به گزارش مهر، سرهنگ مهرداد امیدی در نشست خبری با اشاره به تشکیل 3 هزار و 900 پرونده جعل در کشور اظهار داشت: تشکیل این میزان پرونده نسبت به مدت مشابه سال قبل 2.5 درصد کاهش یافته است. در طول 4 ماهه در 3 هزار و 700 پرونده که مورد رسیدگی قرار گرفت 72 درصد منجر به دستگیری متهم و صدور قرار شد. همچنین 22 درصد از پروندهها پس از تحقیقات و شناسایی متهم به مراجع قضایی تحویل داده شد. همچنین 6 درصد از پرونده های جعل تا کنون به نتیجه نرسیده است.
وی افزود: در این مدت 2 هزار و 970 جاعل و استفاده کننده از سند مجعول دستگیر و برای آنها قرار قانونی صادر شد. از این تعداد 94 درصد مرد و 6 درصد زن بودند.
کشف 45 هزار سند و مدرک جعلی
معاون مبارزه با جعل و کلاهبرداری پلیس آگاهی از کشف 45 هزار سند و مدرک جعلی خبر داد و تاکید کرد: از این میزان 54 درصد مربوط به اسناد بانکی و اوراق بهادار، 16 درصد اسناد هویتی، 12 درصد اسناد و مدارک غیر دولتی، 5 درصد مدارک تحصیلی و آموزشی، 4 درصد اسناد دولتی، یک درصد علائم صنعتی و تجاری و یک درصد مهر جعلی بود.
امیدی با اشاره به کاهش روند وقوع جعل در کشور اظهار داشت: خوشبختانه بسیاری از سازمانها به خلاءهای موجود در اسناد و مدارک خود واقف بودند و به همین دلیل به سمت مکانیزه کردن اسناد حرکت کردند. باید بانکداری الکترونیکی و دولت الکترونیک بیشتر مورد توجه و استفاده قرار گیرد چرا که آثار مثبتی در کاهش جعل دارد.
افزایش 8 درصدی کلاهبرداری در کشور
معاون مبارزه با جعل و کلاهبرداری پلیس آگاهی با اشاره به تشکیل 5 هزار و 600 پرونده در خصوص کلاهبرداری در 4 ماهه نخست امسال تاکید کرد: این میزان وقوع کلاهبرداری در کشور نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش 8 درصدی را نشان میدهد. این در حالیست که پلیس تا کنون به 5 هزار پرونده رسیدگی کرده است و 2 هزار و 67 نفر کلاهبردار در این رابطه دستگیر شدهاند.
وی ادامه داد: در 43 درصد از پروندههای کلاهبرداری متهمان شناسایی و برای آنها قرار قانونی صادر شد. این در حالیست که 23 درصد از پروندهها پس از شناسایی متهم به مراجع قضایی ارسال و 22 درصد از متهمان نیز پس از شناسایی توانستند رضایت شاکیان را بگیرند. همچنین 12 درصد از پروندههای کلاهبرداری تا کنون کشف نشده است.
امیدی، ارزش ریالی پروندههای کلاهبرداری را 200 میلیون تومان اعلام و افزود: 6 هزار و 400 نفر با مراجعه به پلیس آگاهی در خصوص کلاهبرداری از متهمان شکایت کردند.
وی 56 درصد از کلاهبرداریهای کشور را در پوشش معاملات دانست و تصریح کرد: 5 درصد از کلاهبرداریها در پوشش دلالی و واسطهگری در امور قضایی و رفع مشکلات مردم است. همچنین 2 درصد از کلاهبرداریها در پوشش استخدام و کاریابی، یک درصد در حوزه رمالی، یک درصد در پوشش ازدواج، یک درصد در امور خیریه و نیم درصد در اخذ ویزا و امور فرهنگی انجام میشود.
افزایش کلاهبرداری با تلفن
معاون مبارزه با جعل و کلاهبرداری پلیس آگاهی از افزایش کلاهبرداری با تلفن خبر داد و گفت: متاسفانه بینظمی در واگذاری سیم کارتها باعث شده تلفن ابزار کلاهبرداران شود. افراد سود جو ضمن تماس با صاحبان حرف و مشاغل خود را خریدار معرفی کرده و از آنها میخواهند در پرداخت پول خرید، فروشنده به عابر بانک مراجعه کند. وقتی فروشنده به عابر بانک مراجعه میکند آنها در یک فرصت مناسب از سادگی فروشنده استفاده کرده و به جای دریافت وجه پول مورد نظر را از طریق انتقال وجه از حساب فروشنده خارج میکنند. در یکی از این موارد افرادی در قالب خرید پیتزا موفق به کلاهبرداری میلیونی شده بودند.
امیدی ادامه داد: متاسفانه در گذشته کلاهبرداری تنها از طریق تلفن در زندانها صورت میگرفت اما امروز با اقدامات پیشگیرانه قوه قضائیه شاهد کاهش کلاهبرداری از زندان و ورود این شگرد به جامعه و به ویژه شهرهای کوچک هستیم. این در حالیست که در برخی از پروندهها کلاهبرداران، افراد بی بضاعت را شناسایی کرده و با وعده دادن وام بهزیستی و کمیته امداد از آنها میخواهند یک حساب بانکی باز کرده و مقداری پول به حساب کلاهبرداران انتقال دهند.
وی ضمن هشدار به شهروندان در مورد کلاهبرداری از طریق تلفن تاکید کرد: باید آموزش بانکداری به مردم در دستور کار قرار گیرد. در برخورد با کلاهبرداری نیاز به همکاری مردم داریم. شهروندان باید بدانند بیشتر کلاهبرداران از طریق شرکتهای سرمایه گذاری و فروش لیزینگ وارد عمل میشوند. ضمن اینکه ثبت شرکت و تبلیغات به تنهایی کفایت نمیکند.
پلمپ 481 دفتر و شرکت هرمی
امیدی با اشاره به پلمپ 481 دفتر شرکت هرمی در 10 ماهه اخیر تاکید کرد: از اول مهر ماموریت مقابله به شرکتهای هرمی به پلیس آگاهی واگذار شد. در 10 ماهه اخیر 5 هزار و 300 نفر با مراجعه به پلیس از شرکتهای هرمی شکایت کردند. ماموران پلیس نیز در 3 عملیات بزرگ تهران موفق شدند 4 هزار و 500 نفر از اعضای شرکت هرمی را دستگیر کنند که 2 هزار و 500 نفر سرشبکه که دارای شاکی خصوصی بودند با قرار قانونی بازداشت شدند.
وی ضمن هشدار به مالکان در خصوص واگذاری ملک خود به شرکتهای هرمی تصریح کرد: آنها پول خوبی برای اجاره بها میپردازند که همین امر باعث میشود مالکان برای اجاره منزل به این افراد وسوسه شوند. به مالکان هشدار میدهیم که از طریق مراجع قضایی خانه آنها پلمپ میشود خوشبختانه با اخطارها شاهد کاهش این موضوع هستیم. در تحقیقات انجام شده مشخص شد 97 درصد از دفاتر پلمپ شده در تهران قرار دارند.
کلاهبرداری 100 میلیاردی هرمیها
معاون مبارزه با جعل و کلاهبرداری آگاهی با بیان کلاهبرداری 100 میلیاردی هرمیها اظهار داشت: این افراد از هر نفر 20 میلیون تومان کلاهبرداری کردهاند. بر اساس تحقیقات انجام شده بر روی 3 هزار و 500 هرمی دستگیر شده مشخص شد 57 درصد آنها مجرد و 43 درصد نیز متاهل هستند. این در حالیست که بر اساس اطلاعات به دست آمده از میان 4 هزار عضو شرکت هرمی 42 درصد آنها دارای تحصیلات زیر دیپلم، 36 درصد دیپلم، 12 درصد کارشناسی، 9 درصد فوق دیپلم و مابقی بیسواد هستند.
32 درصد هرمیها بیکارند
امیدی با اشاره به انجام تحقیقات ویژه در خصوص مشاغل 2 هزار نفر از هرمیها تاکید کرد: 32 درصد این افراد بیکار، 32 درصد دارای شغل آزاد، 18 درصد دانشجو، 6 درصد راننده، 3 درصد بازنشسته، 4 درصد کارگر و 5 درصد نیز محصل هستند. همچنین 7 درصد این افراد زیر 20 سال، 62 درصد بین 20 تا 30 سال، 19 درصد 30 تا 40 درصد، 8 درصد 40 تا 50 سال و 2 درصد بالای 50 سال سن دارند.
افزایش حضور زنان در شرکتهای هرمی
وی با اشاره به اینکه 23 درصد از دستگیر شدگان شرکتهای هرمی را زنان تشکیل میدهند خاطر نشان کرد: این امر نشان دهنده این است که زنان بیشتر در معرض ارتکاب چنین جرائمی هستند.
شرکتهای هرمی در آستانه نابودی
امیدی با اشاره به تضعیف شرکتهای هرمی اظهار داشت: این شرکتها با اقدامات انتظامی و قضایی در ضعیفترین موضع خود قرار دارند. اگر چه آنها بزودی روشهای خود را تغییر میدهند تا بتوانند افراد بیشتری را جذب کنند. از مردم میخواهیم که اطلاعات خود را در زمینه شرکتهای هرمی اطلاع دهند. همچنین شرکتها و مشاغلی که وعده پول زیاد در آنها است نیز به نوعی کلاهبرداری و فعالیت هرمی است. متاسفانه جوانان در معرض این آسیبها قرار دارند و خانوادهها باید در دادن پول به جوانان در این خصوص توجه کنند.
وی در خصوص فعالیت هرمیها در حوزه بازاریابی گفت: تنها شرکتها و افرادی میتوانند در حوزه بازاریابی فعال باشند که از وزارت بازرگانی و اصناف در این خصوص مجوز دریافت کنند.
امیدی در پایان ضمن هشدار نسبت به جعل از طریق قراردادها تصریح کرد: از هموطنان میخواهیم که تمامی قراردادهای خود را در دفترهای رسمی به امضا برسانند و از امضاء قراردادهای سفید نیز خودداری کنند.