حجاج ایرانی از تاخیر طولانیمدت در پروازهای خود بهشدت گلهمند هستند و همچنین نسبت به اینکه فرد مسئولی پاسخگوی آنها در فرودگاه جده نیست و آنها نمیدانند پروازشان چند ساعت تاخیر دارد بهشدت انتقاد دارند.شیرانی، مسئول ستاد جده سازمان حج و زیارت که از پاسخگویی به پرسش همشهری در اینباره خودداری کرد در پاسخ به اینکه چرا تاخیر پرواز به حجاج ایرانی اطلاعرسانی نمیشود؟ گفت: وظیفهای در این زمینه نداریم و اگر حجاج به ما مراجعه کنند و از ما درباره مدت تأخیر بپرسند، فقط به آنها میگویی م که پرواز تاخیر دارد.
البته از زمان حضور خبرنگار همشهری (از ساعت 10 صبح روز 3 آذر ماه تا ساعت حدود 5 صبح 4 آذر) هیچ فرد مسئولی چه از سازمان حج و چه از مسئولان هواپیمایی سعودی در فرودگاه توضیحی به حجاج و اینکه پرواز چه زمانی انجام میشود ارائه نکرده است.ا
ین همه در حالی است که خانواده حجاج ساعت10 صبح از تهران تلفنی به نقل از اطلاعات پرواز فرودگاه مهرآباد به حجاج اطلاع دادند که پرواز 5356 دستکم 3 ساعت تاخیر دارد و این اعلام تاخیر از مهرآباد بهمراتب بهتر و دقیقتر از جده است.
کمکاری هواپیمایی سعودی
60 درصد کار انتقال حجاج ایرانی بر عهده هواپیمایی سعودی است و معلوم نیست در قراردادی که با هواپیمایی سعودی برای انتقال حجاج ایرانی منعقد شده آیا جریمهای برای تاخیرهای 14 تا24 ساعته لحاظ شده یا خیر؟
تناقض در اظهارات سازمان حج
البته رئیس سازمان حج و زیارت هفته گذشته در واکنش به اعتراض حجاج ایرانی به تاخیر پروازها اعلام کرد: «همکاران ما در ستاد جده موظف شدهاند به مدیران کاروانهایی که پروازشان تاخیر دارد اعلام کنند تا کاروان حجاج را از مکه خارج نکنند.»
شیرانی، مسئول ستاد جده اما در این باره گفت: چنین چیزی به ما ابلاغ نشده و ما موظف به اعلام تاخیر به مدیران کاروانها نیستیم.
پیگیری بینتیجه و نظارت لحظه به لحظه
رئیس سازمان حج و زیارت هفته گذشته در مکه گفت: «مذاکراتی انجام شده و بهزودی تاخیر پروازها بهشدت کاهش خواهد یافت». ظاهرا پیگیریها نتیجه معکوس داشته و تاخیرها بیشتر شده است.
لیالی در عین حال تاکید کرده بود که «سازمان حج و زیارت هیچ نقشی در این تاخیرها ندارد، وقتی حجاج وارد فرودگاه میشوند دیگر ما اختیاری نداریم و شرکتهای هواپیمایی مسئولیت جابهجایی و انتقال سریع حجاج را برعهده دارند؛ هر چند ما لحظه به لحظه بر عملکرد شرکتهای هواپیمایی نظارت داریم.»
البته رئیس سازمان حج و زیارت در توجیه کاری که «هیچ نقشی در آن ندارد» گفت: این تاخیرها تنها برای حجاج ایرانی نیست و در وهله اول یک مشکل عمومی برای حجاج همه کشورهاست. ظاهرا نظارت سازمان حج و زیارت مشکل تاخیر حجاج را حل نکرده و تاخیرها هر روز بیشتر میشود.
تأخیر کمتر ایرانایر
تاخیر پروازهای ایرانایر بهمراتب کمتر از شرکت سعودی است. پرواز ساعت 12:50سهشنبه 3 آذرماه با حدود 4 ساعت تاخیر انجام شد. شریفی، مسئول کانتین ایرانایر در فرودگاه جده درباره تاخیرها به همشهری گفت: هواپیمای ایرانی ساعت 11 در فرودگاه جده به زمین نشسته و متأسفانه دیر رسیدن بار حجاج موجب تاخیر در پرواز هواپیماهای ایرانایر شده است.
وی افزود: اگر بار حجاج طبق برنامهریزی 10ساعت زودتر برسد ما تاخیر چندانی نخواهیم داشت.
آنچه مشخص است اینکه هواپیمایی سعودی قرارداد میبندد اما امکانات کافی برای انتقال حجاج ندارد و نبود نظارت و پیگیری مسئولانی که صرفا پای قراردادها را امضا و نظارت و اجرای قرارداد را فراموش میکنند موجب سرگردانی و بلاتکلیفی حجاج ایرانی شده و البته ناهماهنگی سازمانهای ذیربط نیز بر مشکلات افزوده و باز هم وعده کاهش تاخیر پروازها اعلام میشود.