این بقعه تاریخی برای مردم یزد مقدس است و به لحاظ تقدس و همچنین به لحاظ معماری بینظیر خود همواره مورد توجه مردم این دیار است.
بقعه سید گل سرخ در سال 1381 و با شماره 7660 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
ورودی بقعه در ضلع شمالی آن قرار دارد و گنبد آن کاشی کاری شده و مصالح آن از خشت و گل است. در این بقعه صورت قبری وجود دارد که طبق کتیبه منصوب بر آن قبر سید معزالدین بن شرفالدین علی بن شمسالدین محمد بن تاجالدین است.
مشخصات بقعه سید گل سرخ:
- ازاره داخل بقعه تا ارتفاع یک متر از سنگ پوشیده شده است و ما بقی سطح داخل بقعه با گچ اندود شده است.
- در قسمت گریو گنبد طاق نماها و پنجره فلزی به چشم میخورد.
- مزار سید گل سرخ مسقف به تاق و تویزه با قد پای کوتاه و قوس جناقی است.
- کف داخل بقعه با سنگ پوشیده شده و پشت بام و نمای خارجی آن آجری و تازه ساخت است.
گردونه گنبد مزین به کتیبه کاشی معرق با نقوش اسلیمی و هندسی و قسمت خارجی گنبد دو پوسته پیوسته با قوس شبدری کند میباشد.
اطراف بنای اصلی مزار که اندازه آن 4×55/4 متر و ضخامت دیوارش 4/1 متر است، و چسبیده به دیوارهای آن آثار خرابه حجراتی چند باقی است، بقایای آن شباهتی زیاد به مدارس قدیمی دارد. این حجرات به خانه سید گلسرخ مشهور است.
زیارتگاه سید گلسرخ از 2 درب قابل دسترسی است. راهرو قدیمی مسقف به طاق و تویزه، چهار بخش با قوس جناقی و قد پای کوتاه و میان سقف راهرو نورگیر دایرهای شکل نصب شده است.
راهرو جدیدالاحداث که به خیابان راه مییابد مسقف به طاق ضربی است و کف صحن با موزائیک مفروش شده است. در ضلع شرقی 3 صفه دو اشکوبه ساخته شده که داخل غرفه دوم 3 پنجره فلزی نصب شده است.
در طبقه تحتانی صفهها طاقچه تعبیه شده است. در ضلع غربی 2 پنجره که داخل صفه نصب شده و یک در ورودی و در جبهه جنوبی، شمالی، شرقی و غربی چند صفه با قوس جناقی در داخل بقعه دیده میشود. داخل بقعه صورت یک قبر مشاهده میشود و گفته میشود این قبر از آن سید گل سرخ است.
آثار باقیمانده در بقعه:
- کتیبهای از کاشی معرق و به خط نسخ که به طور عمودی بالای سر قبر نصب شده و اطرافش حاشیه مجزایی داشته است که بر آن اسامی دوازده امام به خط نسخ خوش نوشته است.
- بر دیوار غربی بازارچه متصل به مزار، یک قطعه سنگ سیاهرنگ نصب شده و به خط نسخ خوش این عبارت بر آن منقور است: الله، محمد، علی.
- بر سر در ورودی مزار یک قطعه سنگ به اندازه 30 ×50 سانتیمتر مربوط به مسجدی که در سال 1053 ساخته شده بود نصب است.