قارچها انواع زیادی دارند؛ کلاهکدار و میکروسکوپی، سمی و غیر سمی، بزرگ و کوچک. بعضی قارچها را میخوریم، اما بعضی دیگر برای بدن مضرند و ما را به بیماری مبتلا میکنند. بعضیها را بدون میکروسکوپ نمیشود دید و بعضیها هم خیلی بزرگ و زیبایند. در واقع قارچها، خانوادهی بسیار بزرگیاند که نه گیاهاند و نه حیوان، بلکه شباهتها و تفاوتهایی با هر دو دارند.
معروفترین قارچ یا ماشروم (Mushroom) به همهی قارچهای دارای ساقه و کلاهک و یا قارچهای گوشتی گفته میشود که بزرگ هستند و با چشم دیده میشوند. این قارچها میوه دارند و روی زمین یا زیر زمین رشد میکنند. اما اینها تنها یک عضو از خانوادهی بزرگ قارچها هستند. تنوع گونههای قارچی آن قدر زیاد است که در بسیاری از رشتههای پزشکی و زیستشناسی درسی به نام قارچشناسی وجود دارد.
برخی از قارچها انگل هستند و با گیاهان، جانوران و یا سایر قارچها زندگی میکنند. تعدادی از آنها بیماریزا هستند و برخی هم مفید. بیشتر گونههای این خانواده با چشم به راحتی دیده نمیشوند و بعضی دیگر را فقط باید با میکروسکوپ دید. مثلاً در یک مشت خاک ممکن است انواع و اقسام قارچها وجود داشته باشد. البته قارچهای خاکزی موجود در یک منطقه با منطقهی دیگر فرق دارند. مثلاً در جنگلهای سوئد گونهای قارچ در خاک وجود دارد که حجم بالایی از کربن را در خودشان نگه میدارند. این قارچها در ریشهی درختان جنگلی زندگی میکنند و طبق تحقیقات دانشمندان، بین نصف تا سه چهارم کربن موجود در زمینهای جنگل را در خودشان جذب میکنند. این موضوع کارشناسان محیطزیست را خیلی خوشحال کرده است چرا که جذب کربن یعنی خارج نشدن آن در هوا.
همانطور که میدانید کربن یکی از مهمترین عوامل گرم شدن زمین است و انتشار کمتر آن در هوا، مانع از گرم شدن بیشترِ زمین میشود. پیش از این دانشمندان فکر میکردند که بیشترین مقدار کربن در اکثر برگها و خزهها وجود دارد که با کشف این قارچها مشخص شد مقدار زیادی از کربن در زیر خاک و در قارچها نهفته است! دانشمندان امیدوارند نمونههای دیگری از این قارچهای کربنی را در جاهای دیگر دنیا هم پیدا کنند.