پایگاه نشریه انگلیسی اکونومیست با اشاره به شروع حملات آمریکا علیه محور مقاومت در خاورمیانه به بررسی دامنه این حملات و پاسخ‌های احتمالی به آن پرداخته است.

بمباران مناطقی از عراق و سوریه

همشهری آنلاین - گروه سیاسی: رسانه‌های غربی همگی در گزارش‌های خود از حملات شب گذشته علیه نیروهای مقاومت در عراق و سوریه این حملات را محافظه‌کارانه و با هماهنگی قبلی توصیف کردند. پایگاه تحلیلی اکونومیست در گزارشی به ابعاد این حملات پرداخته است. گزارش این رسانه انگلیس از نیروهای محور مقاومت ذیل حمایت ایران نام می‌برد. این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران ارتباط با این گروه‌ها را تکذیب کرده است.

در بخش‌هایی از این گزارش آمده است:

یک هفته هر شب، منابع در سراسر خاورمیانه گفتند که حملات قریب‌الوقوع است. حدود نیمه‌شب ۳ فوریه سرانجام اتفاق افتاد: بمب افکن‌های بی یک از آمریکا پرواز کردند و بیش از ۸۵ هدف را در هفت نقطه در غرب عراق و شرق سوریه هدف قرار دادند. از زمان حمله هواپیمای بدون سرنشین در ۲۸ ژانویه که توسط شبه نظامیان مورد حمایت ایران در عراق انجام شد و سه سرباز آمریکایی کشته و ده ها نفر دیگر در یک پایگاه دورافتاده در شمال شرقی اردن، نزدیک مرز سوریه، زخمی شدند، این انتظار می‌رفت.

پنتاگون اعلام کرده هم سپاه و هم شبه نظامیان نیابتی آن را هدف قرار داده است. در طول دو دهه گذشته، ایران یک «محور مقاومت» ساخته است – شبکه‌ای از نیروهای مسلح و وابستگان در سراسر منطقه که به یک تهدید بزرگ تبدیل شده‌اند. گزارش‌هایی مبنی بر تلفات وجود دارد، اگرچه آمار مبهم باقی مانده است. از جمله مکان‌هایی که آمریکا بمباران کرد، القائم، یک شهر مرزی عراق بود که اغلب برای قاچاق اسلحه و مواد مخدر استفاده می‌شود و البوکمال، یک شهر سوریه که شبه نظامیان مورد حمایت ایران در آن حضور زیادی دارند و هر دو هدف حملات قبلی آمریکا بوده‌اند.

جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرد که حملات بیشتری نیز خواهد شد؛ «پاسخ ما امروز آغاز شد. در زمان‌ها و مکان‌هایی که ما انتخاب می‌کنیم ادامه خواهد یافت.» دولت به طور همزمان درگیر یک جنگ دیپلماتیک شدید بر سر درگیری در غزه است.

انتظار می رود آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه در روزهای آینده از عربستان سعودی، مصر، قطر، اسرائیل و کرانه باختری رود اردن بازدید کند.

هدف از این حملات نشان دادن عزم آمریکا برای رفع مشکل بدون ایجاد جنگ مستقیم علیه ایران است. با این حال، نگرانی‌های زیادی در مورد تشدید تنش وجود دارد. عراق شکایت کرد که حملات علیه شبه‌نظامیان در خاک این کشور «نقض حاکمیت» آن است و هشدار داد که منطقه در «لبه پرتگاه» قرار دارد.

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، خاورمیانه را به دیگ بخاری که می‌تواند منفجر شود مقایسه کرد.

اینها شاید بزرگترین حملاتی بود که آمریکا تا به حال علیه سپاه و متحدانش انجام داده است، هم از نظر تعداد بمب‌های پرتاب شده و هم از نظر تعداد مکان‌های مورد اصابت. تاکنون آمریکا در پاسخ به بیش از ۱۶۰ حمله به نیروهای خود در سوریه و عراق توسط نیروهای نیابتی تحت حمایت ایران از زمان شروع جنگ غزه در ۷ اکتبر، بسیار کم عمل کرده است. اما این بار به دلیل کشته شدن سربازانش مجبور به تلافی شد.

با این حال، دولت بایدن تاکنون درخواست قانون‌گذاران جمهوری‌خواه برای ضربه زدن مستقیم به خاک ایران را نادیده گرفته است، کاری که آمریکا از دهه ۱۹۸۰ انجام نداده است (حتی در آن زمان فقط به کشتی‌های جنگی و سکوهای نفتی در خلیج فارس حمله کرد). با پرواز بمب‌افکن‌های خود از آن سر دنیا به جای یک پایگاه هوایی در کشور مجاور، ایران را نیز از توجیه حمله به همسایگان خود در خلیج فارس سلب کرد.

اردن هم مشارکت می‌کند؟

قبل از حملات، وال استریت ژورنال گزارش داد که انتظار می رود هواپیماهای اردنی در حملات شرکت کنند. مقامات آمریکایی و اردنی از اظهارنظر در مورد این ادعا خودداری کردند. اردن مشکلات خاص خود را با شبه نظامیان تحت حمایت ایران دارد: آنها مواد مخدر را از مرز سوریه قاچاق می‌کنند و از پادشاهی به عنوان مسیر ترانزیت برای قاچاق سلاح به کرانه باختری اشغالی استفاده می‌کنند. ماه گذشته نیروی هوایی اردن قاچاقچیان مظنون مواد مخدر را در جنوب سوریه بمباران کرد.

