به گزارش همشهری آنلاین، انواع مختلفی از طرز تهیه نخود پلو داریم که همۀ آنها به نوبۀ خودشان خوشمزه هستند. ما در این مقاله میخواهیم دستورالعمل پخت نخود پلوی کرمانشاهی، شیرازی و ترکیهای را با هم یاد بگیریم. برای آموزش این رسپی لذیذ، تا انتها همراه ما باشید.
نخود پلو از کجاست؟
نخود پلو یکی از غذاهای سنتی و اصیل کشور ترکیه محسوب میشود که علاوهبر طعم و سنت مرغوب آن، فرهنگ این کشور را نیز با خود به ایران، سوغات آورده است.
این غذای بینظیر در ترکی با نام نوهوتلو پیلاو (Nohutlu Pilav) شناخته میشود و احتمال اینکه با سفر به ترکیه نام آن به گوشتان خورده باشد، زیاد است.
حال که با تاریخچه نخود پلو آشنا شدیم بهتر است به سراغ طرز تهیه این غذا، البته نسخه کرمانشاهی آن برویم.
طرز تهیه نخود پلو کرمانشاهی
بهتر است این پلو مخلوط کرمانشاهی را با استفاده از روغن کرمانشاهی تهیه کنید تا عطر و بوی آن دو چندان شود. مواد اولیه برای پخت نسخه کرمانشاهی نخود پلو در جدول زیر آورده شده است:
مواد لازم |
مقدار (برای ۲ الی ۳ نفر) |
برنج |
۲ لیوان |
نخود |
۱ لیوان |
گوشت گوسفندی |
۲۰۰ گرم |
پیاز بزرگ |
۱ عدد |
سیبزمینی (یا نان) برای تهدیگ |
۱ عدد |
روغن اصل کرمانشاه |
به مقدار لازم |
زعفران دم شده |
۱ قاشق غذاخوری |
دارچین |
۱ قاشق چایخوری |
نمک، فلفل، زردچوبه |
به مقدار لازم |
طرز تهیه نخود پلوی کرمانشاهی به این شکل است:
- مرحله اول: نخودها را بپزید
نخودهای خیس خورده در شب گذشته را در یک قابلمه قرار دهید و آب را تا روی نخودها بریزید. سپس قابلمه را روی گاز بگذارید تا نخودها به خوبی پخته و نرم شوند.
- مرحله دوم: پیاز و گوشت را سرخ کنید
روغن کرمانشاهی خود را در یک تابه داغ بریزید و بگذارید کاملاً داغ شود. سپس پیاز را به صورت نگینی خرد کنید و در روغن تفت دهید تا زمانی که رنگ طلایی به خود بگیرد. گوشت خرد شده را داخل تابه بریزید و با پیاز، نمک، فلفل و زردچوبه تفت دهید تا بوی زهم آن از بین برود. حال دو لیوان آب را داخل تابه بریزید و در آن را بگذارید تا گوشت به نرمی پخته شود.
- مرحله سوم: برنج را بار بگذارید
دو پیمانه برج را به خوبی بشویید و اجازه دهید به مدت ۳۰ دقیقه در آب و نمک خیس بخورد. سپس آن را در قابلمه آب در حال جوش بریزید و اجازه دهید ۸ دقیقه بجوشد. حال یکی از دانهها برنج را بین انگشتان خود فشار دهید، اگر له شد، به معنی آن است که زمان آبکش کردن برنج رسیده.
- مرحله چهارم: تهدیگ را بچینید
یک قابلمه را روی حرارت قرار دهید و در آن مقدار کمی روغن کرمانشاهی بریزید. حال سیبزمینی را حلقه حلقه کنید و وقتی کمی روغن سرخ شد آن را در ته قابلمه بچینید. در این مرحله در صورت تمایل میتوانید از نان لواش به جای سیبزمینی استفاده کنید. حال یک لایه برنج، نخود، گوشت سرخ شده و دارچین را روی هم بریزید. این کار را تکرار کنید تا مواد به طور کامل با هم ترکیب شوند. در آخر زعفران دم شده را روی برنج بریزید تا رنگ و طعمی دو چندان به غذای شما بدهد.
- مرحله پنجم: نخود پلو را تزئین و نوشجان کنید
پیش از سرو برنج آن را به مدت ۳۰ الی ۴۰ دقیقه به دم بگذارید. حال میتوانید برنج را با مقداری زرشک، برنج زعفرانی، خلال بادام یا پسته، نخود، گوشت چرخ کردۀ قلقلی و غیره تزیین کنید. نوشجان!
بیشتر بخوانید: طرز تهیه کوفته شیرین؛ غذای اصیل کرمانشاهی
طرز تهیه نخود پلو شیرازی
طرز تهیه نخود پلو شیرازی بسیار ساده و راحت به شمار میرود. تنها لازم است تا مراحل گفته شده در ادامه را پیش ببرید. پیش از آن بیاید با هم مواد لازم برای این رسپی شیرازی با شوید را بررسی کنیم:
مواد اولیه |
مقدار (برای ۲ الی ۳ نفر) |
برنج |
۲ لیوان |
گوشت چرخ شده (یا مرغ) |
۲۵۰ گرم |
نخود |
۱ پیمانه |
شوید خشک |
۱ پیمانه (در صورت تمایل کمتر یا بیشتر) |
پیاز متوسط |
۱ عدد |
نمک، فلفل و آویشن |
به مقدار لازم |
روغن |
به مقدار لازم |
مراحل طرز تهیه نخود پلوی شیرازی عبارت است از:
- مرحله اول: نخود فرنگی را بپزید
نخود فرنگی را در یک قابلمه مناسب بریزید و سپس آب و نمک را اضافه کنید. بگذارید به قدری بپزد که کاملاً نرم شود.
- مرحله دوم: برنج را به بار بگذارید
برنج را پس از شستشو با آب و نمک به مدت ۳۰ دقیقه بخیسانید. سپس برنج را در یک قابلمه متوسط بریزید و اجازه دهید تا به جوش بیاید. فراموش نکنید که به اندازه یک بند انگشت باید روی آن آب باشد.
- مرحله سوم: مواد را اضافه کنید
پس از اینکه برنج به مقدار کمی جوشید، شوید خشک، نخود فرنگی پخته شده (بدون آب) و روغن را به قابلمه اضافه کنید. وقتی آب مواد خشک شد، در قابلمه را با یک دمکنی بپوشانید و برنج را به دم بگذارید.
- مرحله چهارم: گوشتها را قلقلی کنید
پیاز را رنده و به گوشت چرخ شده اضافه کنید. نمک، فلفل و آویشن را نیز به مواد بیفزایید. حال با دست تمیز خوب مواد را ورز دهید تا با هم مخلوط شوند. سپس یک قاشق از مواد را در یک دست بریزید و آن را به شکل کوفتههای کوچک قلقلی کنید. کوفتهها را در تابه با سایز مناسب قرار دهید و به خوبی سرخ کنید.
- مرحله پنجم: نخود پلو سرو میشود
در این مرحله کافی است تا برنج را در دیس بکشید و گوشتهای قلقلی سرخ شده را روی آن بریزید. به سلیقه خودتان میتوان آن را در یک ظرف دیگر هم سرو کرد. حال میتوانید نوشجان کنید.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه کلم پلو خوشمزه | فوت و فن مجلسی شدن کلم پلو
طرز تهیه نخود پلو ترکیهای
نخود پلوی ترکیهای غذایی راحت، خوشمزه و مقوی است که میتواند با یک بار سرو شدن، جایگاه ویژهای در آشپزخانه شما پیدا کند. مواد اولیه آن برای راحتی شما در جدول زیر آورده شده است:
مواد مورد نیاز |
مقدار (برای ۲ الی ۳ نفر) |
برنج |
۳ لیوان |
نخود فرنگی پخته شده |
۱ پیمانه |
کره حیوانی |
۱۰۰ گرم |
مرغ |
۳۰۰ گرم |
پیاز متوسط |
۱ عدد |
هویج |
۱ عدد |
کرفس (اختیاری) |
۳ عدد |
فلفل سیاه، نمک، زردچوبه |
به مقدار لازم |
- مرحله اول: مرغ را بپزید
مقداری آب در یک قابلمه بریزید و آن را روی حرارت متوسط قرار دهید. حال مرغ را خوب بشویید و در قابلمه بگذارید. پیاز، هویج و کرفس را حلقه حلقه کنید و روی مرغ بریزید. مقداری نمک و فلفل نیز به مرغ اضافه کنید. حال در قابلمه را بگذارید تا مرغ خوب پخته و بوی زهم آن گرفته شود. این مدت میتواند بین یک ساعت تا یک ساعت و نیم متغیر باشد. اما توجه کنید که در این مدت بافت گوشت باید کاملاً نرم شود.
- مرحله دوم: مرغ را ریش ریش کنید
حال که مرغ خوب پخته شد، مرغ را از قابلمه بیرون بیاورید و کنار بگذارید. سپس آب مرغ را از یک صافی عبور دهید تا سبزیجات از آن جدا شوند. آب مرغ را دور نریزید زیرا به آن برای پخت برنج نیاز داریم. بگذارید مرغ کمی سرد شود سپس با استفاده از دو چنگال یا دست آن را ریش ریش کنید.
- مرحله سوم: برنج را تفت دهید
در یک قابلمه بزرگ، کره را با حرارت ملایم آب کنید و برنج (از شب قبل خیس خورده) و نخود فرنگی پخته شده (در کنسرو) را در آن تفت دهید. وقتی خوب کره به خورد نخودها و برنج رفت، آب مرغ را به برنج و نخود فرنگی اضافه کنید.
- مرحله چهارم: برنج را دم بگذارید
وقتی آب مرغ خشک شد، در قابلمه را بگذارید و اجازه دهید برنج به مدت ۳۰ الی ۴۰ دقیقه کاملاً دم بکشد. چیزی نمانده تا نخود پلوی شما کاملاً پخته شود.
- مرحله پنجم: غذا را سرو کنید
هنگامی که برنج دم کشید، آن را در یک دیس بزرگ بریزید و با مرغ ریش ریش شده، مقداری ریحان، شوید، زرشک، خلال پسته یا بادام و نخود فرنگی سبز تزئین کنید. این موارد کاملاً به ذائقه و علاقه شما برمیگردند پس میتوانید هر طور که میخواهید از آها بهره ببرید. نوشجان!
بیشتر بخوانید: بیشتر بخوانید: طرز تهیه اسکندر کباب اصیل ترکیهای
ترفندهای تهیه نخود پلو خوشمزه
برخی از ترفندهایی که میتواند به شما در تهیه نخود پلوی خوشمزهتر کمک کند در ادامه آمده تا بتوانید از این غذا نهایت لذت را ببرید. این نکتهها عبارتند از:
- میتوانید برای گرفتن کامل بوی زهم مرغ از شب قبل کمی نمک روی آن بپاشید. سپس مرغ را ابتدا کمی در آب بجوشانید و سپس با کره تفت دهید و بعد مراحل پخت را پیش ببرید.
- همچنین میتوانید از کمی آبلیمو کمک بگیرید تا به طور کامل بو را از بین ببرید و همینطور به غذا عطر و طعمی فوقالعاده بدهید.
- ادویهجات دیگر مثل پودر زنجبیل، پودر سیر، نعناع و رزماری و همینطور سرکه نیز میتوانند به شما کمک فراوانی بکنند.
- حتماً در تهیه و خرید برنج دقت کنید تا بهترین نوع آن را سفارش دهید؛ چرا که در طعم خوراک بسیار تأثیرگذار است.
- بهتر است اگر نخود پلو را برای مهمان سرو میکنید حتماً از برنج کهنه استفاده کنید تا عطر و طعمی بهتر به شما هدیه کند.
- برنج را برای آبکش کردن، حتماً در قابلمۀ آب درحال جوش بریزید.
- وقتی برنج را بین انگشتان خود تست میکنید باید به طور کامل له شود، به طوری که سطح بیرونی آن نرم و داخل آن مقداری زنده باشد.
- استفاده از دمکنی فراموش نشود، وگرنه آب قابلمه دوباره به درون آب برمیگردد و برنج شفته میشود.
- میتوانید برای قلقلی کردن گوشت چرخ کرده مقداری آرد به آن اضافه کنید تا به خوبی سفت شود و به اصطلاح وا نرود.
سخن آخر
در این مقاله سعی شد تا طرز تهیه نخود پلو با نسخههای گوناگون آن به شما گفته شود. همینطور ما تلاش کردیم تا تمام فوت و فنهای پخت برنج آبکش و گرفتن بوی زهم مرغ را نیز به شما بگوییم تا در پخت آن به خوبی استفاده کنید.
فراموش نکنید که ذائقه شما بسیار در این دستورالعمل مهم است؛ پس سعی کنید مواد را تغییر دهید تا طبق علاقه خودتان آن را ترتیب دهید. استفاده از دارچین، زعفران و زیره فراموش نشود؛ چرا که میتوانند عطر و طعم غذای شما را منحصر به فرد کنند. از شما ممنونیم که تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید.