سمیه شرافتی: "برای پیشگیری از گرمازدگی در فصل تابستان نباید منتظر بمانیم تا تشنه بشویم و در مواقع تعریق شدید بدن، نوشیدن آب بیش از حد نیاز توصیه می‌شود."

تابستان

این یکی از توصیه‌هایی است که کارشناسان این روزها با گرم‌تر شدن هوا و احتمال گرمازده شدن شهروندان بر آن تأکید می‌کنند و همچنین معتقدند که استراحت در ساعات گرم روز و محدود کردن ساعات قرارگیری در معرض آفتاب بهترین راهکار برای جلوگیری از گرمازدگی است.

یکی از بیماری‌های مهم در ایام گرم سال گرمازدگی است.ضمن اینکه به‌راحتی و خیلی سریع می‌توان این بیماری را تشخیص داده و درمان کرد، گرمازدگی می‌تواند خطرناک و کشنده نیز باشد. این بیماری با نزدیک شدن به تابستان درصد زیادی از بیماران مراجعه‌کننده به مطب‌ها را تشکیل می‌دهد. با این حال دکتر ایرج خسرونیا، رئیس انجمن متخصصان داخلی ایران درباره عوارض و علائم گرمازدگی به همشهری این‌طور توضیح می‌دهد: وقتی که فرد گرمازده می‌شود بیش از حد تعریق می‌کند که در نتیجه آن آب بسیار زیادی از بدن او دفع خواهد شد و به‌دنبال آن سرگیجه، ضعف، تهوع و بی‌حالی، او را آزار خواهد داد.

به گفته دکتر خسرونیا همچنین در نتیجه ریزش عرق، مقدار زیادی سدیم و پتاسیم از بدن دفع می‌شود که خود این دو عامل ضعف و بی‌حالی عمومی را تشدید می‌کند و اگر تپش قلب و سرگیجه بیش از حد ادامه یابد فرد باید حتما به پزشک مراجعه کند.

رئیس انجمن متخصصان داخلی ایران با اشاره به اینکه بسیاری از مسافرت‌ها به‌طور مستقیم باعث ابتلای شخص به گرمازدگی و مسمومیت می‌شوند، می‌افزاید: مواد فاسدشدنی در گرما بسیار آسیب پذیر است چون غذاها در درجه حرارت بالا سریعا فاسد می‌شوند، به‌عنوان مثال گوشت چرخ کرده، ماهی، شیرینی‌جات و شیر خیلی سریع فاسد می‌شوند و مسمومیت‌های خطرناکی را به‌وجود می‌آورند.
دکتر خسرونیا همچنین خاطرنشان می‌کند: زمانی که فرد بعد از خوردن یک غذای مشکوک احساس تهوع، سرگیجه و اسهال کرد باید درمان‌های اولیه را خیلی زود شروع کند چون مسمومیت ابتدا هیچ مشکلی ایجاد نمی‌کند ولی به مرور چون از طریق اسهال و استفراغ، بدن مایعات زیادی را از دست می‌دهد ممکن است منجر به افت فشار خون، تپش قلب، ریزش عرق و سردی
بدن شود.

با این اوصاف به گفته پژوهشگران، گروه‌های زیر بیشتر در معرض این خطر قرار می‌گیرند: کودکان و افراد مسن که سیستم خنک‌کننده بدن‌شان ضعیف است، کسانی که به سرعت دچار اسهال می‌شوند، افراد ساکن مناطق سردسیر که به مناطق گرمسیر و شرجی مسافرت می‌کنند، افراد مبتلا به دیابت، چاقی مفرط و ناراحتی‌های قلبی و کسانی که به میزان زیادی الکل مصرف می‌کنند.علاوه بر این، یکی از کارهایی که مردم برای فرار از گرما انجام‌ می‌دهند، پناه بردن به آب‌های جاری است.

رئیس انجمن پزشکان داخلی ایران با اشاره به اینکه بعضی از استخرها کانون عفونت‌ها هستند، تصریح می‌کند: در بعضی از مناطق، مردم به آب‌های جاری داخل شهر پناه می‌برند. این آب‌ها آلوده هستند و باعث ایجاد بیماری‌های پوستی، چشمی و تنفسی می‌شوند، بنابراین هر جا که آب هست دلیل ندارد که پاک و قابل استفاده باشد.

آرزو دهقانی، کارشناس اداره پیشگیری از حوادث وزارت بهداشت نیز در مورد این اختلال اینطور توضیح می‌دهد: داروهای آتروپین، داروهای ضد‌افسردگی، آنتی‌هیستامین‌ها، داروهای قلبی و داروهای مربوط به پارکینسون نیز ممکن است در دمای بدن اختلال ایجاد کرده و منجر به گرمازدگی شوند، برای همین افرادی که دارو مصرف می‌کنند باید با پزشک خود در مورد داروهای مصرفی مشورت کنند تا مصرف این داروها در تنظیم دمای بدن اختلال ایجاد نکند.

وی تصریح می‌کند: دویدن و دوچرخه‌سواری در مسافت طولانی در اماکنی که رطوبت هوا بالاست نیز، احتمال بروز گرمازدگی را بیشتر خواهد کرد. بنابراین درصورت اجبار به ورزش در هوای گرم، این کار باید با نرمش آغاز شده تا بدن با هوای گرم سازگار شود و حتی‌الامکان در صبح یا عصر که هوا خنک‌تر است ورزش انجام شود

کد خبر 137543

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز