سه‌شنبه ۱۶ فروردین ۱۳۹۰ - ۱۲:۳۶
۰ نفر

همشهری آنلاین: گروهی از دانشمندان آمریکایی و مصری با بررسی اجساد مومیایی شده مصری دریافتند که باوجود سبک زندگی سالم در 3 هزار و 500 سال قبل، مصریان باستان نیز از بیماری تصلب شریانی رنج می‌‌‌بردند.

تصلب شرایین

به گزارش خبرگزاری مهر، گروهی از دانشمندان به سرپرستی «جورج توماس» از دانشگاه کالیفرنیا و «عادل اعلم» از مدرسه پزشکی الازهر در قاهره تحقیقاتی را درخصوص تصلب شریانی و بیماریهای قلبی عروقی انجام دادند.

درحقیقت تاکنون اعتقاد بر این بود که سبک زندگی مدرن، رژیم غذایی نامناسب و استرسهای زندگیهای روزمره سبب حملات قلبی و سکته می‌شود. این درحالی است که این دانشمندان با بررسی 52 نمونه مومیایی مربوط به مصر باستان دریافتند که حتی انسانهای دنیای قدیم نیز با وجود سبک زندگی سالم از این بیماری رنج می‌بردند.

این دانشمندان اعلام کردند که اولین نمونه تصلب شریانی را در یک مومیایی مربوط به یک شاهزاده مصری که 3 هزار و 500 سال قبل در 1500 پیش از میلاد می‌زیست کشف کردند. این شاهزاده حدود 200 سال قبل از توتان خامون زندگی می کرده است.
در مراحل بعدی آزمایشات از 52 مومیایی که با استفاده از تکنیکسیتی اسکن بررسی شدند مشخص شد که شریانها و یا بافت قلب 44 مورد قابل شناسایی است. بر روی دیواره رگهای 45 درصد از این موارد رسوبات کلسیم انباشته شده بود و نشان می داد که این افراد به شدت از این بیماری رنج می‌بردند.

این افراد مومیایی شده عموماً در دربار فرعون و یا به عنوان کاهن مشغول به کار بوده‌اند. رژیم غذایی این مومیاییها قابل تعیین نیست اما به طور کلی رژیم غذایی افراد طبقه مرفه مصر شامل گوشت گاو، اردک و غاز بوده است.

همچنین مصریان باستان پیش از ساخت سیگار می‌زیسته‌اند و بنابراین از عوارض مخرب ناشی از این ماده مخرب رنج نمی برده‌اند.

براساس گزارش دیلی میل، عادل اعلم در این خصوص می‌گوید: «مطالعات اخیر نشان می‌دهند که با نکشیدن سیگار، داشتن فشار خون و کلسترول پایین، کلسیم دار شدن عروق انسان به تاخیر می افتد. از سوی دیگر، نتایج سایر تحقیقات حاکی از آن است که برخی از انسانها می‌توانند به صورت ژنتیکی مستعد ابتلا به تصلب شریانی باشند، بنابراین شایسته است تا آنجا که می‌توانیم بروز گرفتگی عروق را به تاخیر بیندازیم.»

جورج توماس نیز در این زمینه می‌گوید: «هرچند ما نمی‌دانیم که این مومیاییها در اثر تصلب شریانی مرده‌اند یا خیر، با وجود این تائید می‌کنیم که این بیماری از گذشته‌های دور وجود داشته و ویژه زندگی مدرن امروزی نیست.»

دو سال قبل نیز گروهی از محققان موسسه قلب «مید آمریکا» با بررسی 20 مومیایی مربوط به مصر باستان که قدمت آنها بین سالهای 1981 تا 364 قبل از میلاد است و در موزه قاهره نگهداری می‌شوند به نتایج مشابهی دست یافته بودند.

در این تحقیقات که با دستگاه پرتونگاری با پرتوهای ایکس انجام شده بود مشاهده شد که در 13 مومیایی رد و اثری از رگهای خونی و قلب وجود دارد و از میان این 13 مومیایی در 6 مورد حضور پلاکهای تصلب شریانی در رگهای خونی تایید شد.

این پلاکها در اثر کلسیم سازی و تجمع کلسترول و دیگر موادی که امروز نیز در رگهای افراد با مشکلات تصلب شریانی وجود دارند ایجاد شده بودند

کد خبر 131490

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز