میلیونها نفر در دنیا از بیماریهای گوناگون چشم رنج میبرند مانند آب مروارید و تباهی لکه زرد (دژنراسیون ماکولا). تغذیه نقش مهمی در تمام سلولهای بدن ایفا میکند و سلولهای چشم نیز مستثنی نیستند. تغذیه نادرست و ضعیف میتواند سالهای بعد مشکلاتی برای چشم ایجاد کند. برای همین لازم است تغذیهای درست داشته باشید تا از چشمهایتان در برابر آسیبها مراقبت کنید و به مرور دچار کاهش بینایی نشوید.
- تغذیه مناسب سلامت چشم
چشمهای شما نیازمند مواد مغذی خاصی است تا در بهترین حالت خود باشد و دچار اختلال نشود. آنتیاکسیدانها معمولاً بخشی از مواد مغذی هستند که از چشمها محافظت میکنند؛ زیرا مانع ایجاد مولکولهای سمی به نام رادیکالهای آزاد شده و در نتیجه به بافت ظریف و حساس چشم آسیبی وارد نمیشود.
- ویتامین آ
به فرم فعال ویتامین A رتینول هم گفته میشود. ویتامین آ برای حفظ سلامت چشم ضرورت دارد و به بدن کمک میکند رتینوئید رنگدانه که نقش مهمی در مکانیسم بینایی دارد تولید نماید.
ویتامین آ مخصوصاً در نور کم، کیفیت بینایی را حفظ میکند. کمبود ویتامین آ باعث بیماری به نام شبکوری میگردد.
ویتامین آ را میتوان در منابع گوناگون غذایی پیدا کرد، مخصوصاً در میوههای رنگی (زرد و نارنجی و سبز) و سبزیجاتی مانند کدو، هویج، طالبی، سیب زمینی شیرین، اسفناج، بروکلی و سایر سبزیجات برگ تیره.
- ویتامین ث
آنتی اکسیدان دیگری که برای سلامت چشم مهم است ویتامین ث یا اسید اسکوربیک میباشد. ویتامین ث به عنوان یک آنتی اکسیدان، عملکرد اصلیاش پیشگیری از آسیبهای رادیکال آزاد به بافتهای بدن است. محققان دپارتمان چشم پزشکی در دانشکده پزشکی زنجان کشف کردند که میزان ویتامین ث پلاسما در افراد مبتلا به آب مروارید در مقایسه با افرادی که این مشکل را ندارند، پایینتر است.
متداولترین منابع ویتامین C، مرکباتی مانند پرتقال، لیمو و گریپ فروت میباشد. منابع غیرمرکباتی هم شامل توت فرنگی، خربزه درختی، بروکلی، گوجه فرنگی و فلفل قرمز و سبز میشود.
- لوتئین و زآگزانتین
لوتئین و زآگزانتین به گروه مولکولهایی به نام کاروتنوئیدها تعلق دارند و بخش عمده کاروتنوئیدهای موجود در چشم انسان را تشکیل میدهند. این دو مانند ویتامین آ و ث، به عنوان آنتی اکسیدان عمل کرده و با فیلتر کردن نورهای مضر و خیره کننده از چشمها محافظت میکنند.
دسترسی به این مواد مغذی سخت نیست چون در غذاهای متنوعی موجودند؛ زرده تخم مرغ دارای بالاترین مقدار از لوتئین و زآگزانتین است، کیوی، انگور، کدوسبز، آب پرتقال و اسفناج هم منابع خوبی از این دو ماده هستند. توصیه میشود برای دریافت بیشتر لوتئین و زآگزانتین، مصرف میوهها و سبزیهای رنگی را افزایش دهید.
- روی (زینک)
روی نقش مهمی در فرایندهای بدن دارد. در چشمها، روی به همراه ویتامین آ، برای تولید موادی به نام ملانین که محافظ چشم است کار میکنند. در ماکولا یا همان لکه زرد چشم، میزان بالایی از روی موجود است. کمبود روی باعث افزایش احتمال ابتلا به تباهی لکه زرد میشود که با تغذیه درست به راحتی میتوان از آن پیشگیری کرد.
غذاهایی که منابع خوبی از روی محسوب میشوند شامل گوشت گوساله، محصولات لبنی مانند شیر و ماست، غلات کامل سبوسدار و نخود میباشد.
- اسیدهای چرب امگا 3
به اسیدهای چرب امگا 3، چربیهای خوب هم میگویند. امگا 3، آبگونهای و استحکام ساختاری سلولها و بافتهای بدن را حفظ میکند و خواص آنتی اکسیدانی دارد. اسیدهای چرب امگا 3 برای تکامل بینایی نوزادان مهم است. در بزرگسالان نیز، امگا 3 در پیشگیری از تباهی لکه زرد و نتیجتاً کاهش بینایی نقش مهمی دارد.
بهترین منابع حاوی امگا 3، ماهیهای آب سرد مانند سالمون و ماکرل میباشد. ماهی تن نیز منبع خوبی از این چربی است.
منابع گیاهی امگا 3 شامل شاهدانه، بذر کتان، جلبک و روغنهایشان میباشد.
- ویتامین ای
ویتامین ای، آنتیاکسیدان محلول در چربی است که از سلولها و بافتها در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت میکند. ویتامین ای همراه با لوتئین و زآگزانتین برای جلوگیری از تشکیل آب مروارید مفید است.
منابع غذایی حاوی ویتامین E شامل دانه های آفتابگردان، بادام، جوانه گندم، روغنهای گیاهی و آووکادو میباشد.
منبع:تبيان