مقامات آمریکایی می گویند که هنوز برای ارزیابی خسارات ناشی از پرواز آنها زود است. تقریباً یک هفته بود که به آنها تلگراف شده بود و بعید به نظر می‌رسد که سپاه پاسداران هیچ یک از اعضای سطح بالا را در مکان‌هایی که اهداف احتمالی بودند رها کند. گزارش‌ها حاکی از آن است که پاسدارها افسران زیادی را از سوریه خارج کرده‌اند، جایی که در هفته‌های اخیر هدف حملات اسرائیل قرار گرفته‌اند.

مقامات آمریکایی در یک نشست خبری با خبرنگاران هیچ اشاره‌ای به تلاش برای بازدارندگی ایران نکردند: برای آن خیلی دیر است. در عوض آنها از تلاش برای «تضعیف» توانایی ایران برای حمله به نیروهای آمریکایی از طریق نیابت صحبت کردند. یکی از ویدئوهای شبکه‌های اجتماعی از القائم مجموعه‌ای از انفجارهای ثانویه را پس از حمله آمریکایی‌ها نشان می‌دهد که حاکی از آن است این حمله به یک انبار پر از مهمات اصابت کرده است. در عین حال تردید وجود دارد که یک دور بمباران بتواند آسیب زیادی به قابلیت‌های نظامی مجموعه‌ای از شبه‌نظامیان مسلح وارد کند.

آمریکا در تلاش است تا همین کار را بیشتر در یمن انجام دهد، جایی که اول فوریه دور دیگری از حملات هوایی را علیه حوثی‌ها یک شبه نظامی شیعه انجام داد، اما با وجود سه هفته حملات آمریکا و انگلیس، حوثی‌ها همچنان پهپادها و موشک‌های بالستیک را به سمت کشتی‌های تجاری در دریای سرخ پرتاب می‌کنند. تلاش برای متوقف کردن چنین گروه‌هایی از طریق حملات هوایی می‌تواند به یک بازی طولانی زد و خورد تبدیل شود.

کد خبر 829924

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار غرب آسیا

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 15
  • خسروی IR ۱۸:۲۸ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۴
    74 29
    اینجاست که باور ایرانی باید تکانی به خود بدهد تا بمب افکن های بی یک را هدف قرار دهد
    • ایرانی IR ۱۹:۳۷ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۴
      75 32
      الان وقت جنگ رودررو با آمریکا نیست،فعلا اولویت نابودی اسرائیل غاصب هستش که هرچی بدبختی در جهان و بخصوص خاورمیانه و در کشورهای مسلمان به وجود اومد زیر سر این غده سرطانی هستش، بعد از اسرائیل غاصب نوبت جنگ مستقیم و رودرو با استکبار جهانی انگلیس و امریکای جهانخوار خواهد بود،البته اونا از جنگ با ایران هراس فراوان دارن،اینو در دهه شصت شاهد بودیم که امریکا بنفع صدام وارد جنگ شد ولی فقط در دریا جنگید جرات حمله به خاک ایرانو رو نداشت،الان که دیگه ایران ایران دهه شصت نیست،یکی بزنن انشاالله چندتا میخورن سالهاست که ایران خودشو رو برای نبرد طولای مدت با استکبار آماده کرده
    • US ۲۳:۲۷ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۴
      4 2
      باور کردنش سخته
  • مهدی IR ۲۰:۳۵ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۴
    25 67
    روسیه داره برای دوستانش چه کاری می کنه؟ کشورهای اروپایی و آمریکا چندصدملیارددلار اسلحه و...کمک اوکراین کردن روسیه داره کشورهایی مثل ایران که فکر میکنه دوست روسیه است مسخره و سر کارگذاشته..
    • IR ۲۲:۱۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۴
      35 8
      تحلیل گر کی بودی تو
  • IR ۲۱:۰۸ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۴
    44 15
    "چطور وقتی عراق با ایران در جنگ بود آمریکا و اروپا و ژاپن و...سلاح به صدام برای کشتن مردم ایران می دادند بد نبود خیلی هم خوب بود حالا ایران تسلیحات نظامی به کشور های مختلف بدهد بد است . یا از رقیب ترسیده اند"
  • رضا IR ۲۱:۱۷ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۴
    50 24
    پدافند درسوریه وعراق ویمن تقویت گردد تایانکی بداندیک من ماست چقدرکره دارد
  • IR ۲۱:۳۴ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۴
    59 23
    ان شاءالله هیچکدوم از نیروهای سپاه و مقاومت آسیب نبینن، خدایا سربازان آمریکا رو به درک واصل کن
    • IR ۲۲:۴۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۴
      30 12
      آلبانی نشین ها منفی زدن
  • ایرانی IR ۲۱:۳۹ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۴
    40 10
    اگر پدافند هوایی تقویت بشه اولا جلو حملات مکرر اسرائیل به سوریه گرفته میشه و هم روی امریکا کم میشه .
  • IR ۲۱:۴۳ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۴
    8 9
    شاید دروغ میگن که هواپیماها از خاک امریکا بلند شدن ،امکان داره از خاک عربستان یا اردن بلند شده باشن و از ترس اینکه این کشورها مورد هدف قرار نگیرن ،میگن از خاک امریکا بلند شدن .
  • ایرانی IR ۲۲:۰۶ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۴
    45 16
    امریکای یاغی اینجا منطقه ایران است نه منطقه شما که جولان می دهی لعنت برتو مرگ بر تو عذاب خدا بر تو وکشورهای منطقه که حامی تو هستن
  • IR ۲۲:۴۱ - ۱۴۰۲/۱۱/۱۴
    78 5
    ای مرگ بر آمریکا
  • فرهاد سفری IR ۰۱:۴۲ - ۱۴۰۲/۱۱/۲۰
    0 0
    طوری باید بشه که آمریکا تمام پایگاهایش رو از حوزه خلیج فارس جمع کنه بره واین عربها بمانند و خودشان