به گزارش خبرگزاری فرانسه، فیصلالمقداد معاون وزیر خارجه سوریه دیروز پروتکل اتحادیه عرب برای ارسال ناظران عربی به سوریه را امضا کرد. در همین حال، وزیر خارجه سوریه تأکید کرد که کشورش در حالی این پروتکل را امضا کرد که جرح و تعدیلهای خواسته شده از سوی دمشق در آن اعمال شد.
این درحالی است که احمد بن حلی معاون دبیر کل اتحادیه عرب نیز روز شنبه اعلام کرده بود که اغلب خواستههای سوریه در این پروتکل لحاظ شده است.
ولید المعلم با توصیف امضای پروتکل ارسال ناظران بهعنوان نقطه آغازی برای همکاری میان سوریه و اتحادیه عرب، برخی کشورهای عربی را به تلاش برای بینالمللی کردن بحران سوریه و خارج کردن آن از چارچوب عربیاش متهم کرد.
پیش از این، شیخحمدبنجاسم آلثانی نخستوزیر و وزیر خارجه قطر اعلام کرده بود که بهزودی اتحادیه عرب از شورای امنیت خواهد خواست تا ابتکار عمل این نهاد درباره سوریه را به دست گرفته و بحران سوریه از چارچوب عربیاش خارج شود.
المعلم یکی از این جرح و تعدیلها را کاهش زمان نظارت این ناظران از 2ماه به یک ماه و هماهنگی با دبیرکل اتحادیه عرب بهمنظور ورود به سوریه اعلام کرد. پیش از این، مقرر شده بود که ناظران عربی بدون هماهنگی با دمشق میتوانستند وارد کشور شوند و دمشق این اقدام را نقض حاکمیت کشور اعلام کرده بود.
در همین حال، نبیل العربی دبیرکل اتحادیه عرب پس از امضای پروتکل با اشاره به اینکه پروتکل یاد شده سازوکاری برای کسب اطمینان از اجرای مواد ابتکار عمل عربی بوده است، افزود: طی امروز و فردا هیأت ناظران به ریاست سمیر سیفالیزل معاون دبیرکل کار خود را آغاز خواهد کرد.
این در حالی است که اتحادیه عرب پس از امضای این پروتکل اعلام کرد که نشست وزرای خارجه عرب که قرار بود روز چهارشنبه آینده در قاهره برگزار شود، به زمانی دیگر موکول شد. قرار بود در این نشست موضوع اعمال تحریمهای جدید و ارسال ابتکار عمل اتحادیه عرب به شورای امنیت به بررسی گذاشته شود.
براساس مفاد پروتکل اتحادیه عرب، به محض امضای آن از سوی سوریه، تمامی تحریمهای عربی و تعلیق عضویت سوریه در اتحادیه عرب لغو شده تلقی خواهد شد.
از سوی دیگر، فالحالفیاض مشاور امنیت ملی عراق دوشنبه رایزنیهای خود را با اتحادیه عرب درباره بحران سوریه ادامه داد و ابتکار عمل کشورش درباره این بحران را ارائه داد.فالح الفیاض روز شنبه و پیش از آغاز دیدارهایش با مسئولان اتحادیه عرب در قاهره، با بشار اسد رئیسجمهور سوریه در دمشق دیدار کرده بود.
اسد پس از این دیدار اعلام کرد که کشورش با رویکردی مثبت با تمامی پیشنهادهای ارائه شده از سوی عراق تعامل کرده است، زیرا به نفع کشورش است که جهان از حقیقت رویدادهای سوریه با وجود تمامی تشویشهای هدفمند اذهان عمومی بهمنظور به شکست کشاندن راه حلها مطلع شود.
از سوی دیگر، نشست سری شورای نظامی ترکیه به ریاست نخستوزیر این کشور استراتژی نظامی خود را در قبال تحولات سوریه ترسیم کرد.
به نوشته روزنامه ترکی صباح، براساس این استراتژی هواپیماهای تجسسی ترکیه در مناطق نزدیک به مرزهای سوریه با هدف جمعآوری اطلاعات بهصورت بیوقفه مستقر خواهند شد و یگانی 700نفره از نیروهای ویژه وابسته به ژاندارم در نقاط حساس در خط مرزی سوریه و ترکیه حضور مییابند.
از سوی دیگر، شورای امنیت دیروز بهمنظور بررسی تحولات سوریه تشکیل جلسه داد. پیشنویس قطعنامه این شورا حاوی هیچگونه تحریمهای جدید علیه سوریه نیست و تنها این کشور را به توقف خشونتها و آغاز فرایند سیاسی فرامیخواند.
از سوی دیگر، هزاران نفر از مردم سوریه روز گذشته در میدان هفتدریای دمشق در حمایت از مواضع نظام حاکم دست به تظاهرات زدند.