درد شکم اغلب پس از خوردن غذاهای ناسازگار با سیستم گوارشی بدن یا برخی از غذاهای ناسالم ایجاد می‌شود که برای آن هم راهکارهای دارویی و درمانی در درمانگاه و بیمارستان وجود دارد و هم راهکارهای خانگی. برای خیلی از دردهای موقتی شکم که بیشتر ناشی از غذا خوردن هستند، درمان‌های خانگی وجود دارد.

همشهری آنلاین آرش نهاوندی: چندین درمان خانگی می‌تواند به رفع درد معده و شکم کمک کند، مانند نوشیدن آب و پرهیز از غذاهای تند. اگر این‌ها کمکی نکرد، داروهای بدون نسخه در دسترس هستند.

به گزارش مدیکال نیوز تودی، درد معده که به نام‌های درد شکم، نیز شناخته می‌شود، ناراحتی را توصیف می‌کند که فرد در هر جایی بین قفسه سینه و کشاله ران خود احساس می‌کند. این درد می‌تواند شدت متفاوتی داشته باشد و نواحی مختلف شکم مانند معده، آپاندیس، کبد، روده و غیره را تحت تاثیر قرار دهد. درد معده همچنین می‌تواند در کنار علائم دیگری مانند سوزش سر دل، نفخ و حالت تهوع بروز کند. درمان صحیح درد معده یک فرد به آگاهی از علت آن بستگی دارد.

در این مطلب به ۱۲ مورد از محبوب‌ترین درمان‌های خانگی برای ناراحتی معده و سوء هاضمه پرداخته‌ایم.

نوشیدن آب

بدن برای هضم و جذب موثر مواد مغذی از غذاها و نوشیدنی‌ها به آب نیاز دارد. کم آبی هضم غذا را دشوارتر و موثرتر می‌کند و احتمال ناراحتی معده را افزایش می‌دهد.

علاوه بر این، نوشیدن آب ممکن است به کاهش سوزش سر دل کمک کند. آکادمی تغذیه و رژیم‌شناسی آمریکا می‌گوید که اگرچه قاعده کلی نوشیدن ۸ لیوان آب در روز است، اما نیاز فرد به مایعات می‌تواند متفاوت باشد. سطوح فعالیت، ارتفاع و دمای شدید، همگی می‌توانند در نیاز به مایعات تفاوت ایجاد کنند.

پرهیز از دراز کشیدن

دراز نکشیدن پس از صرف غذا ممکن است از تبدیل شدن سوء هاضمه به سوزش سر دل جلوگیری کند. هنگامی که بدن افقی است، اسید موجود در معده بیشتر به سمت عقب و به سمت بالا حرکت می‌کند که می‌تواند باعث سوزش سر دل شود. بنابراین افراد مبتلا به ناراحتی معده باید حداقل برای چند ساعت از دراز کشیدن یا خوابیدن خودداری کنند تا این مشکل برطرف شود.

زنجبیل برای افراد باردار

زنجبیل ممکن است به کاهش تهوع و استفراغ در افراد باردار یا کسانی که تحت شیمی درمانی هستند کمک کند. افراد مبتلا به ناراحتی معده می توانند زنجبیل را به غذای خود اضافه کنند یا آن را به عنوان چای بنوشند. برخی از دمنوش‌های زنجبیل کاملا طبیعی نیز ممکن است حاوی زنجبیل کافی برای رفع ناراحتی معده باشند. چای زنجبیل به طور گسترده‌ در سوپرمارکت‌ها و به صورت آنلاین در دسترس است.

رژیم غذایی برات

پزشکان ممکن است رژیم غذایی موز، برنج، سس سیب و نان تست را که تحت عنوان «برات» (BRAT) شناخته می‌شود را به افراد مبتلا به اسهال توصیه کنند. غذاهای این رژیم غذایی ممکن است تعداد دفعات دفع مدفوع فرد را کاهش دهند و به کاهش اسهال کمک کنند. از آنجایی که این غذاها ملایم هستند، حاوی موادی نیستند که معده، گلو یا روده را تحریک کنند. بنابراین، این رژیم می‌تواند تحریک بافت ناشی از اسیدهای موجود در استفراغ را تسکین دهد. بسیاری از غذاهای موجود در «رژیم برات» دارای مواد مغذی زیادی مانند پتاسیم و منیزیم هستند و می‌توانند جایگزین غذاهایی شوند که افراد در اثر اسهال و استفراغ از دست می‌دهند.

پرهیز از سیگار و الکل

سیگار و الکل ممکن است باعث سوء هاضمه و سایر بیماری‌های گوارشی مانند بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) شود. ترک سیگار و الکل نیز کیفیت زندگی افراد را بهبود می‌بخشد و خطر ابتلا به برخی بیماری‌ها مانند سرطان را کاهش می‌دهد. با این حال، اجتناب از سیگار کشیدن می تواند دشوار باشد و افراد ممکن است نیاز به حمایت بیشتری داشته باشند.

پرهیز از غذاهای سخت هضم

تحقیقات نشان می‌دهد که غذاهای زیر ممکن است خطر سوء هاضمه را افزایش دهند:

اجتناب از غذاهای سخت هضم ممکن است به تسکین معده و کاهش ناراحتی و درد کمک کند. با این حال، اجتناب از غذاهای دارای ماده نگهدارنده ممکن است برای افرادی که فرصت تهیه غذای تازه‌تر را ندارند یا در جایی زندگی کنند که دسترسی به مواد غذایی تازه سخت باشد، دشوارتر باشد.

جوش شیرین

برخی از متخصصان می‌گویند که جوش شیرین می‌تواند با کاهش اسیدیته معده به تسکین سوزش معده و سوء هاضمه کمک کند. اگرچه این درمان خانگی ممکن است به درمان ناراحتی معده کمک کند، اما ممکن است طعم آن خوشایند نباشد. علاوه بر این، مصرف بیش از حد جوش شیرین ممکن است این عوارض را در پی داشته باشد:

انجیر

انجیر و چندین میوه دیگر حاوی موادی هستند که به عنوان ملین برای کاهش یبوست و تشویق حرکات روده سالم عمل می کنند. انجیر همچنین حاوی ترکیباتی است که ممکن است به کاهش سوء هاضمه کمک کند. با این حال، اگر افراد اسهال نیز دارند، به دلیل اثرات ملین این ماده غذایی باید از مصرف انجیر خودداری کنند.

نوشیدن آب آلوئه ورا

آلوئه ورا ممکن است به کاهش علائم سندرم روده تحریک پذیر و کولیت کمک کند، اگرچه شواهدی برای این فواید وجود ندارد و نیاز به تحقیقات بیشتر دارد. پزشکان می‌گویند نوشیدن آب آلوئه ورا می تواند فواید متعددی داشته باشد، از جمله تسکین علائم زیر:

با این حال، مصرف آلوئه ورا ممکن است باعث درد و گرفتگی شکم نیز شود.

ریحان

ریحان حاوی موادی است که ممکن است گاز را کاهش دهد. برگ‌های آن همچنین حاوی مقادیر زیادی اسید لینولئیک است که دارای خواص ضد التهابی است. ریحان معمولا برای خرید در سیزی فروشی‌ها، فروشگاه‌های مواد غذایی، فروشگاه‌های باغبانی و آنلاین در دسترس است. با این حال اگر برای برخی از افراد تهیه ریحان تازه مشکل باشد، ممکن است مجبور شوند به فروشگاه‌های آنلاین اعتماد کنند.

شیرین بیان

محصولاتی که حاوی ریشه شیرین بیان هستند ممکن است به تسکین علائم گوارشی کمک کنند. با این حال، کارشناسان در مورد نقش شیرین بیان در این محصولات نامطمئن هستند.
فردی که دارای معده ناراحت است می‌تواند چندین بار در روز چای ریشه شیرین بیان بنوشد تا زمانی که علائمش بهبود یابد. چای ریشه شیرین بیان به طور گسترده به صورت آنلاین در دسترس است، اما می توان آن‌ها را در خانه با مخلوط کردن ۱ یا ۲ قاشق چایخوری پودر ریشه شیرین بیان با آب جوش تهیه کرد. با این حال، شیرین بیان می تواند عوارض جانبی مانند افزایش فشار خون و کاهش سطح پتاسیم ایجاد کند. این ممکن است به ویژه برای کسانی که فشار خون بالا یا بیماری کلیوی یا قلبی دارند خطرناک باشد.

برنج

برنج ساده ممکن است برای کسانی که به دلیل سندرم روده تحریک پذیر یا سایر شرایطی که می‌توانند باعث اسهال مکرر شود، دچار درد معده می‌شوند، مفید باشد. برنج همچنین بخشی از رژیم غذایی «برات» است که پزشکان ممکن است توصیه کنند. با این حال، شواهدی وجود دارد که نشان می دهد مصرف برنج سفید ممکن است خطر ابتلا به سندرم متابولیک را افزایش دهد. با این حال، این خطر ممکن است با مصرف منظم یا مکرر افزایش یابد و ممکن است در کسانی که برنج سفید را برای کمک به درد معده مصرف می‌کنند، تاثیری نداشته باشد.

بیشتر بخوانید:

منبع: همشهری آنلاین