به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، موسی کوسا، وزیر امور خارجه لیبی که ازنزدیکترین مشاوران معمر قذافی و نیز رئیس سابق سازمان جاسوسی این کشور بود روز چهارشنبه (10 فروردین) پس از ارائه استعفای خود عازم انگلیس شد.
یک منبع دولت انگلیس استعفای وی را به عنوان یک "ضربه چشمگیر" برای دولت قذافی خواند.
عبدالرحمن محمد شغلم، وزیر خارجه سابق لیبی نیز گفت موسی بخشی از ستون فقرات رژیم بوده و از ارکان اصلی دولت محسوب میشد.
با گذشت یک ماه از آغاز درگیریها و مخالفتها با دولت 41 ساله قذافی، کوسا آخرین وزیری بود که استعفای خود را اعلام کرد.
یک سخنگوی وزارت خارجه انگلیس طی بیانیهای گفت: کوسا یکی از برجستهترین چهرههای دولت قذافی محسوب شده و در جامعه بینالمللی نماینده کشور لیبی به شمار میآمد اما در حال حاضر وی تمایلی به سمت قبلی خود ندارد.
کوسا روز دوشنبه با عبور از مرز وارد تونس شد و از آنجا از طریق یک فرودگاه تجاری به انگلستان پرواز کرد.
سخنگوی وزارت خارجه انگلیس افزود: وی با خواست خود به انگلیس آمده و به ما گفته است که استعفا داده است.
نومن بنوتمن، یکی از تحلیلگران هسته مشاوران انگلیس گفت: کوسا به دنبال پناهندگی در انگلیس است و از دولت قذافی استعفا داده است. او از حملات رژیم قذافی به غیر نظامیان به هیچ وجه حمایت نمیکند و کاملا از این مساله ناراضی است.
یکی از سخنگویان دولت لیبی با رد استعفای کوسا اعلام کرد که وی برای انجام یک ماموریت دیپلماتیک به انگلیس سفر کرده است.
یکی از مزایای بالقوه فرار کوسا برای دولتهای غربی این است که چنانچه وی بخواهد اطلاعات خود را در اختیار آنها بگذارد، میتواند اطلاعات ارزشمندی را درباره عملکرد دولت قذافی و نقاط ضعف آن که به ویژه برای براندازی حکومت وی مفید خواهد بود فراهم نماید.
مقامات رسمی انگلیس نیز مایلند بدانند کوسا چه نقشی را در ائتلاف مخالفان قذافی ایفا خواهد کرد.
چند تن دیگر از وزرا و سفیرانی که از شروع ناآرامیها در لیبی استعفا کردهاند به این ائتلاف پیوستهاند.
یک دیپلمات غربی گفت: استعفای کوسا حائز اهمیت است. زیرا پیامی را برای طرفداران قذافی در بر دارد مبنی بر اینکه آنها هم میتوانند دست از حمایت وی بردارند، حتی اگردر کشتار خونین مخالفان وی نقش داشته باشند.
وزارت خارجه انگلیس اعلام کرد: ما طرفداران قذافی را تشویق میکنیم او را ترک کنند و آینده بهتری را برای لیبی رقم بزنند تا انجام اصلاحات حقیقی و سیاسی ممکن شود.
عبدالرحمن محمد شغلم، وزیر خارجه سابق لیبی و نماینده سابق این کشور در سازمان ملل به شبکه الجزیره گفت که کوسا "جعبه سیاه" دولت قذافی بوده و با فرار او کار این دولت به پایان رسیده است.
هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا اوایل ماه میلادی جاری به شبکه تلویزیونی ای.بی.سی اعلام کرد که از این موضوع مطلع بوده که نزدیکان قذافی سعی داشتند با آنها ارتباط برقرار کنند.