به گزارش همشهری آنلاین به نقل از خبر فوری، زعتر ادویه مخلوط متعلق به خاورمیانه و شمال آفریقا است که معمولا به طور مستقیم روی غذا میپاشند یا این که با روغن زیتون ترکیب میکنند و روی نان میمالند و به عنوان پیش غذا استفاده میکنند.
در زبان عربی به آویشن کوهی زعتر گفته میشود و از آنجا که ترکیب اصلی این ادویه را آویشن کوهی تشکیل میدهد بنابراین به همین نام شناخته میشود. ادویه زعتر ترکیب سبزیجات خشک مثل آویشن وحشی و کنجد بو داده است که برای مزه دار کردن غذا و نان، پلو، سالاد، چاشنی کباب، چاشنی سبزیجات آب پز یا نوشیدنیهای سنتی از آن استفاده میشود.
از ادویه زعتر در انواع غذاهای عربی از جمله حمص، کبنه، نان پیتا و باباگانوش استفاده میشود.
خواص ادویه زعتر
ادویه زعتر حاوی ترکیبات آلی از جمله تیمول، اسید گالیک، کارواکرول، کوئرستین، فلاونوئیدها و مواد معدنی مهم برای سلامت بدن است.
تقویت انرژی: پلی فنول و فلاونوئیدهای موجود در این ادویه سطح انرژی را در طول روز بالا میبرد.
کاهش التهاب: از خمیر زعتر میتوان به عنون ضماد برای کاهش التهاب موضعی استفاده کرد و مصرف خوراکی آن به کاهش التهاب داخلی کمک میکند.
بهبود کیفیت خواب: ادویه زعتر خواص آرامشبخش دارد و برای کسانی که خواب پریشان دارند مفید است.
پاکسازی مجاری تنفسی: آویشن علاوه بر خاصیت تقویت کننده سیستم ایمنی بدن به پاکسازی مجاری تنفسی کمک میکند و باعث تسکین سرفه و سرماخوردگی میشود.
تسکین بیماری های مزمن: سماق حاوی کورستین است که به عنوان آنتی اکسیدان در بدن عمل کرده و با اثرات مخرب رادیکالهای آزاد مقابله میکند.
سایر خواص زعتر برای سلامتی عبارت است از:
تقویت حافظه
افزایش گردش خون
بهبود سیستم ایمنی
درمان و پیشگیری از سرماخوردگی
تقویت سلامت پوست
تقویت استخوانها
کاهش التهاب
بهبود خلق و خو
بهبود حافظه
مواد لازم برای تهیه ادویه زعتر
پودر آویشن کوهی ۲ پیمانه
پودر تخم گشنیز ۲ قاشق غذاخوری
کنجد بوداده نصف پیمانه
پودر سماق یک چهارم پیمانه
پودر پونه کوهی ۱ قاشق غذاخوری
ترکیبات ادویه زعتر با توجه به کشور و منطقهای که در آن تولید شده است متفاوت است و متناسب با ذائقه مردم همان کشور تهیه میشود.
معروفترین ادویه زعتر، نوع لبنانی آن است که ترکیب اصلی آن کنجد بوداده، آویشن وحشی، تخم گشنیز، پودر گردو، آرد نخودچی، مرزنجوش، سماق، پودر زیره، رازیانه و نمک است.
ادویه زعتر به ۳ روش مختلف ترکیب میشود که ماندگاری هر کدام متفاوت است.
روش اول تهیه ادویه زعتر
ادویهها را به علاوه کمی نمک مخلوط کنید و در شیشهای در بسته نگهداری کنید و هر بار قبل از استفاده مقدار مورد نیاز از این مواد را برداشته و با روغن زیتون مخلوط کنید. ماندگاری این ادویه به شکل خشک و ترکیب شده با نمک حدود ۴ سال است.
روش دوم تهیه ادویه زعتر
ترکیب ادویه را با نمک مخلوط کرده و ۲ قاشق غذاخوری روغن زیتون را در ۳ مرحله به مواد اضافه کنید و هر بار با دست ورز دید تا کاملا مواد به خورد هم بروند. ادویه را در یک شیشه دربسته در یخچال نگهداری کنید. ماندگاری ادویه زعتر در این روش بین ۹ – ۱۲ ماه است.
روش سوم تهیه ادویه زعتر
در این روش فقط ترکیب ادویهها و نمک را مخلوط میکنید و به صورت خشک روی مواد غذایی میپاشید.
روشهای استفاده ادویه زعتر
به همراه روغن زیتون روی نان کشیده میشود و به عنوان پیش غذا مصرف میشود.
روی پلو
چاشنی سالاد
چاشنی کباب
چاشنی سبزیجات
چاشنی کوفته ریزه