امروزه لاغری و خوش ترکیب شدن طرفداران زیادی پیدا کرده و به اصطلاح مد روز شده و در شبکه‌های اجتماعی هم بسیار به آن پرداخته می‌شود. همین باعث شده همه به دنبال انواع داروها و نوشیدنی‌های مختص لاغری باشند. اما آیا همه چربی سوزها تاثیر یکسانی دارند و مشکلاتی برای سلامت عمومی ایجاد نمی‌کنند؟

همشهری آنلاینآرش نهاوندی: نوشیدنی‌های طبیعی نظیر چای، قهوه و آب کرفس در چربی سوزی مؤثر هستند، اما به باور متخصصان تغذیه تاثیر این نوشیدنی‌ها از ادویه جات کمتر است. اما بهترین چربی سوزها کدام هستند و مهمترین چربی سوز چه خواص درمانی دارد؟

دکتر منصور رضایی، متخصص تغذیه درباره موثرترین چربی سوز بیان کرد: تنها چربی سوز مطمئن در عالم پزشکی، ماده‌ای است به نام ال کارنیتین که بدن در کبد و کلیه می‌سازد. این ماده از پپسید ساخته می‌شود. در واقع آمینو اسید است. عدم تولید ال کارنتین در بدن بیماران دیالیزی و کلیوی حاد که کلیه‌ها و کبد آن‌ها ال این ماده مکمل را نمی‌سازد باعث تجمع چربی‌های اضافی در مناطقی از شکم و باسن و ران می‌شود و ظاهر فرد را از ریخت می‌اندازد. به همین دلیل است که خیلی است که خیلی از ورزشکارها و خیلی از افرادی که به دنبال کاهش وزن هستند. از مکمل ال کارنیتین که در داروخانه‌ها موجود است استفاده می‌کنند. آیا این مکمل برای همه سودمند است؟ خیر، این مکمل برای بیمار دیالیزی و کبدی یا آن دسته از افرادی که بدنشان توانایی ساخت ال کارنیتین را ندارد، مفید به فایده است. مصرف این مکمل می‌‍‌تواند چربی‌های اضافی را کاهش دهد.

او درباره نحوه عملکرد ال کارنیتین گفت: این ماده یک پپسید داخلی است که در کبد و کلیه‌ها تولید می‌شود و چربی‌های بلند زنجیر را به میتوکندری یا موتورخانه بدن و محل سوخت و ساز سلول‌ها منتقل می‌کند. از طریق این انتقال سوخت و ساز چربی‌ها تسهیل می‌شود. یک سری داروهایی هستند مانند اورلی استات، ونوستات و زنیکا که همه آن‌ها بک کاربرد دارند و مانع از جذب چربی‌های خوراکی در یک وعده غذایی می‌شوند یا به اصطلاح آنزیم لیپاز را مهار می‌کنند. در پی خوردن این داروها یک سوم از چربی‌ها یک وعده غذایی وارد مدفوع شده و از بدن دفع می‌شوند این روند مانع ذخیره شدن چربی‌ها می‌شود. اما این قرص‌ها چربی سوز نیستند. با این حال عوارض زیادی دارند که از جمله عوارض آن بی اختیاری مدفوع است به همین دلیل خیلی از مردم ار ادامه خوردن این قرص‌ها امتناع می‌کنند.

این متخصص تغذیه درباره نوشیدنی‌های چربی سوز عنوان کرد: ما نوشیدنی‌های چربی سوز به آن شکل نداریم، یکی از چیزهایی که داریم ادویه‌جات هستند. زردچوبه، فلفل، زنجبیل و دارچین که طبع آن‌ها گرم است. این ادویه جات سوخت و ساز و متابولیسم را بالا می‌برند و انرژی غذایی را در آن وعده به حرارت تبدیل می‌کند. زمانی که فلفل زیاد می‌خورید خیس عرق می‌شوید برای همین اهالی جنوب ایران، بندرعباسی‌ها، اهوازی‌ها و سیستان و بلوچستانی‌ها، پاکستانی‌ها، هندی‌ها و بنگلادشی‌ها همیشه غذاهای پر ادویه می‌خورند که این انرژی غذا تبدیل به حرارت شده و از بدن خارج شود، زمانی که حرارت به صورت عرق از بدن خارج می‌شود، داخل بدن خنک می‌شود.

رضایی درباره تاثیر برخی از نوشیدنی‌ها و خوراکی‌ها در لاغری توضیح داد: چای، قهوه و شکلات، اندکی متابولیسم را بالا می‌برند و اشتها را کاهش می‌دهند. البته به شرطی که این مایعات شیرین نباشند و تاثیرشان هم اندک است. منظور قهوه یا شکلات شیرین هم نیست. چای، قهوه و شکلات در زمره مواد دارای تری متیل گزانتین‌ها (نام شیمیایی کافئین) هستند. زمانی که چای می‌خورید بدن عرق می‌کند که این نشان‌دهنده این است که سوخت و ساز بدن بالا رفته است. در واقع باعث کاهش ذخیره چربی و از بین رفتن میزان اندکی از آن می‌شود.

بیشتر بخوانید:

منبع: همشهری آنلاین