همشهری آنلاین -یکتا فراهانی: در حال حاضر عفونتهای دستگاه ادراری ( Urinary tract infection) که اغلب به آنتیبیوتیکها مقاوم هستند در حال افزایش است. در مطالعه جدیدی که در مجله شیمی بیولوژیکی منتشر شده است، محققان کشف کردهاند چرا بعضی افراد بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به عفونت هستند و به این نتیجه رسیدهاند که ممکن است رژیم غذایی با آن در ارتباط باشد.
مصرف زیاد آبمیوههای تازه، بهویژه آب انواع توتهاو محصولات لبنی تخمیری حاوی باکتریهای پروبیوتیک با کاهش خطر عود عفونت ادراری مرتبط است.
به نظر میرسد عادات غذایی عامل خطر مهمی برای عود عفونت ادراری باشد. بنابراین داشتن رژیم غذایی سالم میتواند نخستین گام برای پیشگیری از ابتلا به بیماری باشد.
بروز عفونت ادراری
دکتر سارا صرافی زاده، متخصص تغذیه و رژیم درمانی در مورد نقش تغذیه در عفونت مجاری ادراری میگوید: «عفونت مجاری ادراری یکی از عفونتهای رایجی است که در بسیاری افراد به خصوص زنان شایع است. البته این عفونت در زنان جوان و پیش از یائسگی بیشتر دیده میشود و همچنین در افرادی که دیابتشان کنترل نشده هم بیشتر شایع است.»
رژیم درمانی در عفونت ادراری
به طور کلی میتوان به بعضی مواد غذایی و مکملهایی که هنگام ابتلا به عفونت ادراری میتواند مفید واقع شود اشاره کرد. حذف الکل، قهوه غذاهای پر ادویه، مرکبات و گوجه فرنگی از رژیم غذایی باعث بهبود عفونت ادراری میشود. ضمن آنکه مصرف کلسیم و بیکربنات سدیم نیز در بهبود علائم عفونت ادراری میتواند مؤثر باشد.
کلسیم هم در مواد غذایی مانند ماهی، لبنیات به ویژه شیر و پنیر و سبزیجاتی مثل کلم بروکلی یافت میشود.
بنابراین اگر به بیماریهای کلیوی مبتلا نباشید میتوانید در رژیم غذایی خود مصرف ماهی، گوشت، تخم مرغ و انواع پروتئینها را افزایش دهید.
مصرف ذغال اخته، آلو، آلو برقانی، ذرت، عدس، نان، بادام زمینی و گردو بسیار توصیه میشود. چون این مواد غذایی باعث اسیدی شدن ادرار میشوند که در بهبود عفونت ادراری مؤثر است.
ویتامینها
به گفته این متخصص تغذیه مصرف ویتامینهایی مانند ویتامین C نیز در بهبود این بیماری بسیار مؤثر است. این ویتامین خاصیت ضد عفونت دارد. بنابراین میتواند به بهبود شرایط ابتلا به عفونت ادراری کمک کند.
ویتامین A هم باعث تقویت سیستم ایمنی میشود و ضد عفونت است. معمولاً در بیماران مبتلا به عفونت ادراری سطح این ویتامین پایین است. بنابراین مصرف آن به صورت دارو یا دریافت آن از طریق منابع غذایی مانند تخم مرغ، کره یا میوههای زرد مانند هویج توصیه میشود.
لزوم مصرف آب و مایعات
دکتر صرافی زاده میگوید با توجه به اینکه هنگام ابتلا به عفونت ادراری، بیماران باید زیاد آنتی بیوتیک مصرف کنند، توصیه میشود حتماً از انواع پروبیوتیکهایی مانند ماست کفیر و مواد غذایی تخمیری استفاده کنند. همچنین مصرف مکملهای پروبیوتیک نیز بسیار مؤثر است.
البته مصرف مایعات به خصوص آب در روند بهبود بیماری تأثیرزیادی دارد. زنجبیل نیز از ادویههای مؤثر در بهبود عفونت ادراری شناخته میشود.
ترک سیگار، کاهش وزن و مهار استرس
به گفته این متخصص تغذیه، ترک سیگار، پیاده روی، کاهش استرس و کنترل وزن در افزایش سیستم ایمنی و بهبود بیماریها مؤثر است. بنابراین میتواند در کاهش ابتلا به بیماریهای عفونی مانند عفونت ادراری نیز مؤثر واقع شود.