کافئین یک آلکالوئید از خانواده متیل گزانتینها است که خواص آن به تئوفیلین و تئوبرومین هم شبیهاست. کافئین خالص، به صورت پودر سفید رنگ تلخی میباشد. این ماده از ترکیب کربن، هیدروژن، نیتروژن و اکسیژن تشکیل شدهاست.
کافئین پرمصرفترین ماده دارویی در میان انسانها به شمار میرود که تقریباً۹۰ درصد انسانها بهطور روزانه از آن استفاده میکنند. افزایش متابولیسم بدن، تحریک سیستم اعصاب مرکزی و افزایش میزان هوشیاری و آگاهی محیطی از مهمترین آثار کافئین است.
- خواص فیزیکی
کافئین خالص پودر نرم، بیبو، سفید و براقی میباشد. نقطه جوش آن ۲۳۸ درجه سانتیگراد و نقطه ذوب آن ۱۷۸ درجه سانتیگراد است. وزن مخصوص کافئین ۲/۱ است. PH آن ۹/۶ میباشد. چگالی آن هم ۷/۶ است. منبع اصلی کافئین بین مواد غذایی مختلف، دانه قهوه میباشد. محتوای کافئین در مواد غذایی بسیار متغیر است. در سال ۲۰۰۴م، در اتیوپی درختانی پیدا شد که یک پانزدهم گیاهان کافئین دار، کافئین داشتند. احتمالاً در آینده نزدیک، از این گیاهان جدید برای تهیه نوشیدنیهای قهوه که میزان کمتری کافئین داشته باشند، استفاده میشود.
یک دوز کافئین تقریباً ۱۰۰ میلیگرم است که ۱۵۰ میلی لیتر نوشیدنی قهوه یا یک عدد قرص کافئین، حاوی این مقدار کافئین میباشد. قهوهها از نظر میزان کافئین بسیار باهم متفاوتند. یک فنجان قهوه میتواند بین ۷۵ تا ۲۵۰ میلیگرم کافئین داشته باشد. چای سیاه نسبت به قهوه حاوی کافئین کمتری است که البته به روش دم کردن آن بستگی دارد. چای سبز خیلی کم کافئین دارد. نوشابهها معمولاً کمتر از قهوه کافئین دارند، اما برخی نوشابههای انرژیزا خیلی زیاد کافئین دارند
مضرات کافئین: کافئین جلوگیری از جذب مواد معدنی مخصوصاً آهن میکند.
- برگرفته از ويكي پديا
نظر شما