همشهری آنلاین: زمستان آخرین روزهایش را با سخاوت تمام بهاری کرده است. هوا جان می‌دهد که به دل طبیعت بزنید و با اشتهای تمام غذاهای مورد علاقه‌تان را نوش جان کنید. البته غذاهای سالمی مثل سبزی‌جات را. در این بین سبزی‌جاتی هستند که خاص زمستان هستند و توانایی بالایی در پیشگیری و درمان اکثر ناخوشی‌ها دارند.

واقعیت این است که بدون سبزی‌جات سلامتی کامل معنایی ندارد. به خاطر اینکه بدون این مواد غذایی سالم بدن از بسیاری از ریزمغذی‌ها محروم می‌ماند. اگر نمی‌خواهید بدن خودتان و اعضای خانواده‌تان دچار کمبود مواد مغذی شود از انواع سبزی‌جات بهره‌ی لازم را ببرید به خصوص سبزی‌جاتی مانند شلغم، چغندر، بروکلی و غیره که فصلی هستند و امکان دارد چند وقت دیگر گیرتان نیاید. با ما باشید تا با مغذی‌ترین و سالم‌ترین سبزی‌جات آشنایتان کنیم.

بادمجان

شاید شما هم با ما هم عقیده باشید که از بادمجان خوشمزه‌تر همان خودش است. این سبزی بخشی از رژیم غذایی مدیترانه‌ای به حساب می‌آید که متخصصان معتقدند یکی از بهترین رژیم‌های غذایی است. ترکیبات این سبزی خوشمزه باعث شده است که از آن یک ماده‌ی غذایی ضد کم خونی، ملین و ادرارآور بسازد.

بادمجان خدمت زیادی به قلب نازنینتان می‌کند به خاطر اینکه سرشار از فیبر است و می‌تواند کلسترول خون را کاهش دهد. اگر دچار یبوست یا خدای نکرده نقرس، بیماری‌های کبد (هپاتیت) و فشارخون بالا هستید از مصرف بادمجان غافل نشوید. البته یادتان باشد که نباید آن را سرخ کنید.

چغندر

چغندر حاوی خواص آنتی‌اکسیدانی زیادی است. رنگ قرمز آن به دلیل داشتن رنگدانه‌های «بتاسیانین» است که بخشی از آنتوسیانین‌ها محسوب می‌شود. این سبزی غده‌ای باارزش حاوی ترکیب کمتر شناخته‌شده‌ای به نام «روبیدیوم» است که تأثیر زیادی در هضم غذا دارد. چغندر با کم خونی مقابله می‌کند و به عنوان یک ماده‌ی غذایی خون‌ساز معروف است. مصرف این سبزی برای افرادی که دیابت یا سنگ کیسه‌ی صفرا دارند توصیه نمی‌شود.

بروکلی

سولفورافان موجود در بروکلی یکی از ترکیباتی است که فعالیت آنزیم‌های ضد سرطان را افزایش می‌دهد. در واقع این سبزی مفید فعالیت مکانیسم‌های مقابله‌کننده با سلول‌های سرطانی را بالا ببرد. فیبر زیاد موجود در بروکلی با کلسترول بالا مقابله می‌کند.

اگر دنبال ماده‌ی غذایی ملین یا دیورتیک (ادرارآور) هستید بروکلی را دریابید. توجه داشته باشید که مصرف این سبزی با گوجه‌فرنگی و زردچوبه خواص آن را چند برابر می‌کند. مصرف بروکلی برای افرادی که دچار مشکلات تیروئیدی هستند توصیه نمی‌شود. اگر دنبال یک سالاد خوشمزه و ساده با بروکلی هستید می‌توانید پیاز را از سالاد شیرازی حذف کنید و به جای آن بروکلی استفاده کنید.

شلغم

اسم شلغم که می‌آید خیلی‌ها یاد سرماخوردگی می‌افتند. درست است. شلغم برای رفع سینه‌درد و خلط مفید است. این سبزی مفید ادرارآور بوده و آب آن برای دفع سنگ کلیه مفید است. اگر دچار آنژین، برونشیت، سرفه و کلا بیماری‌های معمول زمستانی شده‌اید شلغم را فراموش نکنید. علاوه بر این‌ها شلغم برای رفع عفونت‌های ادراری نیز مفید است. نیازی نیست که شلغم‌های تازه را پوست بگیرید. کافی ست که پوست آن را با برس‌های کوچک و با دقت شستشو داده و میل کنید. توصیه می‌کنیم در آش، سوپ و سالادهایتان از این سبزی پرخاصیت ریخته و نوش جان کنید.

کرفس

کرفس ضداشتهای فوق‌العاده‌ای است. از ریشه گرفته تا برگ های آن فاقد کالری هستند. اگر می‌خواهید روابط زناشویی‌تان را گرم‌تر بکنید کرفس را دریابید. این ماده‌ی غذایی برای دفع سموم بدن نیز موثر می‌باشد چون سرشار از آب می‌باشد.

اسفناج

فرانسوی‌ها به اسفناج «جاروی معده» می‌گویند. چون تصفیه‌کننده‌ی خون است. اسفناج به دلیل دارا بودن میزان زیادی سدیم، پتاسیم، کلسیم، فسفر، منیزیم و آهن با کم خونی مقابله می‌کند. این سبزی پرخاصیت همچنین شما را از گزند پیری زودرس دور می‌کند. توجه داشته باشید که مصرف اسفناج برای افرادی که از سنگ کلیه و التهاب مفاصل و روماتیسم رنج می‌برند توصیه نمی‌شود.

قارچ

زمستان و تابستان ندارد. همیشه در سبد غذایی‌تان قارچ داشته باشید. این ماده‌ی غذایی حاوی میزان قابل‌توجهی مواد معدنی مورد نیاز بدن می‌باشد. قارچ‌ها کم کالری و سرشار از فیبر هستند برای همین به لاغری و خوش‌اندامی‌تان کمک زیادی می‌کنند.

کلم‌ها

یک باوری بین اروپایی‌ها وجود دارد که رومی‌های باستان به خاطر خوردن کلم نزدیک به 10 قرن از طبیب و دوا دور بودند. کلم سبز و کلم قرمز برای سلامتی فوق‌العاده است. ترکیبات موجود در این سبزیجات حاوی آنتی‌اکسیدان‌های قوی می‌باشند که سرطان را از سلول‌های بدن دور می‌کنند. آب کلم برای رفع مشکلات گوارشی مانند زخم معده و روده مفید است.

کدو مسمایی

کدو سرشار از فیبرهای محلول در آب مانند پکتین می‌باشد که به عملکرد روده‌ها کمک می‌کنند. این ماده‌ی غذایی حاوی خواص دیورتیک نیز می‌باشد یعنی ادرارآور است و به بالا رفتن حالت قلیایی بدن کمک می‌کند.

اگر می‌خواهید قلبتان سالم بماند و وزنتان را بهتر کنترل کنید به کدو اعتماد داشته باشید. باید بدانید که این سبزی برای افرادی که از نارسایی کلیوی و همچنین بواسیر رنج می‌برند مفید است. اگر خدای نکرده دستگاه گوارشتان را عمل جراحی کرده‌اید کدو را در برنامه‌ی غذایی بعد از عمل بگنجانید.

موسیر

موسیر خواص دیورتیک دارد و برای مقابله با کلسترول بالا مفید است. موسیر نیز همانند سیر حاوی ترکیبات گوگردی می‌باشد. محققان چینی و هلندی معتقدند که این ماده‌ی غذایی برای کاهش خطر سرطان معده و کولون مفید است.

پیاز

در چین باستان پیاز نماد هوش و ذکاوت بوده است. مصرف پیاز باعث جذب سلنیوم، منگنز، فلور و غیره می‌شود. پیاز ضد انعقاد خون است و از تشکیل لخته‌های خونی پیشگیری می‌کند. برای همین مانع از گرفتگی عروق می‌شود.

تره‌فرنگی

ترکیبات تره‌فرنگی مانع از تشکیل سلول‌های سرطانی در پوست، ریه‌ها و روده‌ها می‌شوند. فرانسوی‌ها تره‌فرنگی را «جاروی روده» می‌نامند چون معتقدند که این سبزی ضدعفونی‌کننده، تصفیه‌کننده‌ی خون بوده و باعث دفع اسید اوریک می‌شود. توجه داشته باشید که این سبزی باعث تعریق بیشتر می‌شود و برای پایین آوردن تب بسیار مفید است.

فلفل دلمه‌ای

فلفل دلمه‌ای سرشار از رنگ‌دانه‌های پرخاصیت مانند کاروتن و غیره می‌باشد. تمام این ترکیبات مقاومت مویرگ‌ها را بالا می‌برند. باید بدانید که فلفل دلمه‌ای قرمز در مقایسه با فلفل دلمه‌ای سبز حاوی ویتامین A و C بیشتری می‌باشد. همه‌ی فلفل دلمه‌ای‌ها خواص ضدعفونی‌کنندگی، ملینی، ادرارآوری و آنتی‌اکسیدانی دارند. این سبزیجات مفید حاوی «لوتئین» می‌باشند که با ضعف حافظه به خصوص در پیری مقابله می‌کند.

گوجه‌فرنگی

گوجه‌فرنگی نگین سبد سبزی‌جات است. این ماده‌ی غذایی حاوی ترکیبات خاصی به نام «لیکوپن ها» می‌باشد که مانع از تشکیل تومورهای مخاطی در دستگاه گوارش، کبد، ریه‌ها، مثانه و پروستات می‌شود. گوجه‌فرنگی برای تمام افرادی که چربی حیوانی، نمک یا پروتئین‌های حیوانی زیادی مصرف می‌کنند توصیه می‌شود.

یادتان باشد که از گوجه‌فرنگی‌های رسیده و خوب استفاده کنید.

منبع: تبیان

منبع: همشهری آنلاین