کمردرد برای بسیاری از افراد به گونه‌ای است که می‌تواند عملکرد روزمره آن‌ها را تحت الشعاع قرار دهد و کار کردن را برای آن‌ها دشوار کند. مشکل عده زیادی از آن‌ها نیز اغلب با نحوه زندگی و نداشتن فعالیت آن‌ها در ارتباط است. بنابراین باید به نوعی اقداماتی برای کاهش درد داشته باشند.

همشهری آنلاین -یکتا فراهانی: بدن ما در طول روز به حرکات کافی نیاز دارد تا مفاصل را متحرک نگه دارد. همچنین خون در عضلات در گردش باشد تا از سفتی که منجر به درد می‌شود جلوگیری کند. این موضوع در مورد مهره‌های ستون فقرات و عضلات پشت هم صادق است.  

داشتن تحرک موضوع مهمی است که باید جدی گرفته شود. بنابراین هنگامی که که نیاز دارید به مدت طولانی بنشینید، حتماً تغییر حالت و در صورت امکان چند حرکت ورزشی انجام دهید.

پیاده روی روزانه نیز موضوع مهم دیگری است که حتماً باید در نظر گرفته شود. در واقع تقویت عضلات در پیشگیری از دردهای استخوانی مانند کمر درد بسیار مؤثر هستند که اغلب جدی گرفته نمی‌شود.

نقش مهم عضلات در کاهش دردهای استخوانی

پروفسور کامران آزما، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی و استاد دانشگاه در مورد دلایل بروز کمر درد می‌گوید:  «کمردرد معمولاً دلالت بر آسیب به اجزای تشکیل دهنده ستون فقرات دارد. ضمن آنکه تمام اجزا و ساختارهای تشکیل دهنده ستون فقرات نیز می‌تواند منشأ و عاملی برای بروز دردهایی مانند کمردرد باشد.»

 در این میان، عضلات به عنوان شایع‌ترین محل و منشأ کمردرد شناخته می‌شوند.

درد ناک شدن عضلات

به گفته دکتر آزما، دلایل زیادی برای بروز مشکل و دردهای عضلانی ناحیه ستون فقرات وجود دارد که یکی ازآن‌ها کشیدگی عضلات است.

در بعضی موارد نیز استرس، افسردگی یا اضطراب می‌تواند عامل گرفتگی عضلات و دردهای عضلانی باشد.

آسیب و التهاب در مفاصل ستون فقرات

یکی دیگر از عوامل گرفتگی‌های عضلانی، بروز آسیب و التهاب در مفاصل ستون فقرات یا دیگراجزای ستون فقرات است که باعث می‌شود عضلات اطراف آن از جمله عضلات ناحیه کمر دچار گرفتگی، اسپاسم و همچنین دردهای ثانویه شوند.

سندرم فیبرومیالژیا

 این متخصص طب فیزیکی می‌گوید گاهی نیز منشاء دردهای عضلانی ستون فقرات نشانه‌ای از وجود سندرم درد مزمن مانند فیبرومیالژیا است.

فیبرومیالژیا دردهای اسکلتی-عضلانی مزمنی هستند که با بروز درد در سطح گسترده، نقاط حساس، خستگی و اختلال خواب شناخته می‌شوند و نوعی روماتیسم بافت همبند به حساب می‌آیند.

مبتلایان معمولاً آستانه درد پایینی دارند و به غیر از دردهای عضلانی از کمردردهای مزمن همراه با نشانه‌هایی مثل بی‌خوابی یا افسردگی شکایت دارند. ضمن آنکه عضلات دو طرف کمر هم درد ناک هستند. .

کشیدگی عضلات

دکتر آزما در مورد کشیدگی عضلات می‌گوید عامل بیش از ۷۰ درصد از کمردردهای مکانیکی ناشی از کشیدگی‌های عضلانی است.

با توجه به اینکه عضلات ناحیه کمر علاوه بر نقش محافظتی، نقش حرکتی هم دارند مستعد آسیب پذیری بیشتری هستند که خود را به شکل کمردرد نشان می‌دهند.

ستون فقرات کمری، محل تحمل وزن قسمت فوقانی بدن هستند که هنگام انجام فعالیت‌های روزمره درگیر حرکات چرخشی و خم و راست شدن می‌شود. بنابراین هنگام فعالیت‌های نامناسب و اشتباه مانند بلند کردن وسایل سنگین و حرکات ناگهانی، عضلات اطراف آن مستعد کشیدگی و در مواردی نیز پارگی قرار می‌گیرند.

احتمال مزمن شدن درد با حرکات نامناسب

به گفته این متخصص طب فیزیکی با وجود اینکه این آسیب‌ها معمولاً خوش خیم هستند، سیر محدود د شونده‌ای دارند و درگیری با آن‌ها نیز معمولاً ۱۰ تا ۱۴ روز بیشتر به طول نمی‌انجامد، اما احتمال مزمن شدن آن‌ها هم وجود دارد.

مشخصه این نوع کمردردها هم افزایش درد و پیشروی آن‌ها با انجام حرکات و کاهش آن‌ها با استراحت است.

 ضمن آنکه کاهش محدوده حرکتی مفاصل و اسپاسم عضلات نیز باعث می‌شود بیمار در قدم زدن، چرخیدن و جابه جا کردن با سختی مواجه شود و حتی به سختی بتواند به طور طبیعی بایستد.

چه کسانی بیشتر در معرض آسیب هستند

دکتر آزما می‌گوید افرادی که عضلات ضعیفی دارند یا بنا به شغل خود مجبور هستند ساعت‌ها پشت میز بنشینند یا بدون آمادگی جسمانی اقدام به بلند کردن وسایل سنگین کنند، بیشتر در معرض کشیدگی‌های عضلانی و کمر درد هستند.

ضمن آنکه عضلات ناحیه کمر هم مانند دیگر عضلات نیاز به ورزش برای قدرتمند شدن خود دارد. چون در صورت آسیب دیدگی، انجام حرکات کششی درست باعث افزایش انعطاف پذیری، استقامت، بهبود گردش خون و همچنین کاهش خطر آسیب دیدگی مجدد هستند. برای محافظت از ستون فقرات هنگام انجام فعالیت می‌توان از کمربندهای طبی استفاده کرد.

 یادگیری تکنیک‌های درست انجام فعالیت‌های روزمره مانند روش‌های صحیح بلند کردن یا هل دادن وسایل نیز از دیگر کارهایی است که می‌تواند از آسیب‌های بعدی به ستون فقرات و همچنین کمر پیشگیری کند.

برچسب‌ها