت لایه لایه روی برنج قرار میدهند. سپس میگذارند تا دم بکشد. در نهایت، مقداری زعفران را روی برنج میریزند و سرو میکنند.
طرز تهیه قارچ پلو
قارچ پلو از انواع پلو مخلوط است. این پلو یک غذای مدرن و گیاهی است که به دلیل طعمهای خاکی و خوش طعمش محبوبیت دارد. این پلو هم سالم است و هم تهیه آن آسان است. قارچهای خلال شده را با پیاز، سیر و ادویههایی مانند فلفل سیاه و زردچوبه تفت میدهند. برنج آب پز شده با مخلوط قارچ لایه لایه میشود و لایههای متناوب ایجاد میکند. کمی زعفران و پیاز سرخ شده عطر و طعم غذا را افزایش میدهد. برای تنوع دلچسب، برخی آجیل یا سبزی را اضافه میکنند. قارچ پلو به خوبی با ماست یا گیاهان تازه ترکیب میشود.
طرز تهیه سبزی پلو
سبزی پلو یکی از غذاهای نمادین ایران است که به طور سنتی در نوروز با ماهی سرو میشود. طعم تازه و علفی این غذا باعث محبوبیت آن شده است. این غذا حاوی برنج آب پز شده مخلوط با سبزیهای تازه ریز خرد شده مانند شوید، جعفری، گشنیز و پیازچه است. زعفران برای عطر و رنگ اضافه میشود. برنج را بخارپز میکنند. معمولاً با ماهی سرخ شده یا کبابی سرو میشود.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه سبزیپلو با ماهی
طرز تهیه پلو مشهدی
مشهد پلو از شهر مشهد سرچشمه میگیرد و به خاطر ترکیب خوش طعم برنج، گوشت و آجیل معروف است. این یک غذای مخصوص مجالس است که اغلب برای عروسی یا رویدادهای خاص تهیه میشود. این غذا برنج آب پز شده را با گوشت گوسفند یا مرغ تند، پیاز تفت داده شده، کشمش و خلال بادام یا پسته ترکیب میکند. زعفران به طور سخاوتمندانهای برای بهبود طعم و مزه استفاده میشود. مواد به صورت لایه لایه و با هم بخارپز میشوند و ترکیبی هماهنگ از طعمهای خوش طعم و شیرین ایجاد میکنند.
طرز تهیه پسته پلو
پسته پلو از انواع پلو مخلوط است که به دلیل طعم آجیلی و ظاهر پر جنب و جوش آن بسیار ارزشمند است. اغلب در مناسبتهای رسمی یا مهمانیهای شام سرو میشود. برنج آب پز شده را با پسته ریز خرد شده، زعفران و گاهی زرشک خشک یا پوست پرتقال مخلوط میکنند تا تضاد ملایمی حاصل شود. میتوان آن را به عنوان یک غذای مستقل سرو کرد یا با مرغ سوخاری یا گوشت بره ست کرد. تزیین پسته کامل و زعفران ظرافت خاصی به آن میبخشد.
طرز تهیه بامیه پلو
بامیه پلو یک غذای ویژه منطقهای است که به دلیل بافت منحصر به فرد و طعم غنی آن مورد قدردانی قرار میگیرد. به ویژه در جنوب ایران، جایی که بامیه یک ماده پر استفاده و محبوب است. بامیه را با پیاز و سیر و گوجه فرنگی تفت داده و با زردچوبه و نمک و فلفل مزهدار میکنند. این مخلوط را با برنج پخته شده لایه لایه میکنند، سپس بخارپز کرده تا طعمها با هم مخلوط شوند. این پلو اغلب با ماهی یا گوشت کبابی سرو میشود.
طرز تهیه غوره پلو
غوره پلو یک غذای خوش طعم و با طراوت است که با انگور نارس (غوره) درست میشود. این پلو اغل در تابستان مصرف میشود به دلیل طعم تند و خوش طعمش طرفداران مخصوص به خود را دارد. برنج آب پز شده را با غوره تفت داده شده، پیاز و گاهی مقداری نعنا مخلوط میکنند. تندی انگور مکمل گوشت کبابی یا بریان شده است. معمولاً از زعفران و پیاز سرخ شده به عنوان تزیین استفاده میشود.
طرز تهیه پلو اسفندی
پلو اسفندی غذای کمتر شناخته شدهای است که با سنتهای خاص استان فارس مرتبط است. این غذا که از انواع پلو مخلوط است، به خاطر مشخصات ساده و در عین حال خوش طعمش معروف است. برنج آب پز شده را با مخلوطی از پیاز سرخ شده، سیر و گاهی گوشت چرخ کرده میچینند. از زعفران و زردچوبه برای طعم دهی استفاده میشود و برای ایجاد یک ترکیب هماهنگ، پلو اسفندی را بخارپز میکنند. سرو این غذا اغلب با ماست یا گیاهان تازه همراه میشود.
طرز تهیه رب پلو
این غذا به دلیل طعم شیرین و تندش مورد توجه قرار میگیرد و اغلب در فصل پاییز که فصل انار است سرو میشود. برنج آب پز را با سس تهیه شده از ملاس انار، پیاز کاراملی و گاهی گردوی آسیاب شده یا زرشک مخلوط میکنند. این غذا به صورت لایه لایه و بخارپز شده است و به ملاس اجازه میدهد تا طعم غنی خود را به برنج ببخشد. این غذا با مرغ سوخاری به خوبی ترکیب میشود.
طرز تهیه زرشک پلو
زرشک پلو یک غذای اصلی در غذاهای ایرانی است که اغلب در عروسیها و شامهای رسمی سرو میشود. ظاهر پر جنب و جوش و طعم تند آن، آن را به یک نمایشگر تبدیل کرده است. برنج آب پز شده را با زرشک تفت داده شده، پیاز کاراملی شده و زعفران میچینند. کمی شکر اضافه میشود تا ترشی زرشک را متعادل کند. معمولاً با مرغ یا گوشت بره سرو میشود و طعم هارمونی کاملی ایجاد میکند.
طرز تهیه انار پلو
پلو انار یک غذای مجلسی و از انواع پلو مخلوط است که به خاطر مشخصات شیرین و تندش شناخته میشود که اغلب در جمعهای خانوادگی از آن لذت میبرند. برنج آب پز شده را با دانههای انار، پیاز کاراملی و زعفران میچینند. برخی از تغییرات شامل اضافه کردن گردو آسیاب شده برای بافتی غنیتر است. این غذا به خوبی با گوشت کبابی یا کبابی جفت میشود.
طرز تهیه لوبیا پلو
لوبیا پلو یک غذای مورد علاقه خانوادهها در ایران است که به دلیل طبیعت آرامش بخش و دلچسبش محبوب است. لوبیا سبز را با پیاز، رب گوجه فرنگی و گوشت چرخ کرده یا گوسفند و با زردچوبه، دارچین و فلفل سیاه تفت میدهند. برنج آب پز شده را با این مخلوط میچینند و دم میکنند. برنج دم کرده با زعفران تزیین میشود و اغلب با ماست سرو خواهد شد.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه لوبیا پلو
طرز تهیه قنبر پلو
قنبر پلو یک غذای سنتی است که در جنوب ایران محبوبیت خاصی دارد و به خاطر طعم شیرین و خوش طعمش معروف است. این غذا برنج را با مخلوطی از گوشت چرخ کرده، پیاز کاراملی شده، خرما و گاهی کشمش یا گردو ترکیب میکند. مواد را با هم میپزند و با برنج نیم پز میچینند و سپس دم میکنند.
طرز تهیه به پلو
به پلو یک غذای فصلی و از انواع پلو مخلوط است که در پاییز که به وفور یافت میشود از آن لذت میبرند. عطر بینظیر و طعم شیرین آن باعث شده تا طرفداران مخصوص به خود را داشته باشد. ورقههای به را با شکر، کره و دارچین کاراملی میکنند، سپس با برنج نیم پز شده میچینند. برخی از تغییرات شامل افزودن زعفران یا گوشت چرخ کرده است. این غذا تا زمانی که معطر شود بخار پز میشود و اغلب با مرغ سرو میشود.
طرز تهیه استانبولی پلو
استامبولی پلو یک غذای ساده و در عین حال خوش طعم است که به دلیل سهولت تهیه و طعم رضایت بخش آن مورد علاقه است. این غذا برای خانوارهای پرمشغله راهی عالی برای تهیه یک غذای سریع است. گوجه فرنگی، سیب زمینی، پیاز و گاهی گوشت را همراه با ادویه میپزند. این مخلوط با برنج نیم پز ترکیب شده و بخارپز میشود. یک تدیگ ترد اغلب در پایه برای ایجاد میشود که علاقه مندان زیادی دارد.
طرز تهیه عدس پلو
عدس پلو یک غذای مقوی و مفید است که اغلب ایرانیان به عنوان یک وعده غذایی کامل از آن لذت میبرند. توازن طعمهای شور و شیرین آن باعث افزایش محبوبیت این غذا شده است. عدس پخته شده را با پیاز کاراملی، کشمش و ادویههایی مانند دارچین و زردچوبه مخلوط میکنند. برنج آب پز شده را با این مخلوط میچینند و دم میکنند. از زعفران و پیاز سرخ شده به عنوان تزیین استفاده میشود.
طرز تهیه مرصع پلو
مرصع پلو یک غذای مجلسی و از انواع پلو مخلوط است که اغلب در عروسیها و جشنها سرو میشود. این پلو به دلیل ترکیبات پر جنب و جوش آن به برنج جواهردار معروف است. برنج آب پز شده را با مخلوطی از زرشک، پوست پرتقال، خلال بادام، پسته و هویج به صورت لایه لایه میچینند و همه را با شکر و زعفران تفت میدهند. این غذای رنگارنگ را اغلب با مرغ یا بره ست میکنند.
طرز تهیه آلبالو پلو
آلبالو پلو یک غذای محبوب تابستانی است که به دلیل طعم شیرین و تندش مشهور است. اغلب برای مناسبتهای جشن آماده میشود. آلبالو را با شکر میپزند تا مخلوط شربتی به دست آید. برنج آب پز شده را با گیلاس و شربت آنها به همراه زعفران برای طعم بیشتر میچینند. معمولاً با کوفتههای کوچک یا مرغ سوخاری سرو میشود.
کلام آخر
انواع پلو مخلوط را معرفی کردیم و اکنون میتوانید پلو مورد نظر خود را تهیه کنید. توصیه میکنیم به سراغ مواد غذایی باکیفیت و تازه بروید تا بتوانید غذایی مقوی برای اعضای خانواده درست کنید. هر پلو مخصوص یک منطقه خاص از ایران است و با خود فرهنگ اصیلی را به همراه دارد. بهتر است هراز چند گاهی یکی از انواع پلو مخلوط را امتحان کنید و خوردن آن لذت ببرید.