به گزارش همشهری آنلاین، مهر به نقل از ساینس دیلی نوشت: نتایج مطالعه محققان دانشگاه تافتس نشان میدهد بزرگسالان میانسال تا مسنی که وعدههای بیشتری از غلات کامل میخورند، در مقایسه با افرادی که کمتر غلات در وعدههای غذاییشان دارند، با افزایش سن، با احتمال کمتر افزایش در اندازه دور کمر، فشار خون و قند خون مواجه هستند. هر سه این موارد با افزایش خطر بیماری قلبی در ارتباط هستند.
محققان در این مطالعه به بررسی این موضوع پرداختند که چگونه مصرف غلات کامل و تصفیهشده بر روی پنج عامل خطر بیماری قلبی تأثیر میگذارد: اندازه دور کمر، فشار خون، قند خون، تری گلیسیرید و کلسترول خوب HDL.
تیم تحقیقاتی تغییرات پنج فاکتور خطر را در فواصل چهار ساله در چهار دسته گزارش مصرف غلات کامل، از کمتر از نیموعده در روز تا سه وعده یا بیشتر در روز مقایسه کردند.
طبق دستورالعملهای رژیم غذایی سال ۲۰۲۰-۲۰۲۵، مقدار توصیهشده غلات کامل سه وعده یا بیشتر در روز است. به عنوان نمونه یک وعده، یک تکه نان حاوی غلات کامل، نصف فنجان غلات بلغور جو دوسر یا نصف فنجان برنج قهوهای است.
نتایج برای هر بازه چهارساله به شرح زیر است:
اندازه دور کمر به طور متوسط بیش از ۲.۵ سانتیمتر در شرکتکنندگان با مصرف کمتر غلات کامل افزایش یافت، در مقابل حدود ۱.۲۷ سانتیمتر در شرکتکنندگان با مصرف بیشتر غلات افزایش داشت.
حتی پس از محاسبه تغییرات در اندازه دور کمر، افزایش متوسط سطح قند خون و فشار خون سیستولیک در افراد کم مصرف در مقایسه با شرکتکنندگان با مصرف زیاد بیشتر بود.
محققان همچنین پنج عامل خطر را در چهار گروه مصرف غلات تصفیهشده مورد مطالعه قرار دادند، که از کمتر از دو وعده در روز تا بیش از چهار وعده در روز بود. نتایج نشان داد مصرف کمتر غلات تصفیهشده منجر به میانگین افزایش کمتر در اندازه دور کمر و میانگین کاهش بیشتر سطح تری گلیسیرید برای هر دوره چهار ساله شد.
«نیکولا مک کیون»، سرپرست تیم تحقیق در این باره میگوید: «یافتههای ما نشان میدهد که خوردن غذاهای غلات کامل به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم علاوه بر اینکه به ما در کاهش یا حفظ وزن با افزایش سن کمک میکند، فواید سلامتی نیز دارد. در حقیقت، این دادهها نشان میدهد افرادی که غلات کامل بیشتری میخورند بهتر قادر به حفظ قند خون و فشار خون به مرور زمان هستند. مدیریت این عوامل خطر با افزایش سن میتواند به محافظت در برابر بیماریهای قلبی کمک کند.»
به گفته محققان، دلایل مختلفی وجود دارد که ممکن است غلات سبوسدار برای کمک به افراد در حفظ اندازه دور کمر و کاهش افزایش در سایر عوامل خطر مؤثر باشد. وجود فیبر غذایی در غلات کامل میتواند اثر سیرکنندگی داشته باشد، و منیزیم، پتاسیم و آنتیاکسیدانها ممکن است در کاهش فشار خون نقش داشته باشند. فیبرهای محلول هم ممکن است تأثیر مفیدی در افزایش قند خون بعد از غذا داشته باشند.