مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی ایران در این گفتوگوی تلویزیونی اظهار داشت جمهوری اسلامی ایران با نگاهی مثبت وارد این گفتوگوها میشود و ظرفیتهای غیرقابل انکار جمهوری اسلامی ایران فرصتی خوب برای همکاری در سطح جامعه جهانی است.
جلیلی درگفت و گو با شبکه ان بی سی ضمن تشریح مواضع ایران در آستانه گفت و گو های استانبول با اشاره به پرسشهای افکار عمومی در غرب و آمریکا در مورد رویکرد این کشورها در برابر ایران گفت: امروز این یک سؤال بزرگ برای مردم آمریکاست که نتیجه 30سال تقابل با دمکراسی در ایران برای آنها چه بوده است؟ ما فکر میکنیم در 30سال گذشته آمریکا رویکرد تقابل با ملت ایران را دنبال کرده که برای خود مردم آمریکا هزینه داشته است. مردم آمریکا امروز حتما میپرسند که چه فایدهای از مقابله با یک ملت و یک دمکراسی نصیبشان شده است؟ در ایران یک دیکتاتوری 30سال پیش سرنگون شد؛ دیکتاتوری که با کودتای نظامی دولت آمریکا روی کار آمده بود. دولتهای ایالات متحده با دمکراسی چه مشکلی دارند که از زمانی که دیکتاتور سرنگون شد و جمهوری و دمکراسی در ایران حاکم شد، رو به تقابل با ملت ایران آوردند؟ 30سال تقابل با ملت ایران چه نتیجهای برای مردم آمریکا دربر داشته است؟
خبرنگار NBC با اشاره به ادعای اوباما مبنی بر آمادگی برای تعامل با ایران نظر جلیلی را در این خصوص جویا شد. جلیلی گفت: آقای اوباما با شعار تغییر روی کار آمد و بهنظر میرسد مردم آمریکا هم با انتظاری که از تغییر داشتند به او رأی دادند. امروز در بسیاری از نقاط جهان بسیاری از نظرسنجیها نشان میدهد که انتظار مردم آمریکا و مردم دنیا درباره این تغییر برآورده نشده و تغییری حادث نشده است. مردم دنیا دیدند که همان سیاستهای اشتباه گذشته کماکان ادامه دارد و همان هزینههایی که قبلا بوده دوباره دارد به مردم آمریکا و خارج از آمریکا تحمیل میشود.
جلیلی افزود: ما فکر میکنیم که لازم است مردم آمریکا فرصت یابند از زاویهای دیگر هم پدیدهها را تحلیل کنند. اشتباه محاسباتی جدیای که دولتهای ایالات متحده آمریکا داشتهاند، باعث شده هزینههای زیادی به مردم آمریکا تحمیل شود. امروز مردم ایالات متحده آمریکا باید انتخاب کنند که آیا منافع و مصالح خودشان را بیشتر میخواهند یا مصالحی که در خارج از آمریکا برای آنها تعیین میشود؟ بسیاری از سیاستهایی که آمریکا حداقل در منطقه ما دنبال میکرده، غلط بوده است. ما 10سال پیش گفتیم که آنچه آمریکا در صحنه افغانستان دنبال میکند اشتباه است.
شما میدانید آمریکا هزاران میلیارد دلار هزینه کرد، هزاران انسان بیگناه در افغانستان کشته شدند، سربازان آمریکایی کشته شدند و امروز بعد از 10سال خود آمریکاییها به مسیر غلط و اشتباهی که پیمودهاند اعتراف میکنند. همین مسئله در عراق اتفاق افتاد؛ هزاران انسان بیگناه بلکه دهها و صدها هزار انسان بیگناه کشته و مجروح شدند و میلیاردها دلار هزینه شد و فاجعه و مصیبت برای مردم منطقه بهوجود آورد اما چه فایدهای برای مردم آمریکا داشت؟ در زمینه اعمال تحریمها در قبال جمهوری اسلامی نیز همینگونه است. شما امروز میبینید جمهوری اسلامی ایران در یک مسیر پیشرفت بسیار سریع قرار دارد و مؤسسات اقتصادی معتبر جهان به پیشرفت اقتصادی جمهوری اسلامی ایران اذعان میکنند. تحریمها در حقیقت شرکتهای آمریکایی را از یک فرصت بسیار خوب در ایران محروم کرد. حالا شما برآیند این همه اشتباهات و هزینههایی که مردم آمریکا پرداختند را حساب کنید. من فکر میکنم مردم آمریکا راضی نیستند این مسیر تداوم پیدا کند. این اشتباهات محاسباتی است که دولتمردان آمریکایی انجام دادهاند و هزینههای آن را مردم آمریکا میپردازند.
مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به این پرسش که آیا تحریمها باعث شد ایران به میز مذاکره برگردد؟ گفت: این موضوع از همان دست اطلاعات غلطی است که متأسفانه امروز به مردم آمریکا داده میشود. اولا شما میدانید که ما در ایران یک ماه است که بزرگترین جراحی اقتصادی تاریخ کشورمان را شروع کردهایم. این نشانه چیست؟ غیر از این است که نشانه یک شرایط بسیار خوب اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در کشور است؟ تعبیر بازگشتن ایران به میز مذاکره یکی دیگر از اطلاعات غلطی است که داده میشود. جمهوری اسلامی ایران هیچوقت گفتوگوها را ترک نکرده است و ما همیشه آنها را دعوت میکردیم که به گفتوگو برگردند، اتفاقا تحلیل دیگری وجود دارد که گفته میشود چون تحریمکنندگان دیدند که تحریم نمیتواند مفید باشد و آن مسیر غلط است، آنها به گفتوگوها برگشتند.
دبیر شورایعالی امنیت ملی تصریح کرد: امروز یکی از بهترین راههای مقابله با تولید و اشاعه سلاحهای هستهای تقویت NPT و آژانس است و بهترین راه تقویت NPT این است که اعضا ضمن انجام تکالیفشان از حقوقشان نیز برخوردار باشند. جلیلی در ادامه این سؤال را مطرح کرد که چرا دولت آمریکا با برخی از کشورهایی که NPT را امضا نکردند و حتی سلاح هستهای آزمایش کردند، روابط هستهای برقرار میکند اما نسبت به حقوق هستهای یک کشور که زیر نظر بازرسان آژانس فعالیت کاملا صلحآمیز هستهای دارد، اینگونه حساسیت نشان میدهد؟ در حالی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی 25 بار در گزارشهای رسمیاش اعلام کرده است فعالیتهای صلحآمیز ایران هیچگونه انحرافی نداشته است.
دکتر جلیلی با اشاره به برگزاری کنفرانس خلعسلاح تهران با شعار «سلاح هستهیی برای هیچکس و انرژی صلحآمیز هستهای برای همه» در سال گذشته، گفت: ما به صراحت اعلام کردهایم که سلاح هستهای را نامشروع میدانیم.دبیر شورایعالی امنیت ملی اظهار داشت که افکار عمومی جهانی این تحلیل را دارند که برخی میخواهند با بعضی از موضوعات دروغین و فرضی، تهدیدهای اصلی را در سایه ببرند در حالی که امروز سؤالهای بسیار جدی در سطح جهان درباره تهدیدات امنیتی وجود دارد که با موضوعات دروغینی که توسط برخی از قدرتها القا میشود قابل مقایسه نیست؛ مثلا نزدیک به 40سال است که 200پوند مواد هستهای در داخل آمریکا گم شده است، مردم آمریکا سؤال میکنند که دولتهای آمریکا چه تحقیقی در اینباره انجام دادهاند. طبق گزارشهای خود آمریکا اینها موادی بودند که قابلیت ساخت سلاح هستهای را داشتند. خوب است که مردم آمریکا سؤال کنند سرنوشت این 200پوند مواد هستهای چه شده است؟ آیا گم شدن اینها آن هم در داخل خاک آمریکا نمیتواند امنیت مردم آمریکا را به خطر بیندازد؟ چرااف.بی.آی و سیا هنوز گزارشی به مردم نداده است. البته این سؤال برای جامعه جهانی هم هست که چه رابطهای است بین این مواد هستهای و تجهیز رژیم صهیونیستی به سلاح هستهای؟ ما فکر میکنیم که این موضوع بسیار اهمیت دارد و در اسناد رسمی دولت آمریکا هم آمده است.