تاریخ انتشار: ۶ خرداد ۱۴۰۳ - ۰۹:۵۳

اگر فکرمی‌کنید آش نمی‌تواند یک غذای رژیمی باشد، سخت در اشتباهید! به گفته کارشناسان تغدیه آش یکی از غذاهای سنتی و پرطرفدار ایرانی است که نه تنها تنوع گسترده‌ای دارد، بلکه به دلیل داشتن مواد مغذی و مفید جزو غذاهای پرخاصیت و سالم نیز شناخته می‌شود.

همشهری سعیده مرادی: اغلب افرادی که به دلایل مختلف رژیم خاصی را دنبال می‌کنند، می‌توانند بعضی از انواع آش‌ها را در لیست وعده‌های غذایی خود قرار دهند و خیالشان از سالم و مفید بودن وعده غذایی خود راحت باشد. اگر به دنبال آش‌های رژیمی هستید، با فاطمه باقری، مدرس و کارشناس آشپزی که دستور پخت چند مدل آش رژیمی را توضیح داده همراه شوید.

آش اسفناج و آویشن

تعداد نفرات: ۶ نفر

زمان پخت: ۳ ساعت

مواد لازم:

اسفناج:۵۰۰ گرم

لوبیا چیتی: ۵۰ گرم

برنج:۵۰گرم

عدس:۱۰۰گرم

ماش:۵۰ گرم

پیاز درشت:۲ عدد

سیر:۳ حبه

کشک:یک قاشق غذا خوری

آویشن: یک قاشق چایخوری

زردچوبه: یک قاشق چایخوری

نمک و فلفل: به میزان لازم

روش تهیه:

۱: لوبیا را از شب قبل یا ۸ ساعت قبل خیسانده اید، ا در قابلمه مناسب بریزید و روی شعله قرار دهید تا خوب پخته و نرم شود.

۲: پیازخرد شده را با مقداری روغن سرخ کنید. بعد نیمی از سیر را که ریز خرد کرده‌اید به همراه ادویه‌ها داخل تابه ریخته و تفت دهید.

۳. پیاز و سیر را به لوبیای پخته شده اضافه کنید. در ادامه هم عدس، ماش و برنج شسته شده را داخل قابلمه بریزید تا به خوبی بپزند و برنج له شود.

۴. در این مرحله اسفناج را به آش اضافه کرده و کمی شعله را بیشتر کنید تا حدود ۲۰ دقیقه بجوشد و لعاب بدهد و سبک شود. حرارت را کم کرده و در ظرف را ببندید.

۵: در نیم ساعت پایانی مقداری نعنا داغ و یک قاشق کشک را به آش افزوده و صبر کنید تا جا بیفتد.

نکته:هضم سریع غذا، رفع یبوست و کارکرد صحیح و درست سیستم گوارش از خواص آویشن است. اسفناج هم علاوه بر ویتامین، کم کالری بوده و مناسب غذاهای رژیمی است.

آش حبوبات با سبوس برنج

تعداد نفرات: ۶ نفر

زمان پخت: ۴ ساعت

مواد لازم:

نخود، جو، لوبیا قرمز، لوبیا چیتی:هرکدام ۵۰ گرم

سبوس برنج:نصف قاشق

پودر پیاز:یک قاشق غذاخوری

پودر سیر: نصف قاشق غذاخوری

نمک و فلفل سیاه: به میزان لازم

نعنا خشک: ۴ قاشق غذاخوری

سبزی آش:۲۰۰ گرم

روغن: به میزان لازم

روش تهیه:

۱. قابلمه مناسبی را روی حرارت بگذارید، ادویه‌ها را به جز نمک به همراه نعنا خشک ۳۰ ثانیه در روغن تفت دهید.

۲. حبوبات از قبل خیس شده را همراه با آب داخل قابلمه بریزید.

۳. بعد از ریختن حبوبات در قابلمه، شعله را زیاد کنید تا آب جوش بیاید، سپس شعله را کم کنید و در قابلمه را بگذارید تا مواد به مدت ۲ و نیم ساعت بپزند.

۴: وقتی حبوبات به خوبی پخته شدند، سبزی آش و سبوس برنج را به آش اضافه کنید و اجازه دهید تا با شعله ملایم جا بیفتد.

نکته: سبوس برنج با آنتی اکسیدان‌های فراوان خود متابولیسم چربی‌ها را افزایش می‌دهد و به کاهش وزن سریع و لاغری کمک می‌کند.

آش جو دوسر

تعداد نفرات: ۵ نفر

زمان پخت: ۴ ساعت

مواد لازم:

جو دوسر: ۱۵۰ گرم

لوبیا چیتی، نخود و عدس: هر کدام ۵۰ گرم

سبزی آش:نیم کیلو

آرد: ۲تا ۳ قاشق غذاخوری

پیاز: ۲عدد بزرگ

سیر و نعنا خشک: به میزان لازم

نمک، فلفل و زردچوبه:به میزان لازم

روش تهیه:

۱: حبوبات و جوی دو سر را از شب قبل جداگانه خیس کنید تا نفخ آن گرفته شود.

۲: جوی دوسر و حبوبات پخته را با سبزی آش، نمک، فلفل و آب در یک قابلمه بزرگ بریزید تا خوب پخته شده و به اصطلاح جا بیفتند.

۳: ۲ یا ۳ قاشق غذاخوری آرد یا پودر جوانه گندم را با کمی آب سرد مخلوط کنید و به آش اضافه کنید تا لعاب دار شود.

۴: نیم ساعت آخر، پیاز را خرد کرده و در تابه سرخ کنید. سپس سیر رنده شده، زردچوبه ونعنا خشک را به ترتیب داخل تابه بریزید و تفت دهید و در نهایت به آش اضافه کنید.

نکته: جو دوسر با وجود فیبر بتاگلوکان، پروتئین و چربی‌های سالم نقش مهمی در کاهش کلسترول، تنظیم قند خون، تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش وزن دارد.

آش نخود با پودر زیره

تعداد نفرات: ۴ نفر

زمان پخت: ۳ ساعت

مواد لازم:

سبزی آش: نیم کیلو

نخود:۲۰۰ گرم

آب: به میزان لازم

گندم: ۳۰۰ گرم

پیاز خرد شده:یک عدد بزرگ

سیر ریز خرد شده: ۲ یا ۳حبه

پودر زیره : یک قاشق چایخوری

نمک، فلفل سیاه و سماق: به میزان لازم

روغن زیتون: به میزان لازم

روش تهیه:

۱: نخودها را حداقل ۸ ساعت در مقداری آب خیس کنید تا نفخ آن گرفته شود.

۲: سبزی آش، نخود، گندم، سیر ریز خرد شده، پودر زیره، نمک و فلفل را در قابلمه بریزید وهمراه با آب به مدت ۲ تا ۳ ساعت روی حرارت بسیار کم قرار دهید تا نخودها آرام آرام بپزند و نرم شوند و گندم‌ها لعاب بیندازند. هر نیم ساعت میزان آب آش را چک کنید و اگر لازم بود مقداری آب به آن اضافه کنید.

۳: پیاز را درشت خرد و سرخ و نیم ساعت آخر به آش اضافه کنید.

۴: در انتها شعله آش را خاموش کرده و سماق و روغن زیتون را روی آش بریزید.

نکته: سماق باعث تجزیه چربی‌های و سوزاندن کالری‌ه شده و در عین حال به هضم سریع غذاها کمک می‌کنند. زیره هم سرشار از آنتی اکسیدان است.

منبع: روزنامه همشهری