گروه دانش و سلامت - فتانه انفرادی: متخصصان نسبت به افزایش گرایش زنان ایرانی به قلیان و پایین آمدن سن شیوع استفاده از قلیان در ایران هشدار می‌دهند.

قلیان

این در حالی است که اقدام جدی از سوی متولیان بهداشت و سلامت کشور علیه این روند انجام نمی‌شود. به گفته متخصصان ضرر استفاده از قلیان صدها برابر بیشتر از سیگار است. دکتر اردا کیانی، فوق تخصص ریه و استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هشدار داد: قلیان به‌شدت به ریه آسیب می‌رساند.وی افزود: مصرف قلیان اثرات زیانبارتری از سیگار دارد به‌طوری که میزان دود استنشاق شده مصرف یک ساعت قلیان معادل 100تا 200برابر میزان دود ناشی از یک عدد سیگار است.

او به همشهری گفت: دود حاصل از مصرف قلیان حتی بعد از عبور از میان آب درون جام، حاوی مقدار زیادی ترکیبات سمی ازجمله منواکسیدکربن، فلزات سنگین و مواد شیمیایی سرطان‌زاست. علاوه براین، منابع گرمازا همچون زغال یا چوب نیم‌سوز که معمولا برای سوزاندن تنباکو به‌کار می‌روند حاوی مقادیر زیادی سم است.دکتر کیانی هشدار داد:

استفاده از قسمت دهانی و شیلنگ قلیان به‌طور مشترک، خطر انتقال بیماری‌های واگیر‌دار همچون سل و هپاتیت را افزایش می‌دهد و سبب گسترش عفونت‌های دهانی و ریوی می‌شود.این فوق تخصص ریه گفت: اثرات اعتیاد‌آوری قلیان بسیار بیشتر از سیگار است و به همین دلیل احتمال بروز بیماری‌های مزمن تنفسی، سرفه‌های مداوم، خس‌خس سینه و تنگی نفس، هم در افراد‌ی که قلیان می‌کشند و هم دراطرافیان آنها وجود دارد.

دکتر کیانی گفت: متأسفانه در شرایط فعلی هم میزان گرایش مصرف قلیان در خانم‌ها افزایش یافته و هم سن شیوع آن کاهش یافته است که این خود به‌مراتب آسیب‌های جدی را برای دختران و زنان ایرانی به همراه دارد که پیر‌شدن ریه ازآن جمله است به‌طوری که کسی که 2 تا 3 بار قلیان در هفته می‌کشد، در سن 40سالگی ریه‌ای معادل یک فرد 70ساله خواهد داشت.

او با بیان اینکه قلیان عوارض ریوی را بیش از سیگار افزایش می‌دهد، برخطرات مصرف مستقیم و غیرمستقیم قلیان برای زنان باردار تأکید کرد و هشدار داد: زنان باردار چه آنها که قلیان مصرف می‌کنند و چه آنها که در معرض دود قلیان قرار دارند، به‌شدت در معرض سموم ناشی از قلیان قرار دارند و این سموم برای جنین آنها نیز خطرناک است.

این فوق تخصص ریه اظهار داشت: برخی تصور می‌کنند اگر از شیر به جای آب درون جام قلیان استفاده کنند، عوارض قلیان کاهش می‌یابد درحالی‌که چنین نیست و اینها همه باورهای غلطی است که در جامعه جا افتاده است.دکتر فرزاد اشراقی، متخصص مغز و اعصاب نیزدرباره خطرات مصرف سیگار و قلیان روی سیستم مغز و اعصاب هشدار داد. او گفت: سیستم مغز و اعصاب هم از خطرات زیانبار قلیان و سیگار در امان نیست البته آسیب‌های مصرف قلیان به‌مراتب بیشتر از سیگار است.

او افزود: افزایش فشار خون، انسداد عروق ریز و بزرگ مغز، تصلب شرایین، افزایش فشار خون، خونریزی‌های مغزی و در نهایت سکته مغزی از عوارض خطرناک مصرف سیگار و قلیان است.دکتر اشراقی به همشهری گفت: تحقیقات جدید نشان داده است که اختلالات شناختی و حافظه در کسانی که سیگار و قلیان مصرف می‌کنند به‌مراتب زودتر از بقیه بروز می‌کند. علاوه براین، احتمال فراموشی زودرس در افرادی که سیگار و قلیان نمی‌کشند اما در معرض دود ناشی از آن هستند، بیشتر از بقیه است. به بیان دیگر، اطرافیان افراد سیگاری زودتر از بقیه دچار زوال عقل می‌شوند. او افزود: این باور غلطی است که مردم گمان می‌کنند که خطر قلیان کمتر از سیگار است درحالی‌که تنباکو آثار زیانبار بیشتری روی سیستم مغز و اعصاب مرکزی دارد.

این استاد دانشگاه گفت: مصرف سیگار و قلیان برای زنان بالای 30سال با سابقه میگرن که قرص ضد‌بارداری نیز استفاده می‌کنند به‌شدت خطرناک است به‌طوری که می‌تواند فرد را تا مرز سکته مغزی ببرد.دکتر احسان جمشیدیان، متخصص قلب و عروق نیز به همشهری گفت: متأسفانه تفکر غلطی در بین جوانان شکل گرفته است که تصور می‌کنند آسیب‌های قلیان کمتر ازسیگار است درصورتی که آسیب‌های قلیان برای سیستم قلب و عروق به‌مراتب زیانبارتر ازسیگار است.

او گفت: هر قلیان حداقل معادل یک پاکت سیگار، نیکوتین، منواکسیدکربن و مواد سمی وارد خون می‌کند که این خود سبب فشار خون مزمن، بیماری‌های عروق کرونر، بیماری‌های تصلب شرایین و سکته‌های مغزی می‌شود.

کد خبر 235566
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز