بیانیه شب گذشته افغانستان در خصوص اظهارات رئیس جمهور ایران درباره حقابه ایران از هیرمند با واکنش انتقادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روبرو شد.

وزارت امور خارجه

به گزارش همشهری آنلاین، در این بیانیه آمده است:

«در روز گذشته شاهد صدور بیانیه ای از سوی هیات حاکمه افغانستان بودیم.  اعلامیه مورخ ۲۸ اردیبهشت۱۴۰۲ طرف افغانستانی درباره حقابه هیرمند حاوی مطالب متناقض و نادرست بوده و وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران آن را قویا رد می‌ کند.

‌معاهده بین ایران و افغانستان راجع به آب رود هیرمند مورخ ۲۲ اسفند۱۳۵۱ بطور صریح و بدون هیچ ابهامی، حقابه طرف ایرانی از رودخانه هیرمند را تعیین کرده است. این حقابه، حقی قانونی، عینی و معین است و افغانستان متعهد است حقابه  مزبور را تامین نماید و بر اساس ماده ۵ معاهده اقدامی نکند که ایران  از حقابه خود بعضا یا کلا محروم شود.

حاکمان افغانستان در یکسال و نیم گذشته، اگرچه بارها بر پایبندی به تعهدات خود طبق معاهده تاکید کرده اند، اما در عمل، تعهدات ناشی از معاهده را اجرا نکرده و در رهاسازی و تامین حقابه ایران، همکاری لازم را به عمل نیاورده و حقابه قانونی ایران را تحویل نداده اند.

اظهارات متعدد برای عدم تحویل حقابه قانونی جمهوری اسلامی ایران از جمله طرح موضوع خشکسالی و کم شدن آب در هیرمند، مستلزم بررسی های کارشناسی، وفق مفاد معاهده بوده و تاکنون توسط کارشناسان جمهوری اسلامی ایران راستی آزمایی نشده است، لذا  اتخاذ چنین مواضعی، غیرحقوقی و غیرقابل قبول است.

تا زمانی که به کارشناسان جمهوری اسلامی ایران اجازه داده نشود که طبق معاهده هیرمند بخصوص ماده ۵ پروتکل شماره یک آن معاهده، از مسیر و بالادست هیرمند بازدید کنند، هرگونه اظهار نظر در خصوص کاهش آب هیرمند پذیرفته نیست.

جمهوری اسلامی ایران همواره بر همکاریهای فنی و مطالعاتی از طریق کمیساران آب دو طرف تاکید نموده و خواستار بررسی دقیق وضعیت آب هیرمند و تامین حقابه طرف ایرانی وفق معاهده بوده است.

تداوم آبگیری بند انحرافی کمالخان و انحراف مسیر طبیعی رودخانه هیرمند و بر هم زدن شرایط رودخانه و همچنین عدم همکاری مقامات افغانستان در تعیین محل های تحویل حقابه و نصب سامانه های فنی مربوط به سنجش میزان آب، نقض صریح مواد ۳، ۵ و ۶ معاهده هیرمند بوده و نمی توان با صدور بیانیه های سیاسی، توجیهی برای آن یافت.

جمهوری اسلامی ایران با حسن نیت و در پرتو اصل حسن همجواری در طول یکسال و نیم گذشته درباره موضوعات مختلف در روابط بین دو کشور ازجمله درباره اجرای معاهده هیرمند و تامین حقابه با مقامات افغانستان مذاکره و گفتگو کرده است. مذاکرات و گفتگوها تاکنون در فضای دوستانه و با پایبندی به اصل حسن همجواری مطرح و پیگیری و تلاش شده تا همه موضوعات از جمله مساله حقابه بر مبنای شرایط و منافع طرفین حل و فصل گردد.

وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تاکید می نماید که اظهارات و مواضع مقامات  جمهوری اسلامی ایران درباره حقابه هیرمند، کاملا قانونی و بر مبنای معاهده هیرمند و شرایط حاکم بر رودخانه و مبتنی بر اظهارنظرهای کارشناسی و فنی مطرح شده و همواره معطوف به احترام به اصل حسن همجواری و رعایت حقوق همسایگی بوده است.

عدم اجرای معاهده و عدم تامین حقابه هیرمند از سوی افغانستان و صدور بیانیه های سیاسی بدون اقدام عملی، به هیچ وجه قابل قبول نیست و جمهوری اسلامی ایران حقوق خود را برای اتخاذ تدابیر لازم محفوظ دانسته و بر مسئولیت کامل افغانستان در این خصوص تاکید دارد.»

کد خبر 761345

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 21
  • نظرات غیرقابل انتشار: 3
  • IR ۱۴:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۹
    41 10
    می دانید که طالبان آقای رئیسی را تهدید کرد که از آب حرف نزند . حالا که طالبان ضعیف است و هیچ کشوری او را به رسمیت نمی شناسد و حامی افغانستان نیستند . بهتر است ایران همین امروز به افغانستان حمله کند و اشغال کند . و تمام سد های افغانستان را منفجر کنید که ایران از خشکسالی نجات پیدا کند . که افغانستان ضعیف است و هیچ حامی ندارد و فقط حرف می زند و ایران براحتی آب خوردن می تواند افغانستان و آب آن و کل کشور او را تصاحب بکند . امروز به افغانستان حمله کنید که فردا دیر است . امضا ء: جانباز جنگ
    • IR ۱۴:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۹
      30 22
      واقعا چقدر شما باهوشی! مگه شهر هرته که هر کی به هر کجا دوست داشت حمله کنه؟
    • IR ۱۷:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۹
      35 6
      افغانستان توسط پاکستان و قطر و حماقت امریکایی‌ها و رئیس جمهوری ضعیفش به دست طالبان افتاد. جمهوری اسلامی هم بدون هیچ پیش شرطی کلید سفارتشون رو بهشون داد. باید میگفت اگر میخواید در روابط بین الملل جایی داشته باشید باید این قرارداد اب رو اجرا کنید حداقل بخشی ش رو.
    • پیمان IR ۱۷:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۹
      28 4
      در پاسخ به شما که میگی مگه شهر هرته چطور برای طالبان شهر هرته که با دوتا تانک و یک هلیکوپتر اب رو بروی مردم مظلوم سیستان و بلوچستان ببنده؟خب این خودش میشه جنگ آب که
  • IR ۱۴:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۹
    39 6
    دیپلماسی ضعیف نتیجه اش همینه!
    • IR ۱۸:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۹
      17 4
      لعنت بر اشرف غنی .... امریکایی که همه کارها وبندهای انحرافی رواین مردک طبق خواسته امریکا وانگلیس درست کرد.که البته جوابش رو گرفت.
    • IR ۰۲:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۳۰
      7 18
      این سدکمالخان کار اشرف غنی بزدل وحامی آمریکا بود وربطی به الان نداره اتفاقا این دولت خوب ومحکم وایساده که حق مردم سیستان رابگیره درضمن باید به باعث وبانی اصلیش یعنی رضا خان لعنت فرستاد که سرچشمه هیرمند رابه افغانستان سپرد،،خیال میکرده آبی که پایین دست میاد نمیشه جلویش را گرفت مردک بیسواد
  • IR ۱۵:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۹
    31 3
    همشهری لطفا یه گزارش تهیه کن ببینیم ایران چجوری میتونه به صورت عملی حقشو از افغانستان پس بگیره؟ اصلا از بعد از انقلاب افغانستان چقدر به اجرای معاهده پایبند بوده؟
  • IR ۱۵:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۹
    26 4
    این واکنش ها به هیچ جا نخواهد رسید.
  • IR ۱۶:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۹
    33 3
    یا باید ریس جمهور افغانستان رو تهدید نمیکرد یا اینکه حالا که تهدید کرده و طالبان چنین جوابی داده بایستی تهدید عملی بشه، چرا که در غیراینصورت بحساب ضعف ایران گذاشته میشه، همین آذربایجان و ترکیه و پاکستان با برگزاری رزمایش مشترک در جواب رزمایش ما در آذربایجان نشون دادند به موقعش موضعشون چیه، بهتره به نوبت به حساب کشورهای دوست و برادر رسید قبل از اینکه حساب ضعف ایران رو بکنن و باهم به حساب ما برسند، صدام هم فکر میکرد ایران در وضعیت ضعفه حمله کرد
  • مسعود IR ۱۶:۵۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۹
    12 26
    در جواب کامنت اول ک گفته ب طالبان حمله کنیم، دکتر علوم نظامی بگو ک‌ چجوری حمله کنن؟ بگو دیگه، طالبان رو خیلی دست کم‌ گرفتید.
    • IR ۱۹:۱۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۹
      14 9
      بعد با امکانات نظامی ایران که الان داره.که با سال ۵۹قابل مقایسه نیست.طالب میخواد چه .... .....
  • محمد علی IR ۱۷:۴۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۹
    16 4
    قابل توجه مسئولین عزیز ما : با سلام از نظر حاکمان فعلی کشور افغانستان، هدف وسیله را توجیه می کند... تنها راه احقاق حقابه پیگیری از مجامع بین المللی در شرایطی که در سالهای آتی شاهد چنین اتفاقات تاسف بار در سیستان نباشیم که به یک زمین لم یزرع تبدیل شده است و حقابه اش صرف کشت تریاک می شود. ... ... ... ... ... ... پروژه انتقال آب از دریای عمان وابستگی سیستان به یک کشور بیگانه را صد در صد قطع می کرد.
  • IR ۱۸:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۹
    27 6
    حق واقعی قانونی مردم ایران رو نمیدن و مسولین بعد چندسال تازه امدن به طالبان میگن اب کو اون زمانی که طالبان داشته مسیر اب را انحراف میداده چکار میکردید ... ... ...