چند بررسی کوچک نشان داده‌اند که در افرادی که به علت کووید-۱۹ شدید مرده‌اند، ناهنجاری‌های مغزی شبیه بیماری آلزایمر دیده می‌شود.

covid

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از رویترز این تغییرات شامل تجمع پروتئینی به نام tau در سلول‌های مغزی و مقادیر غیرطبیعی پروتئینی به نام بتا-آمیلوئید است که به صورت «پلاک‌های آمیلوئیدی» تجمع پیدا می‌کنند.

دکتر آندرو مارکس و همکارانش در دانشگاه کلمبیا مغزهایی ۱۰ بیمار مبتلا به کووید-۱۹ را بررسی کردند و نقائصی را در پروتئین‌هایی به نام گیرنده‌های «ریانودین» یافتند که وورد کلسیم را به سلول‌ها کنترل می‌کنند. در بیماری آلزایمر، نقائص گیرنده‌های ریانودین با تجمع پروتئین‌های tau به صورت «کلافه‌های نوروفیبریلی» ارتباط دارد. این پژوهشگران در دانشگاه کلمبیا میزان بالایی از این کلافه‌ها را در مغزی بیماران کووید-۱۹ یافتند و نتایج کارشان را در ژورنال Alzheimer's & Dementia منتشر کرده‌اند.

سایر گروه‌های پژوهشی نیز مغزهای بیماران کووید-۱۹ را از این لحاظ بررسی  و میزان‌های غیرطبیعی آمیلوئید را در مغزهای بیماران کووید-۱۹ گزارش کرده‌اند که پیش از داوری همتا یا بازبینی کارشناسان مستقل در به اشتراک گذاشته شده‌اند.

در همه این بررسی‌ها، بیماران دچار شدیدترین اشکال کووید-۱۹ بوده‌اند. مارکس گفت اگر تغییرات مشابهی در مغزهای افراد مبتلا به بیماری خفیف‌تر هم رخ دهد، ممکن است به توضیح به اصطلاح «مه مغزی» یا فقدان تمرکزی که در افراد مبتلا به کووید درازمدت دیده می‌شود، کمک کند. به گفته او، بیماران مبتلا به شکل شدید کووید-۱۹ ممکن است در معرض خطر بالاتر زوال عقل در ادامه زندگی‌شان هم باشند، اما هنوز خیلی زود است که در این باره نتیجه‌گیری کرد. توصیه او به افراد این است که دوز یادآور واکسن را بزنند و از ویروس دوری کنند.

او گفت: «اگر شما کووید-۱۹ بگیرید، احتمالا نخواهید مرد، اما ما هنوز درباره اثرات درازمدت آن خیلی چیزها را نمی‌دانیم.»

کد خبر 655464

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار پزشکی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha