در این دوره از مسابقات که به میزبانی آفریقای جنوبی برگزار شد 32 تیم منتخب جهان حضور داشتند و در 8 گروه 4 تیمی مسابقات خود را انجام دادند.
مسابقات در 10 استادیوم منتخب فیفا که در 9 شهر کشور آفریقای جنوبی قرار داشتند طبق جدول زمان بندی برگزار شد.
در جام جهانی 2010 که به مدت یک ماه به طول انجامید، مجموعا 64 مسابقه برگزار شد، 145 گل در وقت قانونی و 9 گل در ضربات پنالتی به ثمر رسید و در نهایت اسپانیا جام قهرمانی را به خانه برد.
در ادامه مطلب، نتایج 64 مسابقه به همراه گزارشی کوتاه از جام جهانی ارائه شده است.
نتایج مسابقات گروه (آ):
آفریقای جنوبی 1 - 1 مکزیک، اروگوئه 0 - 0 فرانسه، آفریقای جنوبی 0 - 3 اروگوئه، فرانسه 0 - 2 مکزیک، مکزیک 0 - 1 اروگوئه، فرانسه 1 - 2 آفریقای جنوبی
در پایان بازیهای مرحله اول، از گروه (آ) تیمهای اروگوئه با 7 امتیاز، مکزیک با 4 امتیاز، آفریقای جنوبی با 4 امتیاز و فرانسه با یک امتیاز به ترتیب تیمهای اول تا چهارم این گروه بودند.
از این گروه اروگوئه به عنوان تیم اول و مکزیک که با تفاضل گل از آفریقای جنوبی پیش افتاده بود به عنوان تیم دوم به مرحله یک هشتم راه یافتند.
میزبان مسابقات (آفریقای جنوبی) و نایب قهرمان دوره قبل (فرانسه) که بسیار چهره ضعیفی از خود نشان داده بود از دور مسابقات خارج شدند.
نتایج مسابقات گروه (بی):
کره جنوبی 2 - 0 یونان، آرژانتین 1 - 0 نیجریه، آرژانتین 4 - 1 کرهجنوبی، یونان 2 - 1 نیجریه، نیجریه 2 - 2 کره جنوبی، یونان 0 - 2 آرژانتین
در پایان بازیهای مرحله اول، از گروه (بی) نیز تیمهای آرژانتین با 9 امتیاز، کره جنوبی با 4 امتیاز، یونان با 3 امتیاز و نیجریه با یک امتیاز به ترتیب تیمهای اول تا چهارم این بودند.
از این گروه آرژانتین با اقتدار کامل به عنوان تیم اول و کره جنوبی به عنوان تیم دوم به مرحله یک هشتم راه یافتند.
نتایج مسابقات گروه (سی):
انگلیس 1 - 1 آمریکا، الجزایر 0 - 1 اسلوونی، اسلوونی 2 - 2 آمریکا، انگلیس 0 - 0 الجزایر، اسلوونی 0 - 1 انگلیس، آمریکا 1 - 0 الجزایر
از گروه (سی) تیمهای آمریکا و انگلستان هر دو با 5 امتیاز و با تفاضل گل برابر (1+) به مرحله بعد صعود کردند اما از آنجا که آمریکاییها تعداد گلهای زده بیشتری داشتند به عنوان صدرنشین شناخته شدند.
تیمهای اسلوونی (4 امتیاز) و الجزایر (یک امتیاز) در رده سوم و چهارم قرار گرفتند و از دور مسابقات خارج شدند.
نتایج مسابقات گروه (دی):
صربستان 0 - 1 غنا، آلمان 4 - 0 استرالیا، آلمان 0 - 1 صربستان، غنا 1 - 1 استرالیا، غنا 0 - 1 آلمان، استرالیا 2 - 1 صربستان
از گروه (دی) تیمهای آلمان (6 امتیاز) و غنا (4 امتیاز و تفاضل گل بهتر نسبت به استرالیا) به عنوان تیمهای اول و دوم شناخته شدند.
تیم استرالیا نیز با 4 امتیاز و صربستان با 3 امتیاز به ترتیب سوم و چهارم شدند و از ادامه مسابقات بازماندند.
نتایج مسابقات گروه (ای):
هلند 2 - 0 دانمارک، ژاپن 1 - 0 کامرون، هلند 1 - 0 ژاپن، کامرون 1- 2 دانمارک، دانمارک 1 - 3 ژاپن، کامرون 1 - 2 هلند
در گروه (ای) تیم هلند با 3 برد و 9 امتیاز اول و ژاپن با 6 امتیاز دوم شدند و به مرحله بعد راهیافتند.
تیم دانمارک با 3 امتیاز و کامرون بدون کسب امتیاز سوم و چهارم شدند و راهی کشور خود شدند.
نتایج مسابقات گروه (اف):
ایتالیا 1 - 1 پاراگوئه، نیوزلند 1 - 1 اسلواکی، اسلواکی 0 - 2 پاراگوئه، ایتالیا 1 - 1 نیوزلند، اسلواکی 3 - 2 ایتالیا، پاراگوئه 0 - 0 نیوزلند
از گروه (اف) تیم پاراگوئه با 5 امتیاز اول شد و اسلواکی نیز با شکست ایتالیا در بازی آخر با 4 امتیاز دوم و راهی مرحله بعد شد.
تیم نیوزلند با کسب 3 مساوی و 3 امتیاز سوم شد و ایتالیا؛ مدافع عنوان قهرمانی که در این دوره بسیار ضعیف ظاهر شده بود، با 2 مساوی و یک باخت و کسب 2 امتیاز چهارم شد و از دور مسابقات حذف شد.
نتایج مسابقات گروه (جی):
ساحل عاج 0 - 0 پرتغال، برزیل 2 - 1 کره شمالی، برزیل 3 - 1 ساحل عاج، پرتغال 7 - 0 کره شمالی، پرتغال 0 - 0 برزیل، کره شمالی 0 - 3 ساحل عاج
در گروه (جی) برزیل با 2 برد و 1 مساوی مجموعا با 7 امتیاز اول و تیم پرتغال با 5 امتیاز دوم و راهی مرحله بعد شدند.
تیم ساحل عاج با 4 امتیاز سوم و کره شمالی با 3 باخت و 12 گل خورده به عنوان ضعیفترین تیم این گروه چهارم و حذف شد.
نتایج مسابقات گروه (اچ):
هندوراس 0 - 1 شیلی، اسپانیا 0 - 1 سوئیس، شیلی 1 - 0 سوئیس، اسپانیا 2 - 0 هندوراس، شیلی 1 - 2 اسپانیا، سوئیس 0 - 0 هندوراس
در گروه (اچ) تیمهای اسپانیا و شیلی با 6 امتیاز (تفاضل گل بهتر اسپانیا نسبت به شیلی) اول و دوم شدند و به مرحله بعد راهیافتند و تیم سوئیس با 4 امتیاز سوم و هندوراس با یک امتیاز چهارم شدند.
در مجموع مرحله گروهی، 48 مسابقه برگزار شد و مجموعا 101 گل به ثمر رسید و تیمهای اول و دوم 8 گروه به مرحله یک هشتم نهایی راهیافتند.
از جمله اتفاقات مهم این مرحله حذف زود هنگام تیمهای ایتالیا، مدافع عنوان قهرمانی و فرانسه، مدعی قهرمانی بود که بازتابهای گستردهای در محافل ورزشی و خبری داشت.
در مرحله یک هشتم، مسابقات به شکل حذفی برگزار شد و در صورت مساوی در وقت قانونی و اضافه، با زدن ضربات پنالتی تیم صعود کننده مشخص شد.
مرحله یک هشتم نهایی:
اروگوئه 2 - 1 کره جنوبی، آمریکا 1 - 2 غنا، آلمان 4 - 1 انگلستان، آرژانتین 3 - 1 مکزیک، هلند 2 - 1 اسلواکی، برزیل 3 - 0 شیلی، پاراگوئه 0 - 0 ژاپن (ضربات پنالتی پاراگوئه 5 – ژاپن 3)، اسپانیا 1 - 0 پرتغال
در مرحله یک هشتم نهایی 8 مسابقه برگزار شد و 22 گل در وقت قانونی و اضافه به ثمر رسید و تکلیف 7 تیم صعود کننده مشخص شد و تکلیف تیم هشتم در ضربات پنالتی مشخص شد که در پی آن 8 گل از خط دروازهها گذشت.
از جمله اتفاقات جالب توجه این مرحله شکست تحقیر آمیز تیم انگلیس در مقابل آلمان با نتیجه 4 بر یک بود که بازتابهای گشتردهای داشت.
این دو تیم که سابقه دیرینهای از هم در میادین فوتبال دارند قبل از مسابقه به حاشیهسازی علیه هم پرداختند که این موضوع باعث شد حساسیت این بازی بیش از پیش بالا برود، به طوری که توجه تمامی اهالی فوتبال را به خود جلب کرد.
تیم انگلیس در جریان بازی در حالی که 2 بر یک از آلمان عقب بود یک گل به ثمر رساند که با تشخیص اشتباه کمک داور مواجه و مردود اعلام شد و باعث جنجال آفرینی از سوی مربی تیم انگلیس شد و در ادامه مسابقه این تیم آلمان بود که 2 گل دیگر وارد دروازه انگلیس کرد.
همچنین در این مرحله آرژانتین یک گل مردود (آفساید) به مکزیک زد که داور این گل را پذیرفت و باعث شد اعتراضات به نحوه داوری بالا بگیرد. فیفا در مقابل این 2 اشتباه بزرگ داوری فقط سکوت اختیار کرد.
حذف پرتغال توسط تیم اسپانیا نیز از جمله بازیهای خبرساز مرحله یک هشتم محسوب میشود.
در پایان مرحله یک هشتم نهایی تیمهای آلمان، آرژانتین، غنا، اروگوئه، برزیل، هلند، پاراگوئه و اسپانیا با غلبه بر حریفان به مرحله یک چهارم صعود کردند و حریف خود در مرحله یک چهارم را شناختند.
حضور 4 تیم از آمریکای جنوبی در بین 8 تیم برتر جهان نشان از قدرت برتر این قاره نسبت به دیگر کشورها است.
مرحله یک چهارم نهایی:
برزیل 1 - 2 هلند، غنا 1 - 1 اروگوئه (ضربات پنالتی اروگوئه 4 - غنا 2)، آلمان 4 - 0 آرژانتین، پاراگوئه 0 - 1 اسپانیا
در مرحله یک چهارم نهایی در 4 مسابقه 10 گل در وقت قانونی به ثمر رسید و 6 گل هم در ضربات پنالتی زده شد.
در این مرحله نتایج به گونهای رقم خورد که تقریبا برای اکثر کارشناسان و فوتبال دوستان غیر قابل پیشبینی بود.
پیروزی اروگوئه مقابل غنا قابل درک و پیشبینی بود اما باخت برزیل در مقابل هلند اینگونه نبود. برزیل در حالی که نیمه نخست مسابقه را با نتیجه 1 بر صفر جلو بود در پایان با نتیجه 2 بر یک به هلند باخت و از دور مسابقات کنار رفت.
در بازیهای طرف مقابل نیز پیروزی اسپانیا در مقابل پاراگوئه حتمی به نظر میرسید اما کمتر کارشناسی باخت تحقیرآمیز آرژانتین در مقابل آلمان را پیشبینی میکرد.
آلمانها با ارائه یک بازی کاملا منطقی کنترل توپ و میدان را تقریبا در تمامی لحظات در اختیار داشتند و به ستارههای پرشمار تیم مقابل اجازه هنرنمایی ندادند و با زدن 4 گل آرژانتین و مارادونا را به شکلی تحقیرآمیز راهی خانه کردند.
در این مرحله از 4 تیم صعود کننده آمریکای جنوبی فقط تیم اروگوئه توانست جواز ورود به مرحله نیمه نهایی را کسب کند.
مرحله نیمه نهایی:
هلند 3 - 2 اروگوئه، آلمان 0 - 1 اسپانیا
آمریکای جنوبی که در مرحله نیمه نهایی 4 تیم داشت، با حذف برزیل، آرژانتین و پاراگوئه کفه ترازو را به نفع اروپا از دست داد و تنها اروگوئه در جمع 4 تیم برتر حضور داشت.
در مرحله نیمه نهایی هلند با شایستگی اروگوئه را شکست داد و بعد از 32 سال قدم به میدان مسابقه فینال جام جهانی 2010 گذاشت.
در مسابقه بعدی اسپانیا برد یک بر صفر مقابل آلمان در فینال جام ملتهای اروپا در سال 2008 را تکرار کرد و برای اولین بار در تاریخ جام جهانی به فینال رسید.
رده بندی:
آلمان 3 - 2 اروگوئه
در بازی ردهبندی در حالی که چند بازیکن و سرمربی تیم آلمان به بیماری آنفلوآنزا دچار شده بودند، آلمان ها توانستند اروگوئه که تنها نماینده آمریکای جنوبی در بین 4 تیم اول جام بودند را با نتیجه 3 بر 2 شکست دهند.
اروگوئه که بعد از 60 سال به جمع 4 تیم نهایی جام رسیده بود خیلی تلاش کرد که نتیجه بهتری بگیرد اما در رتبه چهارم قرار گرفت و آلمان مقام دوره قبل (جام جهانی 2006) یعنی سومی جهان را کسب کرد.
فینال:
هلند 0 - 1 اسپانیا
دیدار فینال در زمان از پیش تعیین شده برگزار شد. دیداری نفسگیر و سنگین بین 2 تیمی که تشنه قهرمانی جهان بودند.
اسپانیا در یک سو با ستارههای خود و افتخار قهرمانی اروپا قرار داشت. در سوی دیگر زمین هلند قرار داشت که نمیخواست باز به مقام نایب قهرمانی برسد.
مسابقه بسیار دیدنی بین دو تیم از قاره اروپا. مسابقهای که رکورد بیشترین خطا و کارت زرد را در پی داشت.
دیداری که در زمان 90 دقیقه نتیجهای جز تساوی صفر بر صفر در پی نداشت. هرچقدر وقت اضافه بازی رو به پایان میرفت هیجان بیشتر میشد.
اما سرانجام این تیم اسپانیا بود که با تک گل ستاره خود، اینیستا نتیجه را به سود خود رقم زد و به عنوان قهرمان نوزدهمین دوره جام جهانی شناخته شد و جام را به خانه برد.