به گزارش پرس تی وی، دکتر علی اکبر ولایتی، مشاور ارشد مقام معظم رهبری با بیان این که غرب هم میداند که این یک مانور سیاسی است، افزود: ما برای فروش نفت محتاج لطف هیچ کشوری از جمله غرب نیستیم. نفت کالایی نیست که روی زمین بماند و خودشان میدانند که اگر نفت ایران منها شود از نفت دنیا، حتما قیمت نفت خیلی بالاتر میرود.
ولایتی با تاکید بر این که کشورهای غیرغربی مانند چین و هند از اروپا تبعیت نمیکنند گفت: ما هم کمتر از ۲۰ درصد نفتی تولیدیمان به اروپا فروش میرود. نیازی نداریم به این که اروپاییها از ما نفت بخرند یا نخرند. ایران نفتش را میتواند بفروشد و میفروشد و بسیاری موارد هست که نفتش را پیش فروش کرده است و میکند؛ بنابراین هیچ تاثیری بر فروش نفت و اقتصاد ایران نخواهد داشت.
مشاور امور بینالملل مقام معظم رهبری درباره ناکارآمدی تحریمهای اخیر اتحادیه اروپا علیه ایران در بیان مثالی گفت: در زمان ریاست جمهوری (بیل) کلینتون در آمریکا، یک سناتوری طرحی را مطرح کرد مبنی بر این که هر شرکت نفتی که در کار استخراج و اکتشاف نفت ایران بیش از ۲۰ میلیون دلار سرمایهگذاری کند، مشمول تحریم آمریکاییها میشود. از آن زمان تاکنون چه مدت میگذرد؟ این طرح همچنان زمین مانده و اکتشاف و استخراج (نفت) ایران ادامه پیدا کرده است.
باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در آخرین روز سال ۲۰۱۱ میلادی تحریمهای اقتصادی جدیدی علیه بانک مرکزی ایران را به امضا رساند که بر پایه آن شرکتها و بانکهای خارجی که به مبادله مالی با بانک مرکزی اقدام کنند مشمول مجازات و تحریمهای واشنگتن خواهند شد. این قانون در نهایت بخش نفتی ایران را هدف گرفت.
اتحادیه اروپا در ۲۳ ژانویه (۳ بهمن) در پیروی از این قانون یکجانبه امریکا، تحریمهای جدیدی را در نشست وزرای امور خارجه این اتحادیه اعمال کرد.
۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا در نشستی در بروکسل، با تحریم واردات نفت از ایران عضو شاخص اوپک و مسدود کردن داراییهای بانک مرکزی جمهوری اسلامی در کشورهای عضو اتحادیه به توافق رسیدند.
اتحادیه اروپا همچنین فروش الماس، طلا و سایر فلزات گرانبها به جمهوری اسلامی را ممنوع کرده است.
مقامات ایرانی هشدار دادهاند اگر تحریمها علیه بخش انرژی ایران اعمال شود، تهران بلافاصله مانع عبور نفت از تنگه استراتژیک هرمز خواهد شد.
تنگه هرمز راهآب باریکی است که خلیج فارس را به غرب دریای عمان متصل میکند. این تنگه استراتژیک یکی از مهمترین خطوط کشتیرانی است که روزانه ۱۵ میلیون بشکه از آن انتقال مییابد.