به گزارش همشهری آنلاین به نقل از خبرگزاری صداوسیما، آش دوغ را تقریبا در تمام شهرهای ایران میتوانید تهیه کنید، البته شهرهایی هستند که آش دوغشان مشهورتر و شناختهشدهتر است، از این شهرها میتوان به سرعین، تبریز، اردبیل، شیراز، ارومیه، رشت، مازندران و گردنه حیران اشاره کرد.
این آش قدیمی و لذیذ ایرانی در شهرهای گوناگون با شیوههای متفاوتی طبخ میشود. آش دوغ معمولا با مواد مشابه در همه شهرهای کشور طبخ میشود، البته در بعضی شهرها مانند شهرهای شمالی کشور این آش خوشطعم را به شکل آبدار درست میکنند و در بعضی شهرها هم این آش را غلیظ تهیه میکنند.
نکته جالب در باب آش دوغ این است که با اینکه با مواد بسیار سادهای تهیه میشود، ولی در کنار آشهایی مشابه آش رشته و آش جو از پرطرفدارترین آشهای ایرانی شمرده میشود.
مواد لازم برای ۶ نفر
زمان آماده سازی مواد اولیه و مایحتاج آن حدودا ۳۰ دقیقه و زمان پخت و انتظار آن در حدود ۲ ساعت است.
نخود ۱۵۰ گرم
برنج یک پیمانه
سبزی آش (تره، جعفری، گشنیز) ۲۰۰ گرم
دوغ ترش ۲ لیتر
نمک و فلفل سیاه به میزان لازم
سیر یک بوته
طرز تهیه آش دوغ
مرحله اول
برای تهیه آش دوغ بهتر است که از شب قبل نخودها را شسته سپس بخیسانید و چندین بار در آب آن را تعویض کنید تا نفخ آن گرفته شود.
مرحله دوم
یک پیمانه برنج را به همراه یک پیمانه آب حدود ۲ تا ۳ ساعت بخیسانید. این باعث میشود تا برنجی نرمتر شود و سریعتر بپزد.
مرحله سوم
برنج خیس شده را به همراه دو لیتر دوغ در قابلمه ریخته سپس روی حرارت قرار دهید تا دوغ جوشیده و برنجها نرم شوند.
مرحله چهارم
حین پختن برنج با دوغ در قابلمه دیگر نخودها را به همراه آب بپزید.
مرحله پنجم
اکنون سبزیهای آش را شسته سپس خرد کنید.
مرحله ششم
بعد از اینکه برنجها پخت، نخودهای پخته شده را به مواد آش اضافه کنید و هم بزنید.
برای تهیه آش دوغ بهتر است که از شب قبل نخودها را شسته سپس بخیسانید و چندین بار در آب آن را تعویض کنید تا نفخ آن گرفته شود.
مرحله هفتم
نصف بوته سیر را پوست کنده سپس آن را رنده کنید. سیرها را با مقدار روغن تفت دهید تا از خامی خارج شود. سیرها را به آش اضافه کنید.
مرحله هشتم
سبزیهای خرد شده را به مواد آش اضافه کرده و هم بزنید تا سبزیها نیز بپزد.
مرحله نهم
نمک و فلفل را به آش اضافه کرده و هم بزنید. درِ قابلمه را بگذارید تا آش جا بیفتد.
مرحله دهم
آش شما حاضر است شما میتوانید با کمک نعنا داغ سیر داغ و پیاز داغ روی آش را تزیین کنید.
نکات مهم در مورد طبخ آش
اگر آش شما رقیق نشد کمی دوغ به آن اضافه کنید.
اگر از بوی سیر خوشتان نمیآید میتوانید آن را از مواد آش حذف کنید. ولی بهتر است این کار را نکنید.
سبزی اصلی آش دوغ، تره و گشنیز و جعفری است و در صورت تمایل میتوانید برگ سیر یا اسفناج و شوید را به آن اضافه کنید.
برای اینکه رنگ و شکل سنتی و اصیل آش دوغ را از دست ندهید بهتر است از زردچوبه و ادویههای رنگی در داخل آش استفاده نکنید. چون رنگ اصلی این آش سفید است.
اگر بخواهید در آش از سیر خشک استفاده کنید حتما آن را با نمک بکوبید تا له شود.
برنج ایرانی در پخت آش هم باعث خوشعطر شدن آن و هم زود پخته شدن آش میشود. بهتر است از خرده برنجهای جدا شده در پخت آش استفاده کنید.
از بلغور پخته شده هم میتوان به جای برنج استفاده کرد.
بهتر است برای درست کردن آش دوغ از قابلمههای تفلون استفاده نکنید. زیرا هم زدن زیاد آش باعث خراشیدگی قابلمه میشود.
به جای نخود میتوانید از یک پیمانه لپه یا لوبیای پخته استفاده کنید.
برای اینکه آش نبرد باید آن را دام هم بزنید و یا از تخم مرغ استفاده کنید.
آش دوغ نسبت به بقیه آشهای دیگر رقیقتر است.
برای اینکه سردی آش دوغ را از بین ببرید بهتر است فلفل آش را زیادتر بریزید.
آش دوغ را با کمی روغن، فلفل قرمز و یا سیاه تزیین کنید.
آش دوغ نیز نوعی آش ماست میباشد.
بعضی استانها آش دوغ را بدون سبزی و با نعناع داغ میپزند.
اگر در تهیه آش، از دوغ کم چرب استفاده کنید، آش کالری کمتری خواهد داشت.
اضافه کردن ۶ حبه سیر رنده شده در نصف استکان آب جوش و مخلوط کردن داخل آش در حال خوردن سبب خوشمزهتر شدن آش میشود.
بهتر است برای تهیه آش دوغ اصیل اردبیل از دوغ محلی استفاده کنید.
آش دوغی که در مازندران طبخ میشود دارای رشته آشی، لوبیا چیتی و عدس و ماست است.