«پنجه‌مخملی ها» نوشته «فیونا سان کوئیست»، «ذهن آگاه» اثر « دیوید چالمرز»، «مزدک» نوشته «موریس سیماشکو» و «تاریخ خاص تنهایی» به قلم « احمد آلتان» ۴ کتابی هستند که به تازگی از سوی نشر نو منتشر شده‌اند.

اعتیاد و کتاب

همشهری آنلاین- گروه فرهنگی: نشر نو در تابستان امسال و فصلی که کمتر کتاب منتشر می شود بار دیگر بازار سرد کتاب را گرم کرد و ۴ کتاب جدید از این نشر به ویترین کتابفروشی ها راه یافت. به شکل اجمالی و کوتاه به بررسی سریع این ۴ کتاب می پردازیم.

از «پنجه‌مخملی ها» تا «ذهن آگاه» و «مزدک» و «تاریخ خاص تنهایی»

پنجه‌مخملی ها؛ خواندنی هایی جذاب درباره گربه‌سانان

«پنجه‌مخملی‌ها» یکی از  بهترین کتاب‌های مقدماتی درباره تکامل، بقا، و وضعیت حفاظتی گربه‌سانان وحشی جهان است؛ از آن کتاب‌های کمیابی که می‌توان آن را پیش از خواب برای کودکی خواند و هم یک دانشجو می‌تواند به آن ارجاع بدهد.

از نقاشی‌های دیواری مصر باستان گرفته تا فضای مجازی کنونی، تمام مشاهدات حکایت از این دارند که انسان گربه را تا مقام خدایی برکشیده است. اما گربه خانگی فقط یکی از اعضای خانواده گربه‌سانان است که نزدیک به چهل گونه دارد. این کتاب شما را با تمام اعضای این خانواده آشنا می‌کند؛ از گربه‌های کوچک ۲ کیلوگرمی تا غول‌های ۲۵۰ کیلوگرمی. خواهید دید که گربه‌ها در چهارگوشهٔ جهان، از مناطق برفگیر گرفته تا بیابان‌های داغ، چه راه‌حل‌هایی برای مسائل زندگی یافته‌اند. چقدر با هم متفاوت‌اند و با این ‌حال در زیبایی و شکوه و پنهان‌کاری بسیار به هم شبیه‌اند. و در نهایت اینکه چه خطراتی آنها و زیستگاه‌شان را تهدید می‌کند. ضمناً به برخی از پرسش‌های همیشگی شما نیز پاسخ می‌دهد: چرا شیرهای نر یال دارند؟ آیا ببر سیاه وجود دارد؟ چرا جگوار آدمخوار نداریم؟ چگونه سگ‌ها می‌توانند به حفاظت از گربه‌ها کمک کنند؟ آیا نگهداری گربه در خانه باعث حساسیت می‌شود؟ چرا گربه‌ها نمی‌توانند گیاهخوار شوند؟ آیا گربه‌ها مزه شیرینی را حس می‌کنند؟

ملی سان‌کوئیست استاد بازنشسته گروه بوم‌شناسی و حفاظت حیات‌وحش در دانشگاه فلوریدا و عضو گروه متخصصان گربه‌سانان در اتحادیه جهانی حفاظت طبیعت (IUCN) است. فیونا سان‌کوئیست نیز درباره طبیعت برای خواننده عمومی می‌نویسد. او و همسرش با هم ببر، پلنگ، گربه طلایی آسیایی، و گربه پلنگی را در آسیا، یوز و گربه طلایی افریقایی را در افریقا و جگوار، شیر کوهی، پلنگچه، وشق سرخ، و گربه شیلی را در امریکا و در زیستگاه طبیعی‌شان بررسی کرده‌اند.

نشر نو «پنجه‌مخملی‌ها» نوشته «فیونا سان کوئیست و ملی سان کوئیست» را با ترجمه کاوه فیض‌اللهی در ۳۶۹ صفحه، به بهای ۳۰۰ هزار تومان منتشر کرده است.

از «پنجه‌مخملی ها» تا «ذهن آگاه» و «مزدک» و «تاریخ خاص تنهایی»

ذهن آگاه و جایگزینی نورون‌ها در مغز

آگاهی چیست؟ چگونه فرآیندهای فیزیکی در مغز باعث ایجاد ذهن خودآگاه و احساساتی می شود که عمیقا متفاوت هستند؛ مانند عشق یا نفرت، لذت زیبایی شناختی یا اشتیاق معنوی؟ این پرسش‌ها امروزه یکی از داغ‌ترین موضوعات مورد بحث در میان دانشمندان و فیلسوفان است و در سال‌های اخیر شاهد حجم‌های فوق‌العاده‌ای از شخصیت‌های برجسته‌ای چون «فرانسیس کریک»، «دانیل سی. دنت»، «جرالد ادلمن» و «راجر پنروز» بوده‌ایم.

 اکنون، در کتاب ذهن آگاه، فیلسوف «دیوید جی چالمرز» تحلیل قانع‌کننده‌ای از این بحث داغ ارائه می‌کند، در حالی که نظریه جدیدی از آگاهی را آشکار می‌کند، نظریه‌ای که روند تقلیل‌گرای رایج علم را رد می‌کند و در عین حال بینش‌های تحریک‌آمیزی درباره رابطه بین ذهن و ذهن ارائه می‌کند.

نویسنده با نوشتن به سبکی دقیق و تفکربرانگیز، ما را به سفری گسترده در میان پیامدهای فلسفی آگاهی می برد. چالمرز به طور قانع‌کننده‌ای آشکار می‌کند که چگونه علوم شناختی و عصب‌بیولوژی معاصر در توضیح چگونگی و چرایی رویدادهای ذهنی از رخدادهای فیزیولوژیکی در مغز ناکام مانده‌اند. او پیشنهاد می‌کند که تجربه آگاهانه باید در نوری کاملا جدید درک شود - به‌عنوان موجودی غیرقابل تقلیل (شبیه به ویژگی‌های فیزیکی مانند زمان، جرم و فضا) که در یک سطح بنیادی وجود دارد و نمی‌توان آن را به عنوان مجموع اجزای آن درک کرد  و پس از پیشنهاد برخی احتمالات جالب درباره ساختار و قوانین تجربه آگاهانه، او به تفصیل توضیح می‌دهد که چگونه تفسیر مجدد منحصر به فرد او از ذهن می‌تواند کانون یک علم جدید باشد. چالمرز در سرتاسر کتاب، آزمایش‌های فکری جذابی را ارائه می‌کند که ایده‌های او را به‌طور کامل نشان می‌دهد. برای مثال، در بررسی این مفهوم که آگاهی را می‌توان توسط ماشین‌ها تجربه کرد.

و چالمرز از ما می‌خواهد مغز متفکری را تصور کنیم که در آن نورون‌ها به آرامی با تراشه‌های سیلیکونی جایگزین می‌شوند که دقیقا عملکردهای آن‌ها را تکرار می‌کنند. آیا با جایگزینی نورون‌ها، هوشیاری به تدریج محو می‌شود؟ این کتاب همچنین دارای بحث‌های متفکرانه‌ای است درباره اینکه چگونه نظریه‌های نویسنده ممکن است عملا در موضوعات متنوعی مانند هوش مصنوعی و تفسیر مکانیک کوانتومی اعمال شوند.

نشر نو«ذهن آگاه» اثر «دیوید چالمرز» را با ترجمه سید مصطفی حسینی در ۵۲۶ صفحه، به بهای ۴۰۰ هزار تومان منتشر کرده است.

از «پنجه‌مخملی ها» تا «ذهن آگاه» و «مزدک» و «تاریخ خاص تنهایی»

مزدک در زمانه‌ بحران‌های سیاسی- اجتماعی

مزدک اصلاح گری اجتماعی در زمان پادشاهی سلسله‌ی ساسانی بر ایران بود. او در دوره‌ پادشاهی قباد یکم از شاهان ساسانی فرقه‌ای تحت تاثیر باورهای مذهبی مانی بنیان نهاد و به تبلیغ آن پرداخت. زمانه‌ای که مزدک در آن زندگی می کرد با بحران های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بسیاری عجین شده بود، به همین دلیل قدرت و تسلط شاه ساسانی روی اشراف و روحانیون کم شده بود. مزدک توانست با همراهی و اتحاد قباد، با آزادی دست به تبلیغ آیین خود بزند و گستره‌ی این مذهب را تا عربستان امروزی برساند. پس از پادشاهی قباد به دلیل از دست رفتن حمایت شاه ساسانی از مزدکیان و دلایل دیگر تاریخی که به تفصیل در این کتاب مورد بررسی قرار گرفته‌ است، قتل عام و حذف گسترده‌ی مزدکیان از سوی خسرو یکم آغاز شد. گرچه این نابودی در نهایت منجر به ایجاد جنبش‌های جدید تاریخی شد اما شخصیت و طرز فکر مزدک در طول تاریخ همیشه مرجع مناقشه برای گروه های مختلف بوده است.

این کتاب همچنین یک رمان تاریخی محسوب می‌شود؛ چون واقعیت‌های عمده‌ی تاریخی را با امانت تصویر کرده و شخصیت‌های اصلی رویدادهای آن همه شناخته شده‌اند. اما اهمیت این رمان صرفاً به دلیل تاریخی بودن و انطباق شخصیت‌ها و صحنه‌های آن با واقعیت تاریخی نیست؛ پردازش جزئی‌نگرانه خرده‌شخصیت‌های خیالی، مردم کوچه و بازار و سبک زندگی آنها و تصویرپردازیِ داستانیِ مواردی که هنوز محل بحث‌اند و قطعیت تاریخی نیافته‌اند، به رمان وجهی حماسی بخشیده است. از این موارد می‌توان به چگونگی پایان کار مزدک، هزیمت قباد و بازگشت دوباره او به تخت شاهی، و توصیف شماری از آیین‌ها و رسوم معمول زندگی ایرانیان در آن روزگار اشاره کرد. این که نویسنده در جاهایی از رمان اقوالی را مستقیماً از شاهنامه و ویس و رامین نقل کرده است، جذابیت کتاب را دوچندان می‌کند.

نشر نو کتاب «مزدک» نوشته «موریس سیماشکو» را با ترجمه مهدی سحابی در ۲۸۴ صفحه، به بهای ۱۵۰ هزار تومان منتشر کرده است.

از «پنجه‌مخملی ها» تا «ذهن آگاه» و «مزدک» و «تاریخ خاص تنهایی»

تاریخ خاص تنهایی؛ انسان‌هایی دورمانده از عشق

تاریخ خاص تنهایی رمانی است تأمل‌برانگیز، غافلگیرکننده و «خاص»؛ تاریخِ زندگی انسان‌هایی است عاصی و دورمانده از عشق. خسروبیک که زمانی از اعضای اتحاد و ترقی بود و در برهه‌ای از زندگی کشتن را جایگزین عشق‌ورزی کرد، سرانجام در آخرین روزهای عمر با ترس و حیرت به عشق رو می‌کند، اما دیگر دیر شده است. نِرمین همواره عشق را می‌جوید اما وقتی مردی به خاطرش رنج می‌کشد، او را ترک می‌کند، چون معتقد است هر عشقی تاریخ خاص خود را دارد؛ تاریخی که با جنگ، شکست، رنج، ویرانی و آتش‌بس پیش می‌رود. این تاریخ خاص مانند آنچه مورخان می‌نویسند همواره آکنده است از درد و تباهی؛ تاریخی است که شادی‌ها را نادیده می‌گیرد. از سوی دیگر، مُبرّا شخصیتی است که با وجود تمنای عشق، همیشه احساسات خود را پنهان و سرکوب کرده و با رفتارهای آکنده از بی‌مهری دیگران به دوران کهولت رسیده است و در نهایت، بهایی بس گران می‌پردازد.

احمد خسرو آلتان (متولد ۱۹۵۰) روزنامه‌نگار و نویسنده ترکیه‌ای است. وی که بیش از بیست سال به عنوان روزنامه‌نگار فعالیت کرده ، در تمام مراحل این حرفه، از یک خبرنگار شیفت شب تا سردبیر در روزنامه‌های مختلف، خدمت کرده ‌است. آلتان در آنکارا به دنیا آمده، پدر وی چتین آلتان روزنامه‌نگار و نویسنده مشهور ترکیه بود. برادرش محمت آلتان هم روزنامه‌نگار، نویسنده و استاد دانشگاه سیاست اقتصاد است.

نشر نو «تاریخ خاص تنهایی» نوشته « احمد آلتان» را با ترجمه علیرضا سیف‌الدینی در ۲۰۵ صفحهف به بهای ۱۳۰هزار تومان منتشر کرده است.

کد خبر 774578
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار ادبیات و کتاب

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha