آلودگی هوا، بهطور مشخص، باعث افزایش ریسک حوادث قلبی-عروقی، ریوی و مغزی میشود.وی در پاسخ به این سؤال همشهری که قلب، مغز و ریه چگونه در برابر آلودگی هوا، تسلیم میشوند، گفت: آلودگی هوا، کمبود اکسیژن را برای افراد بهدنبال دارد و این مسئله موجب عوارض نامطلوب و انواع سکتهها میشود چرا که بدن برای فعالیت، به چند عنصر حیاتی نیاز دارد؛ به عبارت بهتر، اکسیژن و مواد غذایی، سوختهای مورد نیاز بدن برای ادامه فعالیت هستند و جرقهای که از ترکیب این دو به وجود میآید برای سوختوساز و متابولیسم بدن حیاتی است. به این ترتیب وقتی هوا آلوده است، یعنی کمبود اکسیژن در هواست، سیستم قلب و عروق مجبور است که ضربان خود را افزایش دهد و این امر مشکلاتی را برای قلب به همراه میآورد.
این متخصص قلب و عروق افزود: وقتی هوا آلوده است انسان به زور نفس میکشد و قلب و ریهها تحت فشار قرار میگیرند؛ به عبارت دیگر، اگر ضربان قلب، در حالت عادی، 70 تا نبض است، در شرایط کمبود و آلودگی، ضربان باید به حدود 90 تا 100 برسد و این فشار برای قلب سنگین است.دکتر حاجیزینلی خاطرنشان کرد: در مواقع آلودگی هوا، این فشار به ریهها نیز وارد میشود،یعنی ریهها که در حالت عادی باید 12بار عمل تنفس را انجام دهند، مجبورند 18بار عمل تنفس را انجام دهند. بنابراین، هنگام آلودگی هوا، هم ریهها خسته میشوند و باید فشار بیشتری را تحمل کنند و هم قلب و عروق ناچار است که با ضربان بیشتری کار کند و از آنجا که قلب نمیتواند افزایش ضربان قلب را و ریه نیز نمیتواند افزایش تعداد تنفس را برای مدت زیادی تحمل کند، این مسئله موجب میشود که قلب، عروق، ریه و مغز تسلیم آلودگی هوا شوند و میزان سکتههای قلبی-عروقی و حتی مغزی افزایش مییابد.
وی آلایندههای موجود در هوای آلوده را نیز برای سلامتی افراد بسیار خطرناک توصیف کرد و گفت: این آلایندهها از قبیل منواکسیدکربن، سرب، آرسنیک و جیوه که در هوای آلوده وجود دارند، سمی هستند و در سیستم گردش خون اثرات نامطلوبی میگذارند، بهطوری که باعث ایجاد انقباضهای شریانی میشوند و به این ترتیب، با افزایش آلودگی هوا، استعداد لخته شدن خون در رگهای بدن نیز افزایش مییابد. این لخته شدن در قلب، سکته قلبی و در مغز، سکته مغزی را بهدنبال دارد.