دوره ۶ساله ریاست‌جمهوری میشل عون، رئیس‌جمهور پیشین ۴۵روز قبل به پایان رسید و از آن زمان هربار که جلسه‌ای برای انتخاب رئیس‌جمهور در پارلمان برگزار شده، یا به دلیل عدم‌حد نصاب و یا به‌دلیل رأی سفید نمایندگان بی‌نتیجه مانده است.

انتخابات لبنان

به گزارش همشهری آنلاین‏، دهمین جلسه پارلمان لبنان برای انتخاب رئیس‌جمهور به شکست انجامید. لبنان بیش از یک ماه و نیم است که بدون رئیس‌جمهور اداره می‌شود و اعضای پارلمان قادر به توافق بر سر تعیین رئیس‌جمهور جدید نیستند. انتخاب رئیس‌جمهور در لبنان برعهده نمایندگان پارلمان است. رأی دوم و سوم آنها نیاز است تا از میان نامزدهای مسیحیان مارونی، یکی را برای کاخ بعبدا انتخاب کنند.
دوره ۶ساله ریاست‌جمهوری میشل عون، رئیس‌جمهور پیشین ۴۵روز قبل به پایان رسید و از آن زمان هربار که جلسه‌ای برای انتخاب رئیس‌جمهور در پارلمان برگزار شده، یا به دلیل عدم‌حد نصاب و یا به‌دلیل رأی سفید نمایندگان بی‌نتیجه مانده است.

در آخرین جلسه پارلمان لبنان که روز پنجشنبه برگزار شد، یکی از نمایندگان نام نلسون ماندلا را به‌عنوان رئیس‌جمهور منتخب خود روی برگه رأی نوشته بود. نلسون ماندلا، رئیس‌جمهور پیشین و رهبر جنبش ضدآپارتاید آفریقای جنوبی ۸سال است که درگذشته است. برخی دیگر، نام‌هایی همچون مارتین لوتر کینگ، رهبر جنبش سیاه پوستان آمریکا، سالوادور آلنده، رئیس‌جمهور پیشین شیلی و همچنین لوئیز داسیلوا، رئیس‌جمهور منتخب چپ‌گرای برزیل را روی برگه‌ها نوشته‌اند. در این نشست همچنین ۳۷نماینده رأی سفید دادند. رسانه‌های لبنانی رفتارهای اینچنینی نمایندگان را «مضحکه» کردن سیاست و نشانه بی‌اهمیت شمردن روند انتخاب رئیس‌جمهور از سوی آنها دانسته‌اند.

نبیه بری، رئیس پارلمان، بعد از این نشست دیگر تاریخی برای جلسه بعدی انتخاب رئیس‌جمهور اعلام نکرد؛ اتفاقی که نشان می‌دهد لبنان به یک بن‌بست سیاسی واقعی وارد شده است. البته این نخستین بار نیست که مسیر انتخاب رئیس‌جمهور لبنان به در بسته می‌خورد. میشل عون، خود در سال۲۰۱۶ پس از ۲۹ماه بن‌بست بر سر انتخاب رئیس‌جمهور به این سمت انتخاب شد.

رقابت‌های بی‌رمق

هم‌اکنون نام ۴گزینه برای ریاست‌جمهوری مطرح است. نامزد پیروز نیازمند کسب ۸۶رأی از ۱۲۸رأی نمایندگان پارلمان است. در آخرین نشست پارلمان، میشل معوض بیشترین آرا را به‌دست آورد، اما کل رأی او فقط ۳۸رأی بود. این عدد فاصله زیادی تا کسب حد نصاب لازم دارد. معوض، نامزد جریان ۱۴مارس به‌شمار می‌رود؛ جریانی نزدیک به عربستان که مخالف سرسخت جریان ۸مارس یا همان جریان نزدیک به مقاومت است. در مقابل، نامزد مورد حمایت حزب‌الله و سایر گروه‌های همسو در جریان ۸مارس، سلیمان فرنجیه است.

فرنجیه در لبنان به‌عنوان سیاستمداری نزدیک به سوریه نیز شناخته می‌شود. علاوه بر این‌ها، نام ژنرال جوزف عون، فرمانده ارتش لبنان نیز به‌عنوان نامزد ریاست‌جمهوری مطرح شده است. برخی سفر اخیر او به قطر را با اهداف انتخاباتی تفسیر کرده‌اند. اگرچه تلویزیون ال‌بی‌سی لبنان هدف از این سفر را، بررسی تداوم کمک‌های مالی قطر به ارتش لبنان اعلام کرده است. چهارمین نامزد، جبران باسیل، نماینده پارلمان و داماد میشل عون و همچنین رئیس حزب جنبش میهنی آزاد است. او متحد حزب‌الله به شمار می‌رود اما نام او در کنار فرنجیه، به‌عنوان نامزد دوم مدنظر حزب‌الله مطرح است. آسوشیتدپرس، شانس باسیل برای انتخاب شدن را به دلیل پایگاه محدود مردمی و تحریم بودن از سوی آمریکا، کمتر از دیگران می‌داند.

دلیل بن‌بست سیاسی در بیروت

دلیل اصلی بن بست سیاسی لبنان را می‌توان رقابت بازیگران خارجی در این کشور ارزیابی کرد. خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی به نقش پررنگ عربستان و گروه‌های همسو با ریاض در عدم‌توافق بر سر یک نامزد اشاره می‌کند. مهند هیج علی، کارشناس بخش خاورمیانه اندیشکده کارنگی به آسوشیتدپرس می‌گوید: «عربستان به وضوح در مذاکرات خود با ایران، پرونده‌های یمن و لبنان را به هم گره زده و تلاش می‌کند خود را طرف اصلی تحولات لبنان نشان دهد.»

لبنان در بن بست انتخاب رئیس‌جمهور | رقابت‌های بی‌رمق | گزینه های اصلی ریاست جمهوری | دلیل بن‌بست سیاسی در بیروت

کد خبر 728526
منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار آسیا و اقیانوسیه

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha