همشهری آنلاین -یکتا فراهانی: معمولاً نخستین نشانههای پیری زودرس در پوست ما ظاهر میشوند؛ با چین و چروک، لکههای پیری، خشکی یا از دست دادن شادابی پوست. اما عادات صحیح و سالم مانند خواب و خوراک خوب و مراقبت درست از پوست؛ علاوه بر برخورداری از سلامت جسم میتوانند به توقف و جلوگیری از پیری زودرس نیز بیشتر کمک کند.
تأثیر استرسورهای محیطی بر پوست
دکتر لیلا شیر بیگی، دکترای تخصصی طب ایرانی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران در مورد نقش پوست در سلامت میگوید:
«پوست نشان دهنده و منعکس کننده سلامت اعضای داخلی و میزان سن افراد است. از دیدگاه طب کنونی، این عضو مدام تحت تأثیر استرسورهای محیطی، عامل بسیار مهم و تأثیر گذاری مانند تابش مستقیم خورشید، گرما و سرمای زیاد و آلوده کنندههای هوا، استرسورهای روانی و ... . قرار میگیرد.
از طرف دیگر، عوامل داخلی مانند اختلالات هورمونی و تغذیهای مانند سوء تغذیه، پرخوری، مصرف الکل و سیگار و ... باعث تخریب سلولهای پوست میشوند و پروسه پیری پوست اتفاق میافتد.»
عوامل تأثیر گذار بر جوانی پوست
به عقیده این دکترای تخصصی طب ایرانی، از نظر حکمای طب سنتی - ایرانی، افزایش سن انسان موجب تغییرات زیادی در کل اعضای بدن میشود و تمام اندامها از نظر طبع و مزاج دچار سردی و خشکی میشوند.
پوست انسان هم که مانند غشایی تمام بدن را پوشانده است و به دنبال پدیده پیری دچار سردی و خشکی میشود به دنبال این تغییر مزاج ابتدا دچار چین و چروک و سپس شل و افتاده خواهد شد.
روند به تأخیر انداختن پیری پوست
دکتر شیر بیگی میگوید از دیدگاه طب سنتی از چهل سالگی به بعد تغییر مزاج به سمت پیری آغاز میشود که البته با رعایت تدابیر «حفظ الصحه»؛ دستورهای ضروری در حفظ تندرستی و بهداشت که به معنای پیشگیری از ابتلا به بیماریها هم هست میتوان این روند را به تأخیر انداخت.
با توجه به اینکه بعد از خشک شدن پوست، رطوبت دهندههای موضعی به تنهایی قادر به ایجاد رطوبت عمقی در لایههای پوستی نیستند باید به کمک تغذیه صحیح، نوشیدن زیاد مایعات؛ به ویژه آب و کارهای دیگری که به رطوبت دهی عمقی بدن و پوست کمک میکنند به جوانسازی آن کمک کرد.
پیشگیری از پیر شدن پوست
به گفته این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران، استفاده از «نوتری کاسمتیک» ها یعنی مواد مغذی تغذیهای که موجب کلاژنسازی در پوست میشود از جمله روشهای مهم برای پیشگیری از روند پیر شدن پوست به شمار میرود.
غذای زنبور ملکه
یکی از این مواد تغذیهای «ژل رویال» یا همان غذای زنبور ملکه است که درایران توسط شرکتهای دانش بنیان تولید میشود. در حال حاضر، ترکیبات ژل رویال به همراه عصاره دیگر گیاهان دارویی مانند عناب به صورت شربت در داروخانههای کشور موجود است. این ترکیبات حاوی عناب و ژل رویال هستند که ترکیب آنها در کنار هم خاصیت آنتی اکسیدانی و کلاژنسازی زیای دارد.
استراحت و خواب مفید
دکتر شیر بیگی میگوید استراحت و خواب کافی و با کیفیت، عامل مهمی در برخورداری از پوست خوب است. بنابراین میتوان با مالیدن آرام روغن بادام شیرین یا روغن کدو به داخل بینی هر روز عصر تا یک ماه خواب بهتر و عمیقتری را تجربه کرد.
تغذیه
افزایش تعداد دفعات تغذیه و کاهش حجم مواد غذایی در هر وعده غذایی میتوان به شیر عسل، زرده تخم مرغ و بادام اشاره کرد که در کاهش روند پیری پوست و بدن بسیار موثرند.
به گفته این دکترای تخصصی طب ایرانی، تقویت معده و کبد با مواد غذایی مقوی و ایجاد لینت مزاج برای دفع مواد زائد از طریق گوارش و همچنین با استفاده از ماساژ معتدل بدن و روغن مالی آن با روغن بادام شیرین میتوان مانع از پیر شدن پوست شد.
مصرف شربت جلاب (شربت جلاب یا گلاب و زعفران) دو الی سه وعده در هفته نیز باعث شادابی، طراوت و جوانی پوست خواهد شد. البته اگر با مشاوره با پزشک منعی برای مصرف مدت دار زعفران وجود نداشته باشد.
شربتی که باعث سلامت و شادابی پوست میشود
به گفته دکتر شیر بیگی؛ خوردن شربت جلاب میتواند به تقویت فرد وافزایش قوای جسمانی و همچنین برخورداری از سلامت و نیکویی رنگ رخسار او کمک کند. چون گلاب و زعفران موجود دراین شربت برای تقویت پوست بسیار مفیدند.
برای تهیه این شربت، نبات و گلاب را باهم مخلوط میکنیم و اجازه میدهیم تا با جوشیدن روی شعله سرد شود. ضمن آنکه باید بهاندازههای آن هم توجه داشته باشیم. یعنی نسبت نبات به گلاب آن باید یک به سه باشد؛ مثلاً میتوان از یک کیلو نبات، سه کیلو گلاب و نیم مثقال زعفران برای تهیه این شربت استفاده کرد.