کم‌کاری در طرح ساماندهی بنگاه‌های مشاور املاک و برخورد با متخلفان این صنف، آن ‌هم در آستانه فصل جابه‌جایی مستأجران، به گلایه رئیس‌جمهور و صدور دستور تسریع در اجرای این طرح منجر شده است.

بنگاه - مشاور املاک

احمد میرخدایی: ابراهیم رئیسی، دیروز در نشست شورای‌عالی مسکن ضمن گلایه‌ از کندی اجرای طرح ساماندهی بنگاه‌های مشاوران املاک بر ضرورت تسریع در اجرای این طرح و برخورد با بنگاه‌های متخلف یا فاقد مجوز و همچنین اصلاح قانون ارائه مجوز به بنگاه‌های مشاورین املاک تأکید کرد.

این تأکید رئیس‌جمهور پیرو کم‌کاری‌های طولانی‌مدت در ساماندهی صنف مشاوران املاک به‌عنوان یکی از ارکان اساسی بازار املاک و مستغلات انجام شده و انتظار می‌رود در صورت ورود پرقدرت متولیان امر، ثمرات خوبی برای عموم مردم، به‌ویژه مستأجران داشته باشد. ‌

چرا مشاوران املاک؟ ‌              

بنگاه‌های مشاور املاک یکی از ارکان اصلی بازار املاک و مستغلات هستند که در سال‌های متوالی، با وجود بروز تنش‌های اساسی در این بازارها، هیچ‌گاه به‌صورت اساسی ساماندهی نشده‌اند و عمده طرح‌های اصلاحی برای آنها نیز از حدود تعیین حق کمیسیون فراتر نرفته است.

تاکنون، اساسی‌ترین قانونی که برای تحول صنف مشاوران املاک به تصویب رسیده، قانون کد رهگیری بوده است که این قانون نیز به‌دلیل ضعف نظارت درون‌صنفی و حاکمیتی، هیچ‌گاه به‌صورت جدی اجرا نشده است و نتیجه عدم‌اجرای این قانون نیز امروزه در آشفتگی آمارهای حوزه مالکیت و اقامت مشهود است. ‌

 تبعات‌رهاشدگی‌بنگاه‌های املاک

ضعف نظارت در راسته مشاوران املاک و باز بودن راه‌های اغلب غیرقانونی برای کسب سودهای کلان در این حرفه، زمینه را برای رشد قارچ‌گونه بنگاه‌های املاک غیرحرفه‌ای و حتی غیرمجاز فراهم آورده و این موضوع حتی صنف مشاوران املاک را نیز با دردسرهای جدی مواجه کرده است.

اتحادیه مشاوران املاک به‌عنوان تشکل قانونی این صنف از یک‌سو به‌واسطه قوانین صنفی، قدرت سختگیری‌های قابل‌توجه در اعطای مجوز به متقاضیان بنگاه ملکی را ندارد و از سوی دیگر به‌واسطه گسترش بی‌حدوحصر این بنگاه‌ها، نظارت جامع و پیشگیرانه نیز از توان این اتحادیه خارج شده است. ‌

  اتهامات بنگاه‌های متخلف

 علاوه‌بر دریافت حق کمیسیون مازاد بر قانون و صادر نکردن کد رهگیری که جزو تخلفات معمول مشاوران املاک متخلف محسوب می‌شود، دستکاری بازار و قیمت‌سازی در معاملات برای افزایش حق‌الزحمه مشاور املاک یا بیشینه کردن سود یکی از طرفین معاملات ملکی نیز از دیگر اتهاماتی است که بارها علیه بخشی از واحدهای صنف مشاوران املاک مطرح می‌شود اما اثبات و رسیدگی این موضوع در صلاحیت مراجع قضایی است و احتمالا به‌دنبال دستور اخیر رئیس‌جمهور تکلیف آن مشخص خواهد شد.

  ناکارآمدی‌مجازات‌کاغذی

اتحادیه مشاوران املاک براساس قوانین صنفی و البته روی کاغذ، مجازات سخت‌گیرانه‌ای برای پلمب و حتی ابطال مجوز بنگاه‌های متخلف دارد و مسائلی نظیر اضافه دریافت حق کمیسیون و صادر نکردن کد رهگیری برای معاملات ملکی را خط‌قرمز خود می‌داند؛ اما در عمل، این قوانین به‌قدری ناکارآمد و غیربازدارنده است که نه‌تنها بخش قابل‌توجهی از قراردادهای ملکی با وجود الزام قانون، بدون کد رهگیری صادر می‌شود، بلکه تخلفات قابل‌توجهی نیز در حوزه دریافت حق کمیسیون انجام می‌گیرد و برخی از مشاوران املاک در همان آگهی منتشر شده برای معرفی ملک، شرط جوش خوردن معامله را دریافت حق کمیسیون چندبرابری یا حتی درصدی از ارزش معامله، اعلام می‌کنند و البته در مورد آگهی و نه در مورد تخلف حین معامله بازخواست نمی‌شوند. ‌

  ایراد در برخورد با تخلفات

 اتحادیه مشاوران املاک مسئولیت رسیدگی به تخلفات احتمالی واحدهای صنفی وابسته به‌خود را دارد؛ اما از یک‌سو به‌واسطه افزایش بی‌رویه تعداد واحدهای مشاور املاک و از سوی دیگر به‌دلیل رواج بی‌توجهی به قوانین صنفی، عملا برخورد با تخلفات بنگاه‌های ملکی به یک فرایند طولانی و وقت‌گیر تبدیل شده که به‌خصوص با ویژگی‌های زندگی‌های امروز در کلانشهرها، اصلا پیگیری آنها صرفه زمانی و اقتصادی ندارد.  

در شرایط فعلی، اگر یک بنگاه ملکی مثلا در دریافت حق کمیسیون تخلف کند و یکی از طرفین معامله با حضور در این اتحادیه شکایت خود را به ثبت برساند، باید چندین نوبت به‌صورت حضوری در جلسات کمیسیون نظارت یا شورای حل اختلاف حاضر شود تا درنهایت موفق به احقاق حقوق خود شود. ‌

  ساماندهی‌مسکن از معبربنگاه‌ها

در ۲سال گذشته، یکی از مباحث پررنگ در طرح‌های مسکنی مجلس، ساماندهی بنگاه‌های مشاور املاک و تغییر فرمول محاسبه حق‌الزحمه آنها بوده است؛ اما تاکنون هیچ‌کدام از این مباحث اجرایی نشده است.

در بسته مسکنی وزارت راه‌وشهرسازی در سال گذشته نیز بخشی از سیاست‌های اصلاح ساختار بازارهای مسکن و اجاره به ساماندهی بنگاه‌های ملکی و الزام آنها به دریافت کد رهگیری برای همه معاملات املاک و مستغلات منوط شده بود. این الزام، با راه‌اندازی سامانه معاملات املاک و مستغلات که از ۲روز پیش فعالیت آن به‌صورت ملی آغاز شده و امکان دریافت کد رهگیری رایگان برای همه را فراهم آورده، تسهیل شده است.

سقف قیمت اجاره تمدید شد

در نشست دیروز شورای‌عالی مسکن، ضمن تأکید رئیس‌جمهور بر تسریع در اجرای طرح‌های ساماندهی بنگاه‌های املاک و ساماندهی بازار اجاره، مقرر شد قانون تعیین سقف افزایش نرخ اجاره‌بها که در ۳سال گذشته با تصویب ستاد مقابله با کرونا اجرایی شده است، مطابق سال گذشته در دستورکار قرار گیرد و سقف مجاز افزایش اجاره‌بهای مسکن در شهر تهران ۲۵درصد و سایر شهرها ۲۰درصد باشد.

البته هنوز آیین‌نامه اجرایی مصوبه دیروز شورای‌عالی مسکن تدوین نشده است؛ اما براساس آیین‌نامه سال قبل که احتمالا با تغییرات جزئی امسال نیز اجرا خواهد شد، همه قراردادهایی که در زمان اجرای این قانون سررسید می‌شوند، در صورت تمایل مستأجر، به‌صورت خودکار برای یک سال دیگر قابل تمدید هستند و سقف افزایش قیمت مجاز برای تمدید این قراردادها نیز در شهر تهران ۲۵درصد و در سایر مناطق شهری ۲۰درصد قیمت سال گذشته است.

براساس آیین‌نامه اجرای قانون تمدید خودکار قراردادهای اجاره با سقف قیمت، چنانچه مستأجر به تعهدات خود در قبال موجر عمل نکرده باشد، موجر می‌تواند برای تمدید نشدن قرارداد از مسیر شورای حل اختلاف اقدام کند.

همچنین، درصورتی‌که موجر بتواند نیاز شخصی خود به واحد استیجاری را نزد شورای حل اختلاف اثبات کند و واحد استیجاری تنها ملک شخص باشد، در این صورت نیز شورای حل اختلاف نسبت به صدور حکم تخلیه با مهلت ۲ تا ۳‌ماه اقدام خواهد کرد.

کد خبر 760506
منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار راه و مسکن

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 13
  • نظرات در صف انتشار: 9
  • نظرات غیرقابل انتشار: 1
  • سعید IR ۱۱:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
    10 3
    پارسال هم سقف تعیین کردن اما کو نظارت بر اجرا!!!
    • IR ۱۸:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
      3 3
      پارسال و امسال رو ولش کنید. اینکار دستوری حل نمی شه. اون هایی که زورتون می رسه اگه منفعتی ندارن، به وزارت مسکن فشار بیارین تا سامانه ی املاک و اسکان رو راه اندازی کنه ( نه مثل الآن ) اون وقت هر خونه ای که ثبت نشد، یا خالیه یا مالکش می خواد دولت از کارش سردرنیاره. طرف بیست و پنج واحد رو کرایه داده و هرسال قیمت رو می بره بالا و مالیاتم نمی ده. اصلاً هرکی از تعداد نفرات خونواده اش بیشتر ملک داره، یا باید سریع بفروشه یا مالیاتی بده که ارزش نگه داشتن اون خونه صفر بشه.
  • IR ۱۱:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
    12 0
    سال قبل هم انجام دادید.ولی بیشتر افتادن بهم دو طرف.اکثر صاحبخانه ها هم تمکین نمیکنن!!میگن ملک شخصیه دولت چکاره هست.باید،فکر اساسی کرد.زمین بدهن باقیمت مناسب.و مصالح.یا هر راهی که کارشناسان بهتر میدانند.
  • IR ۱۲:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
    10 1
    متاسفانه تو کشور همه چیز بحرانی شده از قیمت مرغ گرفته تا مسکن کاش مردم باهم مهربان تر باشند. و مسئولان فقط به فکر جیب خودشون نباشن .... ... .... ایرانی باید به فکر ایرانی باشه . اگر خودمون درست نکنیم و جز خودمون هیچی مهم نباشه وضع ما از این که هست بهتر نخواهد شد که هیچ به روند قهقرایی خود ادامه خواهد داد.
    • IR ۱۳:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
      6 1
      بحرانی شده نه آقاجون بوده ما هشت سال پیش تاحالا مستاجریم هرسال بدتر میشه نه سقف رعایت میشه نه چیزی دوره روحانی هم همین بود ما دیگه صاحب خانه نمیشیم
  • بهروز IR ۱۲:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
    8 1
    دولت توی مشکلات تورم وگرانی و خلاصه مسائل اقتصادی خودش مونده اونوقت برای موجرها نسخه می پیچه اجاره خانه متغیری از قیمت خونه است چه کسی باعث شد ظرف چندماه قیمت خونه دو برابر بشه اصلا گیریم یک صاحبخانه منصف باشه ونسخه دولت را قبول کنه حقوقها بیست درصد افزایش داشته، اون پنج درصدش از کجا بایدبیاد؟!! تازه همه که کارمند و حقوق بگیرنیستنددست فروش ساده کنارخیابان، مناطق ضعیف نشین مثل مولوی و نظام آبادوباغ آذری و...ازکجا بیارورند؟!! ازتوجه دولت ممنونیم زحمت بکشندبه فکر پرداخت میلیاردی دستمزد سلبریتی های هنری و ورزشی خصوصا فوتبالی وبودجه چند ده میلیاردی صدا سیما برای ساخت سریالهای آنچنانیش باشندکه یک وقت کم نیاورند!! هرچی باشه در خلق شخصیتهای مهمی! چون کتایون ریاحی وپانته آ بهرام، حمیدفرخ نژاد، علی کریمی و فردوسی پورها حیف است وقفه ای ایجادشود، عزت زیاد
  • بهنام IR ۱۶:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
    3 0
    ایا دولت محترم بهای خدمات خود را 25 درصد افزایش میدهد/فقطدر حمل ونقل عمومی 45درصد افزایش قیمت داشته ایم
  • بهروز IR ۱۶:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
    6 1
    بابا جان دولت زورش به 2تا خودرو ساز در پیت خودش نمی رسه و نمیتونه قیمتی مه خودش اعلام کرده رو به خودرو فروش بقبولونه اون وقت خیلی رو میخواد که برای مردم تعیین تکلیف میکنه ... بعدش هم هر چی قیمتها بره بالا کیفش برای دولیه که مالیات بیشتر میزنه به جیب و گردن و کلفت تر میکنه.
  • IR ۱۷:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
    1 1
    حتما کی میخاد جلوی این صاحبخانه هارو بگیره زیاد حرف بزنی میگه بفرما بیرون
  • IR ۱۷:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
    2 2
    یک سری بزنید به دیوار قیمت های مشاور املاک را ببینید.بعد خبر درج نمایید.اگر تو هر منطقه دوتا مشاور املاک پلمپ شود خبر به گوش بقیه برسد بعد...
  • حرف حساب IR ۱۹:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
    2 2
    وقتی قانون داشتن حجاب توسط مردم رعایت نمیشود - قانون عدم پوشاندن پلاک توسط موتورسیکلت ها رعایت نمیشود - قانون کم فروشی در نانوایی ها رعایت نمیشود - قانون الزام به پرداخت هزینه ویزیت پزشکان از طریق دستگاه کارتخوان رعایت نمیشود و هزاران قانون دیگر که رعایت نمیشود چطور مردم توقع دارند مالکین که باید هزینه استهلاک و سایر هزینه های زندگی شان را از محل اجاره دربیاورند به این قانون تمکین کنند. مشکل اصلی خود مردمی هستند که به قوانین پایبند نیستند.
  • علی IR ۲۰:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
    4 2
    من خودم مستاجرم. اینا همش نمایش و بادهواست. باعث و بانی گرانی و تورم خوده دولته. با افزایش قیمت دویست درصدی مصالح ساختمانی که اکثر شرکتهاش هم دولتیه مثل اهن و سیمان و کچ و ... باعث بوجود اومدن این وضع شده. بجای مهار تورم میان این دستورات رو تحویل ملت میدن. الان دلار دوبرابر شده مواد غذایی دوبرابر شده، کرایه ها دوبرابر شده. با پشت میز نشستن و دستور دادن که مشکل مردم حل نمیشه
  • IR ۲۳:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۵
    2 2
    یه کاری برای اجاره خانه بکنید زودتر کمر مردم سکست چقد بی فکر هستید