به گزارش همشهری آنلاین کتاب «سرگذشت زندان...» پژوهشی است که از سوی یکی از مهمترین مراکز آکادمیک غرب تدوین شده و شامل فصول و مقالات متعددی است و به تغیرات قضایی و کیفری درباره زندان در جامعه غرب میپردازد.
ویژگی مهم این اثر در این است که 13 تن از استادان رشته حقوق قضایی در دانشگاه آکسفورد به وجوه مختلف و متفاوت سرگذشت زندان در غرب در قالب مقالاتی مجزا، اما در یک مجموعه به هم پیوسته پرداختهاند.
پیش از این کتاب و چنانکه در مقدمه ویراستاران آمده میشل فوکو، فیلسوف و نظریهپرداز فرانسوی ، بیشترین پژوهشهای تاریخی را درباره زندان و مجازات انجام داده بود که کتاب مراقبت و تنبیه او چند سال قبل توسط افشین جهاندیده و نیکو سرخوش از سوی نشر نی به بازار کتاب عرضه شده بود.
کتاب در دو بخش و 14 فصل تدوین شده است. در بخش اول که حاوی 9 فصل است مباحث زیر مطرح شده است:
- زندان پیش از زندان:جهان باستان و جهان وسطا عمده مباحث این فصل به قوانین جزایی در یونان باستان،مصر و آشور و رم،اروپا در آغاز قرون وسطا، و قوانین و مجازات در اروپا بین سالهای 1150 میلادی تا 1550 میلادی اختصاص دارد. این بخش را ادوارد م. پیترز استاد کرسی تاریخ دانشگاه پنسیلوانیا و مولف دهها کتاب از جمله کتاب «بدعت و قدرت در اروپای قرون وسطا،شکنجه و تفتیش عقاید» تدوین و تالیف کرده است.
- فصل دوم قانون و جمهور نام دارد و در آن مولف (پیتر اسپیرنبرگ، استاد کرسی تاریخ و حقوق دانشگاه رتردام هلند) به مباحثی چون اروپا در آغاز عصر نوین،تعدد مراکز اجرای عدالت،گوناگونی کیفر،تکامل زندان به عنوان کیفر و نخستین مراکز کار اجباری اشاره کرده و به تحلیل آنها پرداخته است.
- فصل سوم ،زندان بر مدار نظم و قانون نام دارد که در آن انگلستان قرن 18 و 19 ، زندان در حکومت ملکه ویکتوریا و مجادلات ملی درباره مجازاتها مورد بحث قرار گرفته است. این بخش را راندان مک گاون استاد یار تاریخ در دانشگاه اورگان تالیف کرده است.
- در فصل چهارم تکامل زندان در ایالات متحده آمریکا و مباحث مربوط به آن (در سالهای 1789تا 1865)مورد نقد و ارزیابی قرار گرفته است. این فصل را دیوید روتمن، که خود از ویراستاران ارشد این کتاب است نوشته است.
- فصل پنجم کتاب به زندان و مجازات در عصر ویکتوریا اختصاص دارد که توسط شون مک کان ویل استاد کرسی حقوق در دانشگاه وست فیلد و مولف کتابهای زندانهای ولایتی انگلستان در قرن 18 و 19 نوشته است.
- فصل ششم کتاب را ادگاردو روتمن یکی دیگر از ویراستاران کتاب تدوین کرده و در آن به زندان در آمریکا در فاصله سالهای 1865 تا 1965 پرداخته و باجزییات مسائل آن را تجریه وتحلیل گزارش کرده است.
- عنوان فصل هفتم زندان در قاره اروپا ست که مولف آن پاتریشیا ابراین(،رئیس مرکز تحقیقات انسانی در دانشگاه کالیفرنیا و استاد تاریخ این دانشگاه و مولف کتاب آینده کیفر؛زندان در فرانسه قرن نوزده) است که در آن سال های سده میانی قرن 19 تا میانه های قرن بیست را مورد کاوش قرار داده است.
- فصل هشتم آخرین فصل بخش اول کتاب است که در آن زندان معاصر از 1965 تا کنون(سال تالیف کتاب 1995 است) را مولف(نول وال موریس) مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است.
بخش دوم کتاب خود حاوی شش فصل است که در آن مباحثی چون؛تجربه استرالیایی،نخستین بازداتشگاههای انگلیسی،زندانهای زنان، زندانها و کودکان بزهکار،زندانهای سیاسی با عنوان اندیشه در حبس، و ادبیات زندان توسط مولفان مورد بحث وبررسی قرار گرفته است.
کتاب درهیاتی پاکیزه و با حروفی چشم نواز منتشر شده است و میتواند منبعی خواندنی برای سیر تحول تاریخی زندان و فراز و نشیبهای آن در غرب(اروپا وآمریکا و استرالیا) باشد.
صفحات 401 تا 410 هم عکسهایی سیاه و سفید از چند زندان در برخی کشورهای اروپایی آمده است.
سرگذشت زندان؛روش مجازات در غرب:مولفان: نوروال موریس،دیوید ج. روتمن/مترجم:پرتو اشراق،ناشر:انتشارات ناهید،چاپ اول 1390،قطع وزیری،جلد سخت با روکش،قیمت:21000 تومان،700 صفحه مصور