بررسی آزمایشگاههای امنیت رایانهای نشان میدهد که سالیان متمادی اسپمرها برای تصرف نقاطی از جهان جنگیدهاند که بتوانند حملات هرزنامهای خود را گسترش دهند و مداوما تلاش کردهاند ضمن حفظ تصرفات خود به جهانگشایی ادامه دهند.
در عین حال سازمانهای مدافع قانون، فروشندگان ضدهرزنامهها و دیگر طرفهای درگیر، تمام تلاش خود را برای مقابله با این هجمه و تاختوتاز به کار بستهاند.به گزارش دیدبان آیتی، آمار نشان میدهد که برخلاف 2010، در سال 2011 سهم هرزنامههای منتشر شده از نقاط مختلف دچار نوسان کمتری بوده است. دیگر نیمی از اسپمهای دنیا از صرفا 3 کشور ناشی نمیشوند. هماینک با استفاده از ماشینهای زامبی، ایمیلهای اسپم پراکنده میشوند و توزیع واقعا یکسان آنها در تمامی نقاط جهان، حاکی از پایان کار توسعه جغرافیایی اسپمرهاست. رایانههای آلوده که به ارسال هرزنامه میپردازند، هماکنون از دوردستترین نقاط آفریقای جنوبی تا جزایر اقیانوس آرام، در هرجایی یافت میشوند.
تغییر وضعیت گسترش جغرافیایی منابع هرزنامهها در وهله نخست منجر به تضعیف جبهه قانون میشود و رشد دسترسی جهان به اینترنت نیز به نوبهخود منتج به بسته شدن باتنتها و برنامههای مرتبط شده است. تقریبا دیگر هیچ جایی از منظر بات مسترها دورنمانده است. روال دفاع سرسختانه از قانون در جهان توسعهیافته امروزین تحتتأثیر اتصالات اینترنتی سریع و گسترده قرار گرفته است؛ درحالی که کشورهای درحال توسعه از لحاظ دسترسی به رایانه درحال پیشی گرفتن هستند اما آنها هنوز سازوکارهای قانونی ضدهرزنامه ضعیفی دارند و از لحاظ امنیت آیتی در سطوح پایینی قرار دارند.
داریا گودکورا، مسئول بخش تحقیق و تحلیل محتوای آزمایشگاه کسپرسکی در اینباره میگوید:«براساس تحقیقات این آزمایشگاه، در آینده نزدیک مجموعه کشورهای موسوم به BRICS (شمال برزیل، روسیه، هندوستان و چین) و سایر کشورهای در حال توسعه، درصدر فهرست منابع مستعد هرزنامهها قرار خواهند گرفت؛ چرا که آنها از لحاظ «سازوکارهای قانونی، حفاظت IT، تعداد کاربران و پهنای باند» بهطور ویژه مورد توجه اسپمرها هستند. همچنین ما انتظار داریم حجم هرزنامههای منتشره از آمریکا افزایش یابد؛ گرچه به سطح قبلیاش نخواهد رسید. ارتباط اینترنتی گسترده و در دسترس و تعداد بالای کاربران این کشور، موجب جلب توجه صاحبان باتنتها، بهرغم قوانین شدید ضدهرزنامه و سطح بالای حفاظت IT در این کشور میشود.»