به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، زهرا عبداللهی مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره وضعیت چاقی در کشور گفت: طبق آخرین مطالعاتی که در کشور انجام شده است، حدود ۶۰ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال کشور دچار اضافهوزن و چاقی هستند. در عین حال میزان چاقی در زنان دو برابر مردان است و در کودکان زیر ۵ سال و نوجوانان و دانشآموزان هم شاهد روند رو به افزایش چاقی هستیم. براساس مطالعات وزارت بهداشت حدود ۲۲ درصد دانشآموزان بین ۷ تا ۱۸ سال دچار اضافهوزن و چاقی هستند و حدود ۲۰ درصدشان هم مبتلا به چاقی شکمیاند. بنابراین روندی افزایشی را در ارتباط با اضافهوزن و چاقی در کشور اعم از شهر و روستا و در گروههای سنی مختلف شاهدیم.
- مهمترین علت چاقی
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه چاقی علل متفاوتی دارد، بیان کرد: مهمترین علت آن الگوی نامناسب غذایی، مصرف بیش از اندازه قند، نمک و چربی، غذاهای چرب و سرخشده، فستفودها، نوشابههای گازدار، نوشیدنیهای قندی و شیرین است. علاوه بر این تحرک بدنی ناکافی هم از دیگر علل بروز چاقی تلقی میشود. در کشور ما کمتحرکی هم در کودکان، هم در نوجوانان و هم در بزرگسالان شایع است. به این دو علت روند افزایشی چاقی را در کشور شاهدیم.
- امکان ابتلای افراد چاق به سوءتغذیه!
عبداللهی با بیان اینکه حتی برخی افراد چاق ممکن است انواع کمبودهای تغذیهای را هم داشته باشند، توضیح داد: ممکن است فردی مبتلا به چاقی باشد، اما در عین حال با کمبود ریزمغذیها اعم از کلسیم، آهن و... هم مواجه باشد. باید توجه کرد که سوءتغذیه دارای دو طیف است؛ یکی سوءتغذیه به دلیل کمبود دریافت انرژی و پروتئین و کمخوری و دیگری به دلیل اضافه دریافت انرژی و بیشخواری. مشکلی که در حال حاضر در کشور وجود دارد این است که هم با سوءتغذیه به دلیل کمخوری و هم با سوءتغذیه به دلیل بیشخوری و چاقی و اضافهوزن مواجهیم.
در مناطق محروم کشور مشکل سوءتغذیه کودکان گرچه طی ۲۰ سال گذشته به شدت کاهش پیدا کرده است، اما همچنان مشکلاتی مانند کموزنی و اختلال رشد کودکان وجود دارد. در همین مناطق همزمان شاهد اضافهوزن و چاقی هم هستیم.
- پیشگیری از سوءتغذیه؛ اولویت وزارت بهداشت
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با بیان اینکه پیشگیری و کنترل تمام اشکال سوءتغذیه در اولویت برنامههای وزارت بهداشت و نظام سلامت کشور است، گفت: در این زمینه اقداماتی برای بهبود تغذیه از طریق شبکههای بهداشتی و درمانی کشور در قالب سند ملی تغذیه و امنیت غذایی انجام میشود. در شبکه بهداشتی، بیش از ۱۲۰۰ کارشناس تغذیه بهکارگیری شدهاند که اقداماتی چون مشاوره تغذیه برای همه گروههای سنی انجام میدهند.
وی همچنین تصریح کرد: اندازهگیری قد و وزن و بررسی الگوی غذایی هم از سوی این کارشناسان انجام میشود. در عین حال برای همه گروههای سنی مکملیاری ریزمغذیها را به صورت رایگان، وزنگیری زنان باردار و... را هم انجام میدهیم. در عین حال اقداماتی را نیز در جامعه با همکاری صنایع غذایی انجام دادهایم مانند بازنگری در استانداردهای قند، نمک و چربی، افزایش تحرک بدنی و همکاری با وزارت ورزش در مدارس، مهدکودکها و سطح جامعه تا تسهیلات بیشتری برای فعالیت بدنی فراهم شود. در عین حال صنایع غذایی را تشویق کردهایم محصولات غذایی سلامت وارد بازار کنند.