همشهری آنلاین – آرش نهاوندی: همواره راهکارهایی برای کاهش اثرات آلودگی هوا بر اندام تنفسی پیشنهاد میشود. در حالی که میتوان با محدود کردن زمان حضور در فضای باز در ساعات اوج آلودگی از قرار گرفتن در معرض آن جلوگیری کرد، همیشه نمیتوان از اثرات نامطلوب آلودگی هوا جلوگیری کرد. به گزارش هندوستان تایمز، هوای سمی میتواند به ریهها، مغز، قلب و سلامت کلی بدن آسیب برساند و اتخاذ تدابیری که میتواند با اثرات مضر آلایندهها و ذرات معلق به جای آسیب به سلامتی مقابله کند، مهم است. آلودگی هوا توسط سازمان بهداشت جهانی به عنوان یکی از بزرگترین خطرات بهداشت محیطی شناخته شده است که مسئول میلیونها مرگ ناشی از سرطان ریه، بیماری قلبی و عفونت های تنفسی است. با انتخابهای غذایی مناسب و رژیم غذایی متعادل با آنتی اکسیدانها، ویتامینها و اسیدهای چرب امگا ۳، میتوان آسیبهای ناشی از آلودگی را تا حدودی معکوس کرد.
دکتر چارو دوا، متخصص تغذیه بالینی، در مصاحبه با هندوستان تایمز گفت: آلودگی هوا میتواند باعث بروز «استرس اکسیداتیو» شود که مشخص شده که استرس اکسیداتیو در ایجاد بیماریهای مرتبط با افزایش سن نقش دارد. شواهد روزافزون نشان می دهد که رژیم غذایی نامناسب، از جمله سوء تغذیه بالینی، ممکن است خطر ابتلا به استرس اکسیداتیو و بیماریهای مزمن را افزایش دهد (استرس اکسیداتیو به دلیل عدم تعادل بین گونههای فعال اکسیژن و آنتیاکسیدانها رخ میدهد که میتواند منجر به آسیب بافتی، التهاب، تشدید شدت بیماری و پاسخهای ایمنی غیرطبیعی شود).
در این مطلب دکتر «چاور دوا» گروههای غذایی که میتوانند بدن را در برابر آلودگی هوا بهتر محافظت کنند به اشتراک گذاشته است.
ویتامین A : شیر، تخم مرغ، هویج، کدو تنبل
برای مقابله با اثرات آلودگی، توصیه می شود از منابع غذایی رتینول (ویتامین A) استفاده شود که عمدتا در منابع حیوانی مانند شیر، جگر، تخم مرغ و غذاهای غنی شده و همچنین میوههای نارنجی و زرد رنگ مانند هویج، انبه و کدو تنبل یافت میشود. با این مواد غذایی حاوی ویتامین A، کاروتنوئیدها را به رژیم غذایی خود وارد کنید (کاروتنوئیدها ترکیبات محلول در چربی هستند. غذاهای غنی از کاروتنوئید هنگامی که وارد جریان خون می شوند، جذب مواد مغذی را در بدن بالا میبرند. کاروتنوئیدها در واقع آنتی اکسیدانهای مفیدی هستند که میتوانند از شما در برابر بیماریها محافظت کنند و سیستم ایمنی بدن را تقویت کنند.).
ویتامین C و E : پرتقال، گواوا، سویا، آجیل
مطالعات مشاهدهای و پیش بالینی نشان داده اند که مصرف کم ویتامین C و ویتامین E با شیوع بالاتر آسم مرتبط است. بنابراین، مهم است که غذاهای غنی از این ویتامینها را در رژیم غذایی خود بگنجانید. مرکبات مانند پرتقال و گواوا منابع عالی ویتامین C هستند، در حالی که روغنهایی مانند روغن سویا و خردل، همراه با سبزیجات برگ سبز و آجیل، ویتامین E و اسیدهای چرب امگا ۳ را تامین می کنند (گواوا میوهای گرمسیری بومی آمریکای مرکزی و جنوبی است. میوه گواوا سرشار از آنتی اکسیدانها، ویتامین C، پتاسیم و فیبر است. مصرف این میوه مغذی فواید زیادی برای سلامتی دارد. نتایج برخی مطالعات نشان داده که مصرف گوآوا ممکن است به کاهش قند خون کمک کند).
ویتامین D : نور خورشید، تخم مرغ، ماهی چرب
ویتامین D نقش کلیدی در متابولیسم (سوخت و ساز) کلسیم و فسفر دارد و حفظ سطح طبیعی ویتامین D با بهبود کنترل آسم در بزرگسالان مبتلا به این عارضه مرتبط است. با این حال، امروزه بسیاری از مردم همچنان سطوح پایین ویتامین D دارند، بنابراین مصرف مکمل برای حفظ سطح ویتامین D در محدوده طبیعی برای کنترل موثر آسم ضروری است.
زردچوبه
کورکومین، یک ماده شیمیایی گیاهی موجود در زردچوبه، دارای خواص ضد التهابی، ضد توموری، ضد قارچی و آنتی اکسیدانی قوی است. گنجاندن کورکومین در رژیم غذایی ممکن است به محافظت در برابر فیبروز ریوی و سرطان کمک کند. با این حال، مهم است که بیش از حد مصرف نکنید. یک قاشق چایخوری زردچوبه کافی است.
فلفل سیاه
مطمئن شوید که زردچوبه خود را همراه با فلفل سیاه مصرف میکنید تا فراهمی زیستی (درصد قابلیت جذب) کورکومین را افزایش دهید، زیرا کورکومین بدون فلفل سیاه به طور موثر توسط بدن جذب نمیشود.
اسیدهای چرب امگا ۳
گنجاندن روغنهای غنی از امگا ۳ در رژیم غذایی شما نه تنها از قلب محافظت میکند بلکه به محافظت از بدن در برابر آلودگی نیز کمک میکند.
در نهایت، ناگفته نماند که رژیم غذایی مدیترانهای یکی از سالم ترین رژیمها است این رژیم غذایی. بر غلات کامل، انواع میوهها و سبزیجات، وعدههای غذایی متعادل و محدود کردن غذاهای فرآوری شده و فوری تاکید دارد. حفظ وزن سالم در مدیریت آسم و کاهش حساسیت شما به مسائل بهداشتی مرتبط با آلودگی هوا بسیار مهم است.
بیشتر بخوانید: