افشای جاسوسیهای گسترده آمریکا و بریتانیا روی ارتباطات دیجیتال و اتصالات اینترنتی٬ خدماتدهندههای اروپایی ارتباطات را به تکاپو انداخته تا هرچه زودتر راههای جایگزینی برای گریز از رادارهای جاسوسی این دو کشور بیابند.
به گزارش دویچه وله به نقل از خبرگزاری رویترز٬ دویچهتلهکام٬ بزرگترین کمپانی مخابراتی آلمان٬ روز شنبه ۲۰ مهر( ۱۲ اکتبر) اعلام کرد که برای تحقق این هدف قصد دارد با تغییر مسیرهای پیشین و انتقال ترافیک اینترنت آلمان به اتصالات تماما داخلی در این کشور٬ ارتباطات دیجیتال این کشور را از گزند سیستمهای عظیم جاسوسی آژانس امنیت ملی آمریکا و سازمانهای اطلاعاتی مشابه در دیگر کشورها دور نگه دارد.
دویچه تلهکام پیشتر اعلام کرده بود که فقط قصد دارد ترافیک مربوط به ایمیلهای کاربران آلمانی را از سرورهایی در داخل آلمان انتقال دهد٬ اما حالا با طرح جدید میخواهد این تغییر مسیر را به همه دادههایی که در ارتباطات دیجیتال رد و بدل میشوند٬ تعمیم دهد.
در جریان افشاگریهای ادوارد اسنودن٬ متخصص امنیت دیجیتال و پیمانکار پیشین NSA اطلاعاتی هم درباره جاسوسی سازمانهای اطلاعاتی آمریکا و بریتانیا روی ارتباطات دیجیتال شهروندان آلمان منتشر شده بود و این مساله نگرانیهای گستردهای پیرامون حراست از امنیت و حریم خصوصی دیجیتال در این کشور پدید آورد و اعتراضات گستردهای در پی داشت.
مجله آلمانی اشپیگل پیشتر با استناد به مدارکی که ادوارد اسنودن در اختیار مدیرانش قرار داده بود٬ اعلام کرده بود که آژانس امنیت ملی آمریکا تنها در یک ماه بیش از نیم میلیارد مکالمه تلفنی٬ ارتباط ایمیلی و پیامهای متنی کاربران ساکن آلمان را مانیتور کرده است. با توجه به پیشینه تاریخی آلمان در زمینه جاسوسی روی ارتباطات شهروندان٬ این موضوع مسالهای بسیار حساس و غیرقابل پذیرش در میان شهروندان این کشور است.
پوشش حوزه «شنگن» در آینده نزدیک
این طرح در ابتدا تنها برای حراست از حریم خصوصی کاربران آلمانی اجرا خواهد شد٬ اما آنطور که مسئولان دویچه تلهکام اعلام کردهاند در گام بعدی و در آینده نزدیک کل حوزه «شنگن» را هم تحت پوشش قرار خواهد داد. کشورهای عضو پیمان شنگن ۲۶ کشور اروپاییاند که کنترلهای مرسوم مرتبط با امور مهاجرت را در درون مرزهای خود برداشتهاند. علاوه بر شماری از کشورهای شرق و جنوب اروپا بریتانیا هم عضو پیمان شنگن نیست.
یکی از سخنگویان دویچه تلهکام اعلام کرد که این کمپانی برای اجرای طرح گسترده تغییر مسیر ترافیک اینترنت٬ باید با دیگر خدماتدهندههای اینترنت درون آلمان هم به توافق برسد تا دادههای کاربران آلمانی از این پس فقط و فقط از مجرای سرورهای مطمئن و امنی منتقل شود که در درون مرزهای این کشور قرار دارند.
کمپانی QSC که از مهمترین رقبای دویچه تلهکام است٬ تردیدهایی را نسبت به امکان پیادهسازی این طرح بلندپروازانه مطرح کرده است. آنطور که مسئولان این کمپانی به یک هفتهنامه آلمانی گفتهاند٬ معماری اینترنت بهگونهای است که حصول اطمینان از اینکه ترافیک اینترنتی از مرزهای ملی منتقل میشود یا از مرزهای بینالمللی، عملا ناممکن است. با این حال٬ کمپانیهای دیگر از جمله ودافون و تلفونیکا در حال بررسی پیشنهاد دویچه تلهکاماند و ممکن است به زودی همکاریهای گستردهای را برای اجرای این ابتکار دیجیتال آغاز کنند.
در کنار این طرح٬ آلمان درصدد است یک سیستم ذخیرهسازی ابری (Cloud) در مقیاس ملی هم ایجاد کند٬ تا کاربران این کشور با خیال آسودهتری بتوانند دادههای مورد نیاز خود را در اینترنت ذخیره کنند تا هر جایی که میخواهند روی کامپیوترها یا تجهیزات موبایل خود به آنها دسترسی داشته باشند٬ بدون اینکه رادارهای جاسوسی بتوانند محتوای این دادهها را بررسی و تحلیل کنند. گفته میشود این طرح هم به زودی کل قاره اروپا را تحت پوشش قرار خواهد داد.