نام جماران یادآور حقایق تاریخی بسیاری است، به‌ویژه در زمانی که پیام انقلاب از آنجا به سراسر جهان مخابره می‌شد. اکنون وقت آن رسیده تا این محله دوباره متحول شود و این بار در عرصه‌های مدیریت شهری بدرخشد.

جماران

همشهری آنلاین - محمدجواد نعمتی: افتتاح رسمی سرای محله جماران رویداد مهمی بود که (در سال ۱۳۹۳) با حضور مدیران و شخصیت‌های محلی و منطقه‌ای به وقوع پیوست و فصل تازه‌ای از تحولات اجتماعی را در شمیران آغاز کرد. «حجت‌الاسلام و المسلمین ‌سید مهدی امام جمارانی» از یاران دیرین امام(ره) این اتفاق را به فال نیک گرفت و خطاب به مدیران گفت: برای استفاده بهینه از چنین مجموعه‌هایی برنامه‌ریزی کنید زیرا کار فرهنگی انسان‌ساز است. او در گفت‌وگو با ما به نکات بیشتری پیرامون این سرای محله و تحولات اخیر جماران اشاره کرد.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

 حضور شما در مراسم گشایش سرای محله جماران بسیار مهم و قابل تقدیر بود. به نظر شما این مجموعه چگونه می‌تواند به تقویت باورهای دینی و اجتماعی شهروندان این محله کمک کند؟  

حضور در مراسم افتتاح سرای محله برای من بسیار ارزشمند بود. امیدوارم این‌سرا مجموعه مبارکی برای اهل محله باشد و در آینده استفاده‌های فراوانی از آن بشود. همان‌طور که می‌دانید برخی مکان‌ها مانند مساجد برای همه ما از قداست بالایی برخوردار است و نمی‌توان به این دلیل برخی برنامه‌ها مثل نمایش و موسیقی را در آنها اجرا کرد حتی اگر مضامین مذهبی داشته باشند چرا که مسجد محل عبادت است و این کارها مناسب چنین مکانی نیست.

در مقابل سرای محله خاصیت دیگری دارد و خیلی خوب است که این برنامه‌ها در آنجا اجرا شود. در جلسه‌ای که با اعضای شورایاری و مدیر محله جماران داشتم این مسائل را به آنها عرض کردم که بعضی کارها در عین حساسیت برای شهروندان جذاب است و می‌تواند باورهای دینی، ملی و اجتماعی آنان را تقویت کند در نتیجه استفاده مناسب از فضا و امکانات سرای محله برای این قبیل کارها بسیار پسندیده است.  

 به نکته مهمی اشاره کردید، آیا قبل از انقلاب یا در زمان حیات امام خمینی(ره) مشابه این برنامه‌ها اجرا می‌شد؟  

بله؛ البته آن موقع سرای محله‌ای در کار نبود. یادم هست قبل از پیروزی انقلاب در حسینیه جماران که بعدها مرکز فعالیت و سخنرانی‌های حضرت امام(ره) شد، نمایشی ‌ترتیب داده بودند. در آنجا جمعیت عظیمی از مردم حضور داشتند و برخی در بیرون حسینیه ایستاده بودند. جالب این بود اگر می‌خواستیم بهترین سخنران‌های تهران را دعوت کنیم این مقدار جمعیت شرکت نمی‌کرد. این نمایش، کار بچه‌های جماران بود و خودشان هنرمندانه اسباب آن را فراهم کرده بودند. بعد از اجرا متوجه شدیم که این نمایش موضوع و مفهومی تاریخی و دینی دارد. آن زمان مردم در جریان مبارزه با حکومت طاغوت بودند در نتیجه این نمایش غوغایی به پا کرد و دولت بسیار حساس شد، به‌طوری که تلاش کردند افرادی که این نمایش را برپا کرده بودند تحت تعقیب قرار داده و دستگیر کنند، کمی بعد نیز دیگر اجازه اجرا داده نشد.  

 به نظر می‌رسدسراهای محله می‌توانند مکمل‌های فرهنگی خوبی برای مساجد محسوب شوند.  

دقیقاً همین‌طور است زیرا اثری که فعالیت‌های هنری دارد گاهی بیشتر از یک سال حرف زدن روی منبر است و شهروندان بهتر با آن ارتباط برقرار می‌کنند. بعضی‌ها می‌گویند علمای اسلام با سینما و تئاتر مشکل دارند در صورتی که این‌طور نیست. به یاد دارم امام در سخنرانی بهشت زهرا(س) گفتند روحانیت مخالف سینما، تلویزیون و رادیو نیست بلکه روحانیت با فساد اینها مخالف است. همه اینها می‌توانند انسان‌ساز باشند و مانند دانشگاه اقشار مختلف را تربیت کنند.  

اهمیت سراهای محله در گفت‌وگو با حجت‌الاسلام و المسلمین ‌امام جمارانی | تلاش برای جذب و مشارکت حداکثری جوانان

 به نظر شما برای موفقیت در کارهای فرهنگی از چه روش‌هایی می‌توان استفاده کرد؟  

بحث ما در ارتباط با سرای محله است؛ در این مکان‌ها با برگزاری و اجرای برنامه‌های آموزشی و نمایش‌های اجتماعی می‌توان کارهای تبلیغی مفیدی انجام داد. در این حالت افراد زیادی جذب فعالیت‌های فرهنگی محله می‌شوند و می‌توانند در مسیر درستی قدم بگذارند. به اعتقاد من سرای محله مکان مناسبی برای این کار است. خوشبختانه هیئت امنا و مدیر محله جماران در این زمینه توانایی خوبی دارند و تاکنون کارهای بزرگی انجام داده‌اند. من از آنها تقاضا دارم که برنامه‌ریزی کنند. فقط تشریفات و ساختمان نباشد، جوان‌های ما به کارهای مؤثر تربیتی نیاز دارند.  

 به‌عنوان شهروند باسابقه این محله، اقدامات اخیر مدیریت شهری برای توسعه و آبادانی جماران را چگونه ارزیابی می‌کنید؟  

اهالی این محله در زمان حیات امام(ره) و به سبب شرایط خاص کشور همواره با کمبودها و مشکلاتی مواجه بودند و هرگز خم به ابرو نیاوردند. اکنون وقت آن رسیده تا وضعیت این محله تغییراتی کند و کاستی‌های گذشته جبران شود. از شهردار منطقه به‌خاطر تلاشی که برای توسعه سرانه‌های این محله داشتند صمیمانه قدردانی می‌کنم. همین‌طور از دکتر قالیباف شهردار تهران و همکاران وی که در این مدت کارهای متعددی برای جماران انجام دادند و از هیچ کوششی دریغ نکردند. تمام اقداماتی که امروز در محله جماران انجام شده است در زمان هیچ شهرداری محقق نشد. همه اینها نمونه‌های ارزشمندی از کار جهادی است.  

 در پایان اگر بخواهید جماران را در چند جمله توصیف کنید ذکر چه مواردی را در اولویت قرار می‌دهید؟  

جماران محله‌ای است که امام خمینی(ره) به آنجا تشریف آوردند و همچنان محبوب ملت ایران است. خدا را شاکرم که امروز کارهای زیادی برای عمران وآبادی این محله انجام شده است. تمام این کارها زینت محله جماران و اعتبار مضاعفی برای منطقه شمیران محسوب می‌شود.

اهمیت سراهای محله در گفت‌وگو با حجت‌الاسلام و المسلمین ‌امام جمارانی | تلاش برای جذب و مشارکت حداکثری جوانان

از سرای محله جماران بیشتر بدانیم

زیباترین سرای محله شهر تهران در زمینی به مساحت ۱۷هزارمترمربع ایجاد و در قلب محله کهن جماران، جایی که اکنون به باغ خسروشاهی شهرت دارد واقع شده است. این مجموعه فرهنگی و اجتماعی مقام بیستم‌سراهای محله منطقه را به خود اختصاص داده و قرار است سهم بسزایی در توسعه فرهنگی شمیران داشته باشد. از نظر زیرساختی هم مثل ‌سراهای دیگر، ۱۴ خانه اجتماعی، آموزشی و شهروندی دارد و همه آنها بخشی از برنامه‌های خود را به‌صورت تعاملی با نهادها، سازمان‌ها و گروه‌های فرهنگی منطقه اجرا می‌کنند.  

مجموعه سرای محله و باغ خسروشاهی در شمال خیابان جماران واقع شده و در همسایگی آن حسینیه امام خمینی(ره)، فرهنگسرای تازه تأسیس امام به همراه مجموعه باغ امیرسلیمانی قرار دارد.  

فراتر از محله می‌اندیشیم

سرای محله جماران فقط در حوزه‌ها و بخش‌های مرسوم اجتماعی یا فرهنگی قدم نمی‌گذارد بلکه تلاش می‌کند با نگاهی فرامحله‌ای فعالیت‌های خود را دنبال کند. «شهره منتظری» مدیر وقت محله جماران در این‌باره گفت: «این محله از استعدادها و ظرفیت‌های فرهنگی خاصی برخوردار است و در نظر داریم تا علاوه بر خانه‌ها و کانون‌های اجتماعی و شهروندی شاهد جذب افراد نخبه و نیروهای اجرایی خلاق محله باشیم. به اعتقاد من ورود افراد توانمند و تحصیلکرده به این مجموعه بسیار مفید است و دستاوردهای ارزشمندی نه فقط برای اهالی جماران که برای شهروندان منطقه به همراه دارد.» 


او در ادامه تأکید کرد: «هدف اصلی ما در سرای محله اجرای صحیح فعالیت‌های مذهبی، فرهنگی، اجتماعی و رفاهی است. این سرای محله به‌عنوان یک محیط باز فرهنگی همه موارد را در کنار هم اجرا می‌کند و به شکل یکسانی گروه‌های مختلف شهروندی را تحت پوشش قرار می‌دهد.  همچنین با توجه به فضایی که در اختیار داریم می‌توانیم برنامه‌هایی را به‌صورت فرامنطقه‌ای اجرا کنیم.» 

تشکیل همایش‌ها و سمینارهای کاربردی به همراه حمایت از دستاوردهای علمی دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا از دیگر راهبردها و اهداف پیش روی سرای محله جماران است.  

----------------------------------------------------

 *منتشر شده در همشهری محله منطقه یک در تاریخ ۱۳۹۳/۴/۷

کد خبر 735131

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha