اسماعیل کهرم کارشناس محیط‌ زیست گفت: اگر مجتمع پتروشیمی در میانکاله احداث شود ظرف کمتر از ۵ سال شاهد خشک شدن این پناهگاه حیات‌ وحش خواهیم بود.

اسماعیل کهرم

همشهری آنلاین - مرضیه ثمره‌حسینی: موضوع احداث مجتمع پتروشیمی در نزدیکی پناهگاه حیات‌وحش میانکاله در روزهای اخیر بازتاب گسترده‌ای داشت و  فریاد اعتراض بسیاری از کنشگران محیط‌زیست را بلند کرد و سبب حساسیت افکار عمومی و توجه ویژه مسئولان در راس آنها رئیس جمهوری به موضوع شد و ابراهیم رئیسی شخصا به میدان آمد و دستور توقف پیشبرد پروژه تا اعلام نظر تخصصی سازمان محیط زیست را داد. چنان که در آخرین مواضع دولت احمد وحیدی، وزیر کشور، اعلام کرده است: «بر اساس دستور رئیس‌جمهوری، تا بررسی مجدد ابهامات زیست‌محیطی، احداث پتروشیمی میانکاله متوقف خواهد شد.»

تالاب میانکاله درجنوب شرقی دریای خزر و در ۱۲ کیلومتری شمال شهر بهشهر قرار دارد. این منطقه پناهگاه و زیستگاه ده‌ها گونه گیاهی و جانوری است.

بحث اصلی بر سر پول است!

«اسماعیل کهرم»، کارشناس محیط‌زیست، در گفت‌وگو با همشهری آنلاین در مورد مناقشات ایجاد شده بر سر پتروشیمی میانکاله می‌گوید: «هیچ چیز مبهمی برای دفاع از پروژه وجود ندارد! بحث اصلی بر سر پول است. اتفاقی که امروز درباره میانکاله افتاده پیش‌تر برای مناطق دیگر پیش آمده. متاسفانه در ایران این اِشکال اساسی وجود دارد که قدر آثار محیط‌زیستی و میراث فرهنگی دیده نمی‌شود و چنین تلقی می‌شود که این آثار ارزش چندانی ندارند. همین هم می‌شود که هر کجا یک منطقه حساس دارای اهمیت و زیبایی طبیعی و فرهنگی هست درست روی آن دست می‌گذارند و آن را تخریب می‌کنند، مانند دشت بیستون که با وجود اهمیت تاریخی آن که یک شهر از دوره ساسانی است آنچنان به آنجا تاختند که رو به ویرانی رفت.»

کهرم می‌افزاید: «پتروشیمی بیستون ۸۰ تا ۱۰۰ لیتر در ثانیه آب مصرف می‌کند. این میزان مصرف سبب شد که دشت بیستون خشک شود. در مورد میانکاله نیز اگر شاهد احداث پتروشیمی باشیم، میانکاله از بین خواهد رفت چرا که برآورد می‌شود در چنین مجتمعی دو تا سه برابر بیشتر آب مصرف شود یعنی رقمی بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ لیتر آب در ثانیه.»

پناهگاه میانکاله در دنیا بی‌نظیر است

کهرم درباره اهمیت پناهگاه حیات‌وحش میانکاله می‌گوید: «من تقریبا ۸۰ تا ۸۵ درصد از مناطق مهم و حساس جهان از نظر موقعیت محیط‌زیستی را از نزدیک دیده‌ام و می‌دانم که هر کدام چه ارزشی دارند. اصلا غلو نیست اگر بگوییم میانکاله در دنیا بی‌نظیر است. میانکاله منطقه‌ای دارد که هم از نظر دریایی و هم از نظر خشکی اهمیت بسیاری در میان پناهگاه‌های حیات‌وحش جهان دارد. در این منطقه، ما شاهد تالاب‌ها و استخرها و همچنین منطقه جنگلی هستیم. این موقعیت دوگانه باعث شده در میانکاله پرندگانی زاد و ولد کنند که در تالاب‌های داغ تفتیده خوزستان زندگی می‌کنند. پرنده‌ای مانند دراج که در میانکاله زاد و ولد می‌کند ساکن دشت‌های داغ خوزستان است و از آن طرف این منطقه زیستگاه قرقاول هم هست که پرنده ساکن جنگل‌های شمال است. چنین جایی را شما در تمام دنیا پیدا نمی‌کنید.»

میانکاله نابود می‌شود

این کارشناس محیط‌زیست هشدار می‌دهد که اگر مجتمع پتروشیمی در میانکاله احداث شود ظرف کمتر از ۵ سال شاهد خشک شدن آن خواهیم بود. کهرم می‌افزاید: «حتی در زمان شاه عباس کبیر صفوی در این منطقه گورخر شکار می‌شد اما شکار بی‌رویه نسل بخش زیادی از حیات‌ وحش اینجا را نابود کرد. امروز هم اگر آب را از میانکاله بکشند هم زیستگاه آبی از بین می‌رود هم زیستگاه خشکی، چرا که با برداشت آب برای مصرف پتروشیمی، اسفنج‌وار آب دشت میانکاله کشیده خواهد شد و زیان و خسارت از این بیشتر نداریم!»

گردشگری هم به ضرر میانکاله است

اسماعیل کهرم معتقد است اگر مسئولان به دنبال بهره اقتصادی از منطقه میانکله هستند باید ابتدا زیرساخت لازم را ایجاد کنند. وی می‌گوید: «بحث گردشگری در میانکاله هم آسیب‌زا خواهد بود. گردشگر یعنی زباله، پسماند، لگدمال شدن گیاهان و تار و مار شدن جانوران. بنابراین، اگر پای گردشگر به میانکاله باز شود همه چیز آنجا از بین خواهد رفت. الان منطقه‌داری مدرن ایجاب می‌کند که مردم آموزش ببینند و بدانند در یک منطقه استثنایی هستند و وظیفه آنهاست که منطقه را دست‌نخورده ترک کنند، البته باز به هیچ وجه نباید کسی جز محیط‌بانان وارد ناحیه مرکزی که زیستگاه حیوانات است، بشود.»   

کد خبر 670885

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 4
  • نظرات غیرقابل انتشار: 2
  • IR ۱۲:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۰
    26 1
    جناب کهرم درست و کارشناسی میگوید.
    • IR ۰۶:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۱
      6 2
      وقتی میگیم پتروشیمی یعنی با امکانات ما ، یک پروژه ۸ ساله حداقل، و چند برابر قیمت اولیه و چند سال تاخیر در بهره برداری. و کلی لفت و لیس و پورسانت. تخریب کامل محیط.
  • شهروند IR ۱۲:۲۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۰
    21 0
    استاندار مازندران بحث اشتغازایی پتروشیمی در این خطه را مد نظر دارد ،اشتغالزایی به چه قیمتی ؟هوا و آب را نابود کنید برای اشتغال ،حکایت فولاد مبارکه ،حکایت خودرو سازی و. الا ماشا الله........بی ابی فرونشست ،گرفتن جان مردم همگی تبعات تصمیمات غلط از گذشته های دور تا به الآن است ،دست بردارید از تخریب داده های زیبای خدا دادی ،به نعمات و برکات خدا دست اندازی نابخردانه نکنید
    • IR ۲۳:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۰
      16 2
      رئیس جمهور باید این استاندار را برکنار کند اصلا" نظر دیگران براش مهم نیست از حرف زدنش معلوم است سطح سوادش پائین است مثل پادشاهان قاجار فکر می کند مردم مازندران نباید بی تفاوت باشند اگر استاندار نفع شخصی نداشت از طرح دفاع نمی کرد
  • علی رادمهر IT ۱۹:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۰
    13 1
    دقیقا راست میگوید به خدا قسم پتروشیمی همه چیز را نابود می‌کند حتی ملخ هم دیگر پیدا نخواهد شد در ان منطقه بروید پتروشیمی اراک را ببینید تمام دشت شازند خشک شد و مردمش بیمار شده اند. اگر مردم و ایران را دوست دارید به هیچ عنوان پتروشیمی و پالایشگاه در عمق خاک ايران نزنید جای پتروشیمی و پالایشگاه همان نزدیک خلیج فارس است به خدا قسم همه چیز نابود میشود بروید پتروشیمی اراک را ببینید مردم تا چهل کیلومتر ی نفس نمی‌توانند بکشند
  • فرهاد IR ۲۰:۱۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۰
    14 1
    این مرد دلسوز واستاد پرنده شناسی رو از نزدیک میشناسم.بی قصد وغرض وبا نیت پاک واز ته دل داره تذکر میده.همه جای ایران مال همه مردم ایران هست.مثل مشاعات هست .همه در ان سهیم هستیم وهمه باید به فکر نگهداری از ان وتحویل ان به نسل بعدی باشیم
  • IR ۲۲:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۰
    12 0
    عزیزان حافظ محیط زیست نگران نباشید ،اصلا خوراک پتروشیمی توجیه اقتصادی حمل به میانکاله نداره ،عمر انقلاب از این بازیا بوده . زمینی چند هکتاری رو میخوان تصاحب کنن و بعد چن سال با تغییر کاربری ویلا سازی کنن
  • IR ۰۴:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۱
    3 6
    کارشناسی یا کاه شناس چرا به گردشگر توهین میکنید چرا از ادبیات مناسب استفاده نمی کنید کارشناس کدام محیط هستید که تربیت ندارید و نسنجیده ادعای دلسوزانه دارید شما اغلب با زن و فرزندان و بستگانتان در محیط میانکاله تفریح میکنید لیکن باحضور گردشگر هم مخالفید نتیجه این مخالفتها مشخص شد بفرمایید مجوزهای شکار پرندگان و ووورا به چه کسانی میدهید انهایی که قرقاول شکار میکنند و حتی به بیگانگان دیده شده که صرفا بخاطر تفریح شکارمیکنند و در مجله های شکار گزارش تهیه شده رو بفروش میرسانند .
  • غلامحسین محمد نژاد IR ۰۷:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۱/۳۱
    8 0
    مگه رییس جمهور دستور توقف نداد؟ برخی بچه هایشان استرالیا هستند و فقط هدفشان رفتنه اوناییی که می مونن باید تصمیم بگیرند ؛ رییس جهمور هم دستور توقف صادر کرد . قوه قضاییه باید ورود کند .