رضا خانیپور، در نشستی که صبح دیروز با حضور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در جمع ناشران کشور برگزار شد، افزود: ما بهعنوان کتابخانه ملی در کنار شما ناشران هستیم و این نیاز وجود دارد که بهطور مستمر تحولات روز را رصد کنیم و در مسئله اقتصاد نشر تعامل و تفاهم داشته باشیم و حتما نیاز است که با کمک هم کارهای جدیدی انجام دهیم و هدف ما این است که واقعا کار کنیم و منزلت ایران و کتابخانه ملی را ارتقا دهیم تا منزلت کتابخانه ملی و ناشران به سطح فراملی برسد. الان وضعیت مطلوب و عالی نیست و این همایشها بستری برای رسیدن به جایگاههای متعالیتر است.در این همایش که با محورهای تقویت و گسترش کتابخانه دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی و مشکلات و راهکارهای فیپای الکترونیکی در کتابخانه ملی برگزار شد، خانیپور همچنین گفت: فیپا در ایران 14سال سابقه دارد اما در دنیا 40سال سابقه دارد اما در همین 14سال ناشران با وجود همه مشکلات همراهی بسیار خوبی با ما داشتهاند.
خانیپور درباره مشکلات صدور فیپا در کشور گفت: در ماههای بهمن و اسفند به خاطر نمایشگاه کتاب و در ماههای مرداد و شهریور به خاطر شروع سال تحصیلی ما با حجم ورودی بسیار زیادی از کتاب مواجه میشویم که کمبود نیرو برای ما مشکلاتی ایجاد میکند. مسئله بعدی نقص اطلاعات ارسالی است که 30درصد آن نقص داشته و کار را با تأخیر مواجه میکند، از سوی دیگر سرعت سامانه الکترونیکی کشور عالی نیست و کارها به این سرعت وابسته است.
جعل فیپا با 10هزار تومان!
خانیپور در بخش دیگری از سخنانش از جعل فیپا در برخی شهرهای کشور با قیمتهایی حدود 10 تا 20هزار تومان خبر داد و ناشران را از هرگونه همکاری خارج از ضوابط و مقررات با این قبیل مراکز بر حذر داشت. او گفت: برخی از کتابها مجوز نمیگیرند بهرغم این برای آنها فیپا صادر میشود. این وضعیت در مورد کتابهایی که مجوز میگیرند، ولی چاپ نمیشوند هم صادق است. در این شرایط متأسفانه برخی افراد و مؤسسات ناشناس در یکی دو شهر کشور صدور فیپا را جعل میکنند و با قیمتهای 10 تا 20هزار تومان در اختیار ناشران میگذارند و جای تأسف دارد که برخی از ناشران به این مراکز مراجعه هم میکنند. این اتفاق در حالی رخ میدهد که کتابخانه ملی دو روزه آن هم بهصورت رایگان برای کتابخانه ناشران فیپا صادر میکند.
وی افزود: تاکنون 8 هزار و 769ناشر توسط خانه کتاب در کشور شناسایی شدهاند که از این میان 6هزار و 486 ناشر عضو فیپای الکترونیکی هستند و تعداد فیپای حضوری از سال86 تاکنون بسیار کم شده و اکنون قالب فیپاها بهصورت الکترونیکی صادر میشود. رئیس کتابخانه ملی گفت: ما در نظر داریم مهلت صدور فیپا حداقل شود و این زمان تا پایان امسال به دو روز و در سال91 به یک روز خواهد رسید مگر اینکه انقلابی در حوزه نشر اتفاق بیفتد.