به گزارش همشهری پس از ارائه لایحه بودجه 91 به مجلس با بیش از 70 روز تأخیر، مشخص شد که هیچ اعتباری برای اجرای مراحل بعدی قانون هدفمندسازی یارانهها در این لایحه پیشبینی نشده است. این در حالی است که با وجود مخالفت مجلس با افزایش یکباره قیمت حاملهای انرژی تا پایان سال، مقامات دولتی همچنان بر اجرای فاز دوم این قانون اصرار دارند. از سوی دیگر مردمی که طی ماههای گذشته با افزایش قیمتهای ناشی از عدمپرداخت تعهدات دولت به تولیدکنندگان مواجه شده و به
45 هزار و 005 تومان یارانه نقدی دل خوش کردهاند، سؤالات زیادی درباره سرنوشت این قانون و مبلغ یارانههای پرداختی در سال آینده دارند.
اجرای فاز دوم، فقط با تصویب قانون
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در این باره به خبرنگار ما میگوید: تنها موردی که در لایحه بودجه درباره هدفمندی یارانهها ذکر شده این است که دولت سهم خود را به سهم 80 درصدی مردم و تولیدکنندگان اضافه کرده است. بهگفته جعفر قادری هر زمان که دولت تصمیم به اجرای فاز دوم این قانون داشته باشد باید با ارائه لایحه از مجلس کسب اجازه کند اما تاکنون هیچ مذاکرهای در این خصوص با قوه مقننه انجام نشده و مجلس هم اطلاعی درباره ادامه اجرای این قانون ندارد.
عزم مجلس برای تثبیت رقم یارانههای نقدی
البته براساس مصوبه اخیر مجلس، نمایندگان در آینده نزدیک طرحی را مورد بررسی قرار خواهند داد که درصورت تصویب، یارانههای نقدی از مبلغ فعلی بالاتر نخواهد رفت و هرگونه افزایش یارانهها باید بهصورت تقویت بیمه تأمین اجتماعی و خدمات درمانی و نیز ایجاد اشتغال و تأمین مسکن نمود پیدا کند. هرچند دولت هنوز در مورد این مصوبه اعلام نظر نکرده اما یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به همین مصوبه میگوید: قوه مجریه هر زمان که قصد اجرای فاز دوم قانون هدفمندسازی یارانهها را داشته باشد با این قانون مواجه خواهد شد و بنابراین بهنظر نمیرسد که رقم یارانههای نقدی از مبلغ فعلی فراتر برود.
محمدرضا خباز بر این باور است که در طول یک سال گذشته هم عدماقتدار مجلس سبب قانونگریزی دولت شد و در ادامه باید قوه مقننه از ابزارهای نظارتی و کنترلی خود در این زمینه به نحو کارآمدتری استفاده کند. وی با اشاره به بررسی و تصویب قانون بودجه در اردیبهشت ماه سال آینده، ادامه میدهد: قانون منع افزایش یارانههای نقدی نیز حداکثر تا پایان عمر مجلس هشتم به تصویب خواهد رسید تا هم تکلیف دولت درخصوص نحوه ارائه کمکهای غیرنقدی به مردم روشن شود و هم مردم تکلیف خود را درخصوص میزان هزینهها و درآمدهایشان بدانند.
بودجه 91 را نمیتوان سرسری بررسی کرد
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به تذکر یک نماینده که خواهان بررسی لایحه بودجه 91 تا پایان سال شد، تأکید کرد: نمیتوان بودجه 91 را به خاطر کمبود وقت سرسری بررسی کرد. به گزارش مهر، علی لاریجانی خطاب به کوچکزاده گفت: به هر حال دولت باید 15 آذر لایحه را میآورد که 2 ماه تاخیر داشت. در عین حال ما باید تلاش کنیم حتما در اسرع وقت بودجه تصویب شود همانطور که به محض ارائه بودجه آن را تکثیر کردیم